Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Hrvatskog lovačkog saveza

Dodijeljena najviša lovačka odlikovanja HLS-a, jedno dobio i Zagrepčanin

18.12.2021.
u 11:10

Član Lovačkog društva "Priroda" iz Sesveta Zoran Kušeković lovstvom se bavi od punoljetnosti, a čestitao mu je i pročelnik Ureda za poljoprivredu Dejan Jaić

Prije nešto više od 96 godina, točnije 10. prosinca 1925. godine u maloj vijećnici Sabora osnovan je Savez lovačkih društava za Hrvatsku i Slavoniju, danas Hrvatski lovački savez (HLS). Taj se datum među lovcima svake godine slavi kao Dan HLS-a, a tim povodom jučer su se, uz obavezne Covid potvrde ili test, okupili lovci iz cijele Hrvatske u vili Garić u Podgariću na svečanoj sjednici.

Tom prigodom 25-ero najzaslužnijih lovaca u prošloj godini dobilo je i Zlatna lovačka odlikovanja Svetog Huberta, najviša odlikovanja HLS-a, a uručio ih je predsjednik HLS-a Đuro Dečak. Prije same dodjele Dečak je dodijelio i Zlatnu plaketu HLS-a. Među odlikovanima je i zagrebački lovac – Zoran Kušeković, koji je "Svetog Huberta" dobio na prijedlog Lovačkog saveza Grada Zagreba. Član Lovačkog društva "Priroda" iz Sesveta lovački je ispit, kako kaže, položio 1984. godine, a lovom se bavi od punoljetnosti. Od 1996. godine obavlja i funkciju lovnika, a društvo sada broji 19 članova, iako im, dodaje Kušeković, fale mladi. Upravo iz tog razloga, kako bi privukli mlađu populaciju, rekao je predsjednik Dečak, odlučili su smanjiti cijenu polaganja lovačkog ispita na 500 kuna. Ujedno je u svom govoru ukratko izložio i presjek godine na izmaku pa je, među ostalim, spomenuo sudjelovanje HLS-a na svjetskoj izložbi "Jedno s prirodom" u Budimpešti, natjecanja u kinologiji i streljaštvu koja organiziraju, ali i humanitarnu akciju kojom su prikupili više od milijun kuna za lovce i stanovništvo Sisačko – moslavačke županije, koja je stradala u potresu od 6,2 po Richteru.

- Ove je godine i Ministarstvo kulture tradicionalno hrvatsko lovstvo proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom. Priznanje je to HLS-u, koji je podnio za to zahtjev, a nastavak priče je podnošenje zajedničkog zahtjeva više europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, za priznavanje tradicije lovstva i lova kao nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, kao što je prije nekoliko dana proglašeno i sokolarstvo – rekao je Dečak. Što se tiče uloge zagrebačkih lovaca, dodao je pročelnik Ureda za poljoprivredu Dejan Jaić, ona je u napučenoj urbanoj sredini itekako značajna zbog divljači koja sve više ulazi u naselja. Dodao je da će lovstvo biti zastupljeno i kroz rad novog Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, koji će početi raditi od 1. siječnja.

Zlatno lovačko odlikovanje dobili su: Franjo Garašić iz Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Juraj Mirt iz Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije, Zvonimir Vuković iz Lovačkog saveza Sisačko – moslavačke županije, Željko Guštin iz Karlovačke županije, Radoslav Mlakar iz Lovačkog saveza Varaždinske županije, Nikola Kučeković iz Županijske udruge lovaca Panonija, Kruno Pozaić iz Lovačkog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije, Miroslav Grgurić iz LS-a Primorsko - goranske županije, Miko Pavlović iz LS-a Ličko – senjske županije, Franjo Kovač iz Lovačkog saveza Virovitičko – podravske županije, Ivica Kovačević iz Lovačkog saveza Požeško - slavonske županije, Ivan Jurasović iz Lovačkog saveza Brodsko - posavske, Krešimir Fabijanić iz Lovačkog saveza Zadarske županije, Ivan Canecki LS-a Osječko – baranjske županije, Zvonimir Bandalo iz LS-a Šibensko-kninske županije, Miroslav Čuljak iz LS-a Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Žeravica iz LS-a Splitsko-dalmatinske županije, Marino Banović iz Lovačkog saveza Istarske županije, Mirko Dujh iz LS-a Međimurske županije te Zoran Kušeković iz Lovačkog saveza Grada Zagreba.

Na prijedlog Hrvatskog lovačkog saveza odlikovanja su primili: Josip Ćelić, Milan Knežević, Nikica Šprem, Dražen Cvetko i Nenad Vukšić.

Zlatna plaketa HLS-a otišla je Dragutinu Rajaku.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije