Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam zimnice

Domaćini iz cijele Hrvatske Trg pretvorili u smočnicu

28.10.2016., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzava se 2. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
30.10.2016.
u 13:00

Zagorci ponudili čips od cikle, iz Banovine stižu rezanci od buče

Trg bana Jelačića prekjučer je pretvoren u veliku smočnicu koju su svojom zimnicom napunile vrijedne ruke pravih domaćina od Ilače u Slavoniji preko Slunja i zagorskog Lobora do dalmatinske Žrnovnice. Čak 118 izlagača doslovce iz svih krajeva Hrvatske predstavilo je svoju zimnicu, koju pripremaju po recepturi svojih baka, ali i s inovativnim dodacima koji njihove proizvode čine jedinstvenim u Europi. Kušati se tako još danas i sutra mogu čips od cikle, rezanci od buče, ukiseljeni patišoni, istarski pršut i kestenovo brašno.

Kakva je domaćica bila svekrva Borne Halambek iz Starog Petrova sela u Brodsko-posavskoj županiji, mogli su se uvjeriti svi oni koji su na Trgu probali njezine džemove i marmeladu koje je pripremila po svekrvinoj recepturi.

Svekrvin recept

– Sve sam naučila od nje, a ona je i dalje glavna na našem imanju – kaže Borna Halambek. Džemove i marmelade priprema od kupine, marelice, šljiva, malina, grožđa, višanja i ribizla, voća koje obitelj Halambek uzgaja na svom imanju. Svekrvina receptura je obiteljska tajna, koja se prenosi s koljena na koljeno, i pokretač razvoja njihova OPG-a jer staklenke njihova džema i marmelade dobro se prodaju.

Tradicionalnih receptura drži se i Stjepan Drempetić. Njemu ih nisu prenijeli njegovi stari, nego ih naučio radeći u tvornici koja se bavila preradom voća i povrća.

– Poslovno sam obilazio tvornice diljem Europe te je proučavao njihove recepte i u njih dodavao sastojke za koje sam smatrao da će mojoj zimnici dati bolji okus. Imam 17 vrsta zimnica – prerađujem ajvar, papriku, krastavce, ciklu i miješano povrće, ali i patišone. To je jedna vrsta tikvica, okusom slična kombinaciji krastavaca i paprike. I, vjerujte, tko jednom proba moje patišone, nakon toga jede samo njih – kaže Drempetić, član OPG-a iz Donje Stubice.

Iako se njegovi proizvodi mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, kaže kako najbolje ide prodaja na kućnom pragu. – Kupci nam dolaze čak iz Zagreba, Rijeke i Splita – kaže Drempetić, koji je ove godine napunio 8000 teglica svojom zimnicom.

Iz iste županije na sajam je došao Emanuel Plahutar. Zagorske mlince na njegovu štandu ovoga puta zasjenio je čips od cikle. Ovaj jedinstveni proizvod u Hrvatskoj na tržištu je tek nekoliko mjeseci.

– Komadići sirove cikle urone se u otopinu jabučnog octa, češnjaka i soli te se suše u posebnoj pećnici na 60 stupnjeva gotovo dvanaest sati – otkrio je Plahutar recept za svoj čips. Njegov čips od cikle bio je prije dva mjeseca pravi hit na jednom sličnom sajmu. U nekoliko sati na štandu je prodao 500 vrećica čipsa.

Pršut se suši samo na buri

Jeste li ikada čuli za rezance od sušene buče? To je tradicionalni specijalitet iz Hrvatske Kostajnice, koji je na hrvatsko tržište plasirala obitelj Lenac iz tog kraja. Vlasnik OPG-a Lenac, Lovro i njegova supruga Svjetlana kažu da su jedini proizvođači rezanaca od buče u Europi, a u svojoj velikoj smočnici drže i kestenovo brašno.

– Buča kao prilog dobar je dijetalni proizvod jer porcija rezanaca s umakom ima samo stotinjak kcal – tvrdi Svjetlana. Kalorije se ipak nisu brojile na štandu Roberta i Mikele Lisjak iz Vodnjana. Mladi bračni par predstavljao je istarski pršut, zaštićeni istarski pršut koji proizvodi Mikelin otac Milan Buršić.

– Ovaj pršut nema kožu ni slaninu i suši se na buri. To ga razlikuje od drugih pršuta. Takav način sušenja katkada traje i dvije godine. Kada to kažemo ljudima, jasnije im je zašto je kilogram pršuta 180 kuna – kaže Robert Lisjak. 

Komentara 2

DU
Deleted user
15:16 30.10.2016.

Jedva sam preživjela, od cijena me obuzela slabost. Kupujmo hrvatsku zimnicu!

ŠO
Šokac1
13:01 31.10.2016.

Zgodni "etno" događaj, i u pravo vrijeme, ali, nadam se zadnji put na Jelačić placu. I ovaj događaj, i svi slični zbog kojih trg gubi svoju gradsku vizuru. Da, i onog famoznog šatora i daščare sa mrdljivim fritulama koji mjesecima nagrđuju gradsku jezgru. Uskoro će izbori, i prigoda da Zagrepčani izaberu onoga koji će gradu vratiti srednjoeuropski identitet, a ne sustavno ga rastakati po uzoru na balkanske selendre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije