Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljena međunarodna nagrada za program Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku

NSK
Foto: NSK
18.10.2023.
u 16:04

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu za program Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku dodijeljena je ugledna međunarodna nagrada Energy Globe Award za programe usmjerene zaštiti okoliša i postizanju održivoga razvoja.

Program Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku Knjižnica je započela 2016. godine, a ova nagrada joj stiže upravo uoči drugoga izdanja međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama Let’s Go Green! koje će se u NSK održati 9. i 10. studenoga 2023. godine. Pokrenuta 2018. godine kao prva međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama u svijetu upravo u sklopu nagrađenoga programa Konferencija je svojim prvim izdanjem okupila sudionike iz više od 20 zemalja i predstavila zelene knjižničarske inicijative diljem svijeta.

Aktivnosti programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku prepoznate su na međunarodnoj razini i ranije, ubrzo po utemeljenju programa, pa je tako njegov Zeleni festival, održan 2017. godine, nagrađen IFLA-inom nagradom za zelene knjižnice (IFLA Green Library Award) za 2018. godinu.

U sklopu programa Knjižnica provodi i niz drugih aktivnosti, od izložbi u suradnji s ustanovama u području zaštite prirodne baštine, tribina i predavanja o održivosti, izrade virtualnih izložbi i tematskih zbirki arhiviranih mrežnih sadržaja do razvoja mobilnih aplikacija usmjerenih na promidžbu prirodne baštine i njezine zaštite te organizacije događanja posvećenih podizanju svijesti o zelenim politikama Europske unije kao i programa edukacije o održivosti za djelatnike.

Od 2022. godine osvještavanje knjižničarske zajednice, korisnika knjižnica i šire javnosti o važnosti održivoga razvoja u sklopu programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu provodi se i organiziranjem aktivnosti građanske znanosti, a donesene su i smjernice za uštedu o potrošnji energenata. U 2023. godini NSK provodi i projekt Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta s ciljem edukacije djelatnika o konceptima održivosti, zelenoga načina života i poslovanja.

„Učinci postignuti u sklopu programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, kao i priznanje za njega u obliku nagrade Energy Globe Award, za Knjižnicu su snažan poticaj za daljnje aktivnosti u području zelenoga knjižničarstva, ponajprije za nastavak prilagodbe njezina poslovanja načelima održivosti te još snažnije djelovanje u svojstvu predvodnice u promidžbi i postizanju održivoga razvoja kao središnje hrvatske knjižnice“, ističu u NSK.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije