Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE UČIONICE

Glazbu nam pušta DJ, a imamo i svoj ZOO vrt

Foto: PIXSELL
1/12
03.03.2020.
u 21:00

Nadograđeni dio Prirodoslovne škole Vladimira Preloga predviđen je za teorijski rad, a bit će opremljen i pametnim pločama

Prije 15 godina okupili smo se da bismo ovoj školi promijenili ime i otvorili treći kat, a sad se ponovno sastajemo da bismo predstavili čak devet novih učionica, pet kabineta te dizalo. Ponosan je bio ravnatelj Zlatko Stić na jučerašnjem otkrivanju nadograđenog dijela jedne od najvećih i najnaprednijih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj – Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Dovršetkom radova vrijednih 7,4 milijuna kuna, koji su izdvojeni iz gradskog proračuna, stekli su i uvjete za rad u jednoj smjeni. Standard je to koji uživa, kako nam je potvrdio pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, polovica zagrebačkih škola.

Više slobodnog vremena

– Manje ćemo spavati ujutro, ali jedva čekamo da smo samo u jednom turnusu jer tako imamo poslijepodne više slobodnog vremena za svoje izvannastavne aktivnosti – uzbuđena je Iris Krnic, maturantica smjera kemijski tehničar koja, inače, trenira košarku, a jednog dana želja joj je biti forenzičarka. Ovu je srednju školu upisala upravo zato što ima naglasak na prirodoslovnim znanostima. Veliki je plus, smatra, i to što maturanti imaju priliku, za razliku od ostalih škola, da se za maturu pripremaju na dodatno organiziranim satovima nakon redovne nastave.

– Cjelokupan nam je program najprivlačniji zbog raznovrsnih dijelova nastave, odnosno praktičkih i teorijskih – priznaje Korina Lorenz, koja pohađa treći razred gimnazije s dvojezičnim programom.

U slobodno se vrijeme bavi jahanjem kojem se, zbog dobro organiziranih školskih planova, stigne bez problema posvetiti. Lorenu Gašparovski, učenicu trećeg razreda smjera kemijski tehničar, privuklo je to što je škola na glasu kao jedna od najuspješnijih, što se vidi po broju učenika na svim najvišim razinama natjecanja. Natjecanja i projekti đake su odveli u mnoge zemlja poput Slovenije, Francuske, Mađarske, Rusije... Ova mala zelena oaza u centru Zagreba, kako je zovu učenici, sa svojih šest moderno opremljenih laboratorija, knjižnicom, teretanom, botaničkim i svojevrsnim zoološkim vrtom, pa i DJ–em koji za vrijeme odmora pušta glazbu, škola je iz budućnosti na koju je svake godine sve veća navala. Zbog velikog broja zainteresiranih osnovnoškolaca bili su primorani uvesti selekcijski proces, odnosno prijamne ispite.

– Trenutačno imamo 42 razredna odjela i 1066 učenika, a svake godine ih se sve više želi upisati – rekao nam je ravnatelj Stić.

Razlog tome je, izdvojili su školarci, mogućnost rada u suvremeno opremljenim labosima gdje imaju priliku kao dio praktične nastave, primjerice, proučavati pod mikroskopom, proizvoditi tekući sapun, kredu te destiliranu vodu. Mogu se okušati i u seciranju životinja, poput škampa i pastrvi.

Najsuvremenija oprema

S druge strane, nove su prostorije namijenjene samo teorijskom radu, ali su također moderno opremljene, između ostalog, pametnim pločama i računalima. Iako imaju kapacitet 28 učenika, njih će po novom pravilniku biti 26 u jednom razredu.

– Vidi se na djeci da jedva čekaju isprobati novitete – rekao je ravnatelj. Nedavno su im, dodaje, stigli i novi mikroskopi, a do iduće školske godine u planu im je obnoviti krov, fasadu i zamijeniti stare prozore. Za dva tjedna, pak, imat će i novo školsko igralište na otvorenom.

– Želimo svojim učenicima nabaviti i bežični metar PH vrijednosti. Najvažnije je biti ukorak s trendovima – zaključuje Stić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije