Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDNICI HACKATHONA

Ekipa Zaggy Space osmislila aplikaciju pomoću koje je za rezervaciju mjesnog odbora potrebno tek par klikova

storyeditor/2024-02-21/PXL_130224_110037317.jpg
22.02.2024.
u 09:00

Aplikaciju za upravljanje gradskim prostorima osmislila je ekipa Zaggy Space, a zaživi li rješenje kojim je pobijedila na hackathonu, u nekoliko klikova moći ćete do kvadrata za proslavu rođendana, krstitki, zaruka...

Želite li rezervirati zgradu mjesnog odbora za krstitke, proslavu rođendana ili zaruka, plesnjak ili neku drugu aktivnost, i to bez odlaska na lokaciju, ručnog popunjavanja formulara i čekanja, moglo bi vam pomoći rješenje pobjednika hackathona koji su organizirali Grad i Zagrebački inovacijski centar (ZICER). Četveročlana ekipa nazvana Zaggy Space, koju čine Neven Palčec, Helena Balenović, Filip Visinski i Andro Jukić Nuhanović, u samo jednome danu osmislila je aplikaciju za upravljanje gradskim prostorima, a iako se, napominju, još ne zna hoće li zaživjeti u praksi, ističu da ima potencijala i za puno širu upotrebu.

– Sve je na Gradu, čekamo njihove daljnje poteze – kaže web-developer Andro.

Oformili se "igrom sudbine"

Sadašnji model rezervacije usporen je i birokratski, govori voditelj tima Neven Palčec, pa procedura otežava korištenje slobodnih prostora, a njihova aplikacija postupak maksimalno ubrzava i pojednostavljuje. Tako je, primjerice, za rezervaciju mjesnog odbora dovoljno u aplikaciji popuniti obrazac osnovnim informacijama, kao što su ime i prezime, broj telefona, mail adresa i svrha za koju želite koristiti objekt te kliknuti opciju "rezerviraj me". Formular odlazi u odbor, gdje se, kao i sada, obrađuje prijava. Olakšava to proces i mjesnim odborima, a odluke se automatski šalju na mail podnositelja zahtjeva.

– Uspjeli smo napraviti da odluku o zahtjevu možete dobiti već u roku od sat vremena – kaže Neven i napominje kako je ideju potrebno testirati u praksi. U aplikaciji su, dakako, dostupne i informacije o gradskim prostorima, lokaciji, kvadraturi, a rješenje pospješuje i transparentnost u njihovoj dodjeli. Osiguravanje dostupnosti svim građanima, napominje, bila je glavna odrednica projekta, u kojemu ima prostora i za unapređivanje, čime će se pozabaviti, kaže, dođe li do implementacije.

VEZANI ČLANCI: 

Pobjedu na hackathonu, skroman je dvojac iz ekipe, nisu očekivali, a drže da ih je među konkurencijom možda istaknulo to što su prepoznali problem primopredaje ili gubljenja ključeva prostora pa su u sklopu svog rješenja osmislili i pametne brave. Tako bi se u objekt ulazilo koristeći digitalne ključeve, odnosno pinove, koje bi korisnici dobili uz odobrenu rezervaciju, a vrijedili bi samo u terminima za koje su se predbilježili.

Zaggy Space tim, govori Andro, oformio se igrom sudbine. On je najprije na natječaju kanio sudjelovati s ekipom koja je pod pritiscima kolokvija odustala, ali onda se spojio sa šefom iz tvrtke u kojoj radi, Nevenom, koji se prijavio individualno, a potom su im se pridružili Helena i Filip. Voditelj ekipe osmislio je i ime, kojim se aludira na maskotu Univerzijade, a "space" (eng. prostor) odnosi se na rješenje koje je usmjereno prema upravljanju gradskim kvadratima.

Prilika za mlade inovatore

– Kada je hackathon počeo, mislili smo da je to nemoguće napraviti u samo 24 sata, a onda smo sjeli i rekli "hajdemo probati". I u jednom danu napravili smo mali Airbnb za Zagreb – s daškom ponosa u glasu ističe Neven. A doista je bilo naporno, radilo se do četiri ujutro, prisjeća se Andro, no uspjeli su zahvaljujući timskome radu i pametnoj podjeli poslova, što je, dodaje, ključno za realizaciju projekta u tako kratkom roku. Iskustvo hackathona, koji je, kažu, odlična odskočna daska za mlade inovatore i sve željne izazova, obojica bi rado ponovila, a kao glavne motive ističu želju za natjecanjem te ispitivanjem vlastitih granica i mogućnosti. Ekipa je zaslužila i nagradu od tri tisuće eura pa se, kažu, nakon što je porez uzeo svoj danak i iznos se podijelio na njih četvero, Andro svojim dijelom kupio jaknu, a Neven se "malo počastio".

VIDEO: Nekadašnji simbol Univerzijade i moćnog Agrokora sada izgleda potpuno drukčije, evo što se događa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije