Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Ekološka bomba na istoku Zagreba: Ovako završava plastika koju građani odvajaju

Na lokaciji su još uvijek žute vrećice koje su se iz zagrebačkih kontejnera odvozile početkom prošle godine
06. veljače 2020. u 06:33 39 komentara 45254 prikaza
Reciklažno dvorište
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Zakvačene u bali plastike vijorile su se jučer na Žitnjaku žute vrećice za odvojeno prikupljanje otpada koje je Zagrepčanima podijelila Čistoća. Cilj, a i postupak za njegovo postizanje bili su i više nego jednostavni: u kućama i stanovima odvoji se plastični otpad, u žutoj se vrećici baci u kontejner, taj isti kontejner Čistoća isprazni u svoj kamion i odveze tvrtki zaduženoj za oporabu.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba OTVORENO PISMO Hrvatska komora arhitekata zatražila od gradskih zastupnika da ne podrže GUP

Početkom prošle godine taj je posao za Grad Zagreb obavljao e-Kolektor, u čijem smo dvorištu na Slavonskoj jučer brojili koliko je još tih žutih vrećica ostalo a da ih se nije poslalo na daljnju obradu, za što je tvrtka iz gradske blagajne uredno plaćena. Od brojenja smo brzo odustali jer labirintu otpada u kojem se kretati može doslovce samo po utabanim putovima kraja gotovo da i nema.

Reciklažno dvorište
1 / 18
Reciklažno dvorište

– Teško je procijeniti, ali na tim se hrpama sigurno nalazi oko 30 tisuća tona otpada. Suludo je da se gomila tolika količina smeća jer je e-Kolektor plaćen za njegovo zbrinjavanje, odnosno za odvoz na oporabu. Nije ni čudno što na različitim natječajima imaju uvijek najniže ponude kad s otpadom ništa dalje ne rade. Ovo kod njih je ekološka bomba, drugi Jakuševec – govori nam jedan od naših sugovornika, koji se također bavi obradom otpada, a količina koju e-Kolektor drži u svom dvorištu, kaže, otprilike je ista ona koja njegova tvrtka obradi u godini dana. Otpad sa Žitnjaka, kaže nam, jednostavno se ne odvozi, drugi razlog za takvo gomilanje ne postoji. Da je bilo “svojevrsnih problema”, potvrđuje nam i izvor iz e-Kolektora, koji sve opravdava dosta lošim stanjem u tvrtki.

Nije bilo novca

– Predstečajni se postupak vodio, novca nije bilo. Nije se ništa namjerno ostavljalo na lokaciji, jednostavno nije bilo za benzin za kamione da se otpad vozi na oporabu. Zato je ondje još i plastika iz zagrebačkih kontejnera za koju mi već neko vrijeme nismo zaduženi, a ima i drugog smeća, tko će više znati – govore nam u e-Kolektoru, čije će gomilanje, dođe li do toga, na kraju morati sanirati država.

Prometna nesreća koju je izazvao Marin Kamenički Vozila prebrzo Nesreća u Zagrebu: Automobilom naletjela na mladića na pješačkom prijelazu

Ne zapali li se, doduše, prije toga jer, kako nam kaže bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, kod otpada koji je većinom plastika vrenje slatkih tekućina zaostalih u ambalažama stvara bioplin u kojem ima metana, što je golem požarni potencijal. Zašto imaju toliko otpada oko svojih hala i imaju li zaista problema s njegovim odvozom na oporabu, pitali smo i e-Kolektor. U tvrtki, pak, službeno kažu da je sve kod njih po pravilima službe.

– U najmu imamo određenu kvadraturu na Žitnjaku i cijelu je koristimo. Trenutačno imamo otprilike deset tisuća tona otpada, a prema dozvoli koju imamo od Grada Zagreba, u isto vrijeme možemo držati do 22 tisuće tona – objasnila nam je Ivana Lisac iz e-Kolektora pa dodala da se otpad, unatoč problemima u tvrtki, cijelo vrijeme odvozio na oporabu. Svaki dan bilježe se, objašnjava nam Lisac, “izlasci”, ali upravo svakodnevno k njima otpad i dolazi s obzirom na to da imaju “veliki broj klijenata”. Više od tristo, kako piše na njihovoj internetskoj stranici, a radi se uglavnom o različitim tvrtkama, među kojima su i Pevec, Jysk, INA. Što se tiče poslova s gradovima, a surađivali su, osim sa Zagrebom i, primjerice, s Velikom Goricom, na natječaje se posljednje vrijeme nisu javljali.

U poslu od devedesetih

– Deset mjeseci već sigurno nismo se javljali ni na kakve natječaje, radimo poslove koje smo prije sklopili – rekla nam je Ivana Lisac koja je, osim što je zadužena za e-Kolektor, i od lanjskog studenog direktorica Green team recycling d.o.o., još jedne tvrtke kojoj je glavna niša “obrada i zbrinjavanje neopasnog otpada”.

Odvoz otpada Zbrinjavanje otpada Iako računi ostaju isti, ne odustaju od češćeg odvoza

Upravo se za tu tvrtku nagađa da će biti nasljednica e-Kolektora kad mu se konačno dogodi stečaj. U predstečaju tvrtka je “zbog nelikvidnosti” završila 2017. godine, a njeno je vodstvo tada kazalo da je “u poteškoće došla neizravno, zbog krize Agrokora”. Upravo u sastavu tog koncerna e-Kolektor je poslovao od osnivanja 2014. pa do 2017. kad ju je preuzela Energia naturalis, koju vodi Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva. Kad se preuzimanje dogodilo, na čelu e-Kolektora ostao je Ilija Špikić, poduzetnik iz Jastrebarskog koji je tvrtku 2014. i osnovao, zajedno s Tiskom.

Špikić je i sad predsjednik uprave, a Energia naturalis više nije u vlasničkoj strukturi e-Kolektora. A Špikićima nije e-Kolektor prva tvrtka za otpad koju vode jer devedesetih je Ilija sa svojim bratom osnovao Eko-flor plus, koji je, pak, godinu prije osnivanja e-Kolektora prodao CIOS-u Petra Pripuza.

Green team recycling d.o.o., čija je direktorica Ivana Lisac iz e-Kolektora, spominje se među oporabiteljima otpada kao tvrtka nasljednica e-Kolektora ako se tvrtka ne uspije izvući iz dugova koji su još prije dvije godine premašili 125 milijuna kuna.

VIDEO Ekološke udruge pozvale građane na prosvjed zbog poskupljenja odvoza otpada

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • koznazna:

    To je praksa, uzmeš prostor i poticaje. Onda sve pustiš da propadne i da drugi to saniraju. Ali uvjek te poslove dobiju ljudi koji vrate dio ministrima i gradonačelnicima.

  • Serežan:

    To je rezultat korupcije, nebrige i sigurno spada u kategoriju zločina prema prirodi i čovjekovom zdravlju. Beskorisno je trošiti pare na neke imaginarne projekte kada se priroda i narod guši u otpadu.

  • snovakor:

    Te koruptivne radnje je potrebno iskorjeniti iz države, sve do tada će sve ovo tako i funkcionirati. A oni koji to rade morali bi odgovarati pred Zakonom, jer time čiste gradske, županijske i državne Proračune !