Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evo koliko će najesen biti brucoša na Sveučilištu u Zagrebu

Za jesenski rok ostalo je još 1447 mjesta. Popunjeni su Arhitektonski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski, FER... Najmanje je zainteresiranih za nastavničke smjerove matematike i informatike...
30. srpnja 2014. u 13:55 6 komentara 2741 prikaza
studenti fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Još 1447 mjesta ostalo je na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, nakon upisa u ljetnom roku. Na jesen, točnije u rujnu, još će za jedno od preostalih mjesta moći pretendirati svi koji na ljetnom upisnom roku nisu uspjeli upisati fakultet po želji. Naravno, morat će upisati jedan od onih na kojem je ostalo mjesta.

Potplaćeni i podcijenjeni

A to su, izvijestilo je jučer Sveučilište, gotovo sve sastavnice, barem s ponekim slobodnim mjestom jer do kraja popunjeni su Arhitektonski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prehrambeno-biotehnološki te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, dok su na ostalim fakultetima, na kojima također svake godine vlada gužva, popunjeni određeni odsjeci, tj. programi.

upis na fakultete | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

I dok je tako, primjerice, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu potpuno popunjen Geografski odsjek, na nastavničkim studijima matematike, fizike, informatike, kemije i tehnike ostala su 83 upisna mjesta.

– Sveučilište podupire studente nastavničkih smjerova u prirodoslovlju, informatici i matematici putem različitih stipendija i subvencija, ali ni to, izgleda, nije dovoljno da se odluče za taj tip studija – rekla je sveučilišna prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak te dodala kako je riječ vjerojatno i o zanimanjima koja studentima nisu privlačna jer su nedovoljno cijenjena, a i potplaćena.

S njom se djelomično složio i Ivan Ivec, nastavnik matematike u samoborskoj Gimnaziji A. G. Matoša. Međutim, kaže Ivec, potplaćenost i podcijenjenost ne vlada samo u nastavničkoj nego i među ostalim strukama.

studenti fakultet | Autor : Grgur Žučko/pixsell Foto: Grgur Žučko/pixsell

Foto: Grgur Žučko/Pixsell

– Ljudi općenito gledaju kako će im u životu biti bolje, što je i logično. Naravno da će za daljnje obrazovanje učenici odabrati nešto što će im biti u životu što korisnije –objasnio je matematičar, ali ipak dodao da uvijek treba gledati i da se, to što se studira, a kasnije i radi, također i voli. Kako kaže Ivec, i kao profesor u srednjoj školi primijetio je da je interes za prirodoslovlje nizak, ali nada se da je ipak samo riječ o nekoliko matematički apatičnijih generacija.

Sveučilište BANDIĆ S BORASOM Potrebno je 150 milijuna kuna da Zagreb postane studentski grad Ove godine gotovo isti broj brucoša kao lani upisne kvote Evo koliko će ZG Sveučilište studenata upisati najesen

Nema upisa na studij plesa

Za nastavništvo su, međutim, mnogo više zainteresirani budući studenti koji se nadaju postati učiteljima od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama te je za takav tip studija kvota potpuno popunjena.
Ali zato je više od stotinu mjesta ostalo na Fakultetu prometnih znanosti, Tekstilno-tehnološkom, Kineziološkom, Pravnom te Katoličkom bogoslovnom fakultetu, i to većinom na programima stručnih studija.

Studenti u ljetnom roku nisu upisivali studije suvremenog plesa i baleta na Akademiji dramske umjetnosti jer se još čeka hoće li za održavanje studija postojati uvjeti s obzirom na to da trenutačno nemaju prostor.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Prirodne i tehničke znanosti manje upisanih neg u društvene znanosti....eto vam pojašnjenja zakaj smo u "K" !!!

 • santos008:

  Francuska ima 190 akademika ,kod nas samo ove godine doktoriralo 430.Tko je kriv Francuzima sto smo mi'' pametniji''

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Dragi moji srednjoškolci žao mi vas je....kada za 5 godina (neki i 8 godina) završite faks mnogi od vas će pravac na biro za zapošljvanje...Sudbina vam je nažalost vrlo neizvjesna....Ja 1976 završio strojarstvo, pa vojska, i onda posao u roku ... prikaži još! mjesec dana, i to bez pogodovanja....dobra stara vremena..