Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETLOM PREMA PROLJEĆU

Festival svjetla Zagreb od 15. do 19. ožujka grad pretvara u čaroliju

Festival svjetla Zagreb
10.03.2023.
u 14:08

Već tradicionalni Festival ponovno će ujediniti maštu, umjetnost i svjetlostne tehnologije.

Sve je spremno za ovogodišnji, peti po redu Festival svjetla Zagreb. U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, a uz podršku Grada Zagreba, održat će se od 15. do 19. ožujka. Dio je međunarodne organizacije Festival od Lights International.

Tijekom pet dana trajanja Zagreb će odjenuti novo “ruho”. Tako privlačno, tako drugačije i s nekom neobičnom energijom koja će zagrijati sva srca. U zraku se osjeća proljeće, dani su duži, toplije je i ugodnije, a svjetlost i proljeće imaju posebnu vezu. Bude renesansu u nama i oko nas i oblikuju naše emocije.

Svaka je godina korak dalje i novi pomak u pristupu. Organizatori su se pobrinuli da i ovogodišnja manifestacija bude na još višoj razini i za pet dana trajanja odvede nas u neki drugi svijet, svijet mašte i čarolije. Ulice, parkovi, šetališta i građevine bit će prava platna na kojima će se mijenjati izgled, a za to će biti “odgovorni” umjetnici iz zemlje i inozemstva koji će “upravljati” i mijenjati scenografiju svojim razigranim djelima.

- Bilježimo veliki interes stranih i domaćih umjetnika za Festival svjetla Zagreb te nas veseli da ove godine imamo 4 međunarodne suradnje iz Francuske, Italije, Nizozemske i Njemačke . Tu je i jedna domaća suradnja s partnerima iz Šibenika, a ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje – kazala je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.

Martina Bienenfeld, Tomislav Tomašević i Gorana Barišić Bačelić
Foto: Samir Cerić Kovačević

„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave“, kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Zagrepčani i gosti grada moći će doista uživati na čak 28 lokacija u Gornjem i Donjem Gradu gdje će ih zasigurno impresionirati 33 atrakcije. Festival se širi na više lokacija s namjerom smanjenja gužvi i olakšavanja obilaska da svi kvalitetnije mogu uživati u čaroliji koja predstoji. Nove su lokacije park Ribnjak, Stara Vlaška, Kurelčeva ulica, Trg hrvatskih velikana, Trg žrtava fašizma, Dolac i Opatovina. Svjetlosna priča “progovorit” će i poslati snažne poruke o suvremenom životu u neobičnim vremenima, kao i o kulturi. Najmlađi nisu zaboravljeni jer za njih su predviđene instalacije u parkovima i na šetalištima koje će ih odvesti u svijet igre, bajki, mašte i veselja koji će im zauvijek ostati u sjećanju.

Foto: Julien Duval, TZGZ

Odlično organizirani Festival nezaobilazno je događanje pa ne čudi veliki interes domaćih i stranih medija, kao i gostovanja umjetnika što je pridonijelo međunarodnom značaju.

Festival svjetla Zagreb nisu samo čarobne svjetlosne instalacije, impresivno mapiranje, zaigrane animacije i raznobojni objekti, već i dobre emocije, pozitivna energija i doček najljepšeg godišnjeg doba koje jedva čekamo.

Sve informacije o Festivalu dostupne su na festivalsvjetlazagreb.hr i društvenim mrežama TZGZ.

Sadržaj nastao u suradnji s TZ grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije