Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U plusu pa u minusu

Evo kako je Holding vodio Ljubičić, a kako Čović

Slobodan Ljubičić,portal
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.08.2013.
u 08:20

O restrukturiranju Holdinga raspravljalo se i na sjednici Odbora za gospodarstvo, a privatizacija podružnica bila je točka oko koje su se zastupnici sporili.

Novi-stari čelnik Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić u javnost je pustio još jedan financijski izvještaj kojim želi pokazati kakvo je stanje ostavio u tvrtki 2008., a kakvo je zatekao naslijedivši Ivu Čovića. U najnovijem uspoređuje se poslovanje u prvih šest mjeseci 2008. i 2013. godine. Prva polovica 2008. bila je ujedno i zadnja u kojoj je Holding vodio Ljubičić, a prvih šest mjeseci 2013. zadnjih je pola godine koje je Čović proveo za kormilom megatvrtke.

Obveze sve veće

Uz brojne financijske podatke u izvještaju ipak iskače 180 milijuna kuna na računu 30. lipnja 2008. nakon čega je Ljubičić ubrzo abdicirao. Na istom računu pet godina kasnije zatekao je minus od 56 milijuna kuna, što je ujedno i prvi podatak o financijskom stanju tvrtke za prvu polovicu 2013. godine.

Tako je 2008. bilo oko 11.503 zaposlenika za čije se plaće u prvih šest mjeseci potrošilo 754 milijuna kuna. Za prvih pet mjeseci 2013. ne navodi se broj zaposlenih, no iz Holdingove blagajne na osoblje se izdvojilo 621 milijun kuna. Što se tiče kratkoročnih financijskih obveza, tvrtka je tada (prvih pola godine 2008.) trebala uplatiti 488 milijuna kuna bankama. Sadašnje kratkoročne obveze prema bankama iznose pak 1,46 milijardi kuna. ZET se i u prvih pola 2013. godine pokazao kao najveći gubitnik s minusom od 91 milijun kuna, a slijedi ih Direkcija sa 63 milijuna kuna gubitka. Prednjačili su Čistoća sa 38 milijuna kn te Zagrebparking sa 16 milijuna kuna.

Izgledna privatizacija

O restrukturiranju Holdinga raspravljalo se i na sjednici Odbora za gospodarstvo, a privatizacija podružnica bila je točka oko koje su se zastupnici sporili.

– Teško je govoriti o rokovima kada bi se privatizacija mogla dogoditi, no to je izgledno. Neke podružnice jednostavno treba pustiti na tržište – kazao je zastupnik Davor Štern. HDZ-ovac Dražen Bilokapić ostao je suzdržan jer, kako je rekao, važne odluke ne treba donositi na brzinu.

>>Podijelio 150 otkaza, ali uprava Holdinga ih je poništila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije