Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traje do sutra

FOTO, VIDEO Prvi Open House Zagreb: Otvorili utrobu aerodroma i podzemlje bolnice u Vrapču

Prvi Open House Zagreb festival počeo obilaskom Klinike za psihijatriju Vrapče
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/62
21.10.2023.
u 11:57

Metropola se priključila globalnom projektu koji promovira bisere arhitekture, ovoga se vikenda u sklopu prvog izdanja festivala obilaze čak 35 objekta, a na listi su i Popov toranj, Planićeva uglovnica, palača HNB-a, klaonica u Heinzelovoj, slavna "Kockica", hotel "Zonar"...

Nova vrata Hrvatske, tako je akademik Branko Kincl sada već davne 2008. osmislio izgled najvećeg aerodroma u zemlji. A putnički terminal Zračne luke dr. Franjo Tuđman koji je otvoren 2017. jučer se obilazio u sklopu prvog zagrebačkog Open House festivala. – Želja nam je bila, zbog posebnosti arhitekture, uvrstiti ga među 35 objekata premijernog izdanja – objašnjava nam izvršna ravnateljica Tomislava Blatnik dok ulazimo u 65 tisuća kvadrata veliku zgradu. Ondje nas dočekuje i jedan od njezinih tvoraca.

Od doma zdravlja do "Laube"

– Inspiracija su bili zagrebački bregi. Valoviti krov nastavlja se na siluetu Medvednice s jedne strane, a na drugu se pruža pogled prema turopoljskim šumama – govori glavni projektant Kincl o zdanju koje nosi 18 betonskih stupova promjera čak metar i pol na koji se veže metalna konstrukcija od nevjerojatnih 26 tisuća čeličnih štapova ručno isprepletenih u stropu koji tvore svojevrsnu "čipku".

U obilasku se od 30 šaltera za prijavu leta začas nalazimo i na sigurnosnoj kontroli na trećem katu, odakle se pruža pogled na najveći prostor na aerodromu.

– Aluminijski krov koji ima 55 tisuća kvadrata testiran je u Njemačkoj u "wind tunelu" na sve moguće uvjete, a vrlo važni su i stakleni otvori koji štede čak 50 posto energije za rasvjetu – objašnjava Kincl.

U šetnji zgradom terminala zavirili smo i u njezinu utrobu, gdje se odvija glavnina posla kojega su putnici većinom nesvjesni. Sve je posloženo u strogim procedurama pa u prostoru za sortiranje prtljage ispod zgrade, primjerice, čak 3000 metara trake mora raditi savršeno sinkronizirano da ne bi nestao nijedan kovčeg.

VEZANI ČLANCI: 

U sklopu festivala kojemu je cilj promovirati neke od najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te posjetiteljima predstaviti njihov razvoj tijekom povijesti obilazila se i Klinika za psihijatriju "Vrapče", podignuta 1879., za vrijeme banovanja Ivana Mažuranića, za čiju je gradnju zaslužan slavni njemački arhitekt Kuno Waidmann.

Prvi je to tip moderne bolnice, danas zaštićeni spomenik kulture, čiji kompleks broji čak 28 velikih zidanih objekata. A ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj provela nas je kroz glavnu zgradu koju krase veliki starinski prozori, sačuvani iz dobra gradnje.

Iz davnina potječe i većina namještaja koji danas čine inventar bolničkih ordinacija, a zavirili smo i podrum u kojem se nalaze autentični ostaci zidova za koje je zaslužan Waidmann.

Tura je uključivala i obilazak prvog hrvatskog muzeja psihijatrije, čiji postav, među ostalim, čine i krevet ograđen mrežom u kakve su se smještali teži slučajevi, soba za izolaciju, starinska ljekarna te tkalački stan i singerica, kao i ostali pribor korišten za radne terapije.

U programu Open House festivala je i obilazak najstarije zagrebačke građevine, odnosno Popova tornja i Zvjezdarnice iz 1247. Tura kroz sakralne i javne prostore Gornjeg grada vodi, među ostalim, do Kamenitih vrata, Grkokatoličkog sjemeništa i Zakmardijevih stuba, a možete se prošetati i Botaničkim vrtom, Hrvatskim državnim arhivom te Palačom zagrebačke burze za robu i vrednote, današnjim sjedištem Hrvatske narodne banke.

Uz stručno vodstvo obilazi se i kompleks klaonice Zagrepčanka koju je u Heinzelovoj 66 njemački arhitekt Walter Frese izgradio 1932., a iz iste godine datira i zdanje Osnovne škole Augusta Šenoe, koje je također na listi lokacija, kao i Francuski paviljon Studentskog centra. Obići možete i djela nekih od najpoznatijih domaćih arhitekata, poput uglovnice Napretkove zadruge u Bogovićevoj za koju je zaslužan Stjepan Planić, zgrade radnika "Kemikalija" na Svačićevu trgu te one u Vukovarskoj 35, koje potpisuje Drago Galić, te slavnog drvenog nebodera Drage Iblera.

VEZANI ČLANCI: 

Zaputite li se pak na Prisavlje, razgledati možete poznatu "Kockicu", a ture su organizirane i u Šarenom neboderu Ivana Vitića u Laginjinoj, Atelijeru Bohutinsky, zgradama Gradske uprave i Centra za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe, koji je poznat i kao "Seecel", kao i kroz naselje Dugave, Dom zdravlja u Runjaninovoj i Kuću za ljude i umjetnost "Lauba".

S potpisom dogradonačelnika

Zagrebački hoteli "Zonar" i "Met Boutique", stara gradska vijećnica u Ćirilometodskoj, Dječji vrtić Remetinec, Odgojno-obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, bazeni Svetice te atelijer akademika Andrije Mutnjakovića također su na listi, a uz stručno vodstvo obilaze se i zgrada "Assicurazioni Generali" na glavnom trgu, moderna obiteljska kuća u Maksimiru, multifunkcionalna skrivena građevina "J28" od svega 12 kvadrata, kino Urania na Kvatriću te stambeno-poslovni objekt u Veslačkoj koji uz kolegu Svebora Andrijevića potpisuje zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.

Prvi Open House Zagreb festival počeo obilaskom Klinike za psihijatriju Vrapče
1/62

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije