Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikupljanje papira

Dobra zarada – po kontejneru od 300 do 600 kuna

stari papir
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.08.2015.
u 13:30

Stari papir građani, osim što ga mogu odložiti u kontejnerima na gradskim ulicama ili u reciklažnim dvorištima Čistoće, mogu i unovčiti, i to od 30 do 80 lipa po kilogramu.

Prikupljanje, ali i krađa papira i kartona sve češći je dodatni biznis brojnim Zagrepčanima. Već uhodana ekipa kruži kvartovima, prevrće kontejnere s papirom, sve što zgrabe ubace u kombi i idu dalje... Time najviše gubi Čistoća koja na gradskim ulicama ima 2056 kontejnera koje pak svakodnevno pune građani, a prazne "ekipe" koje potom taj isti papir preprodaju.

– Upoznati smo s činjenicom da se na cijelom području grada Zagreba neovlašteno otuđuje papir iz spremnika postavljenih po javnim površinama, a koji su u vlasništvu Čistoće, no mi nemamo ovlasti bilo kakvog sankcioniranja – kazali su iz Čistoće.

Prijava redaru ili policiji

Dodali su da bi građani trebali neovlašteno pražnjenje prijaviti nadležnim ustanovama, bilo komunalnom redarstvu, policijskoj upravi, inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U Čistoći nemaju ni točne podatke o tomu koliku im štetu kradljivci godišnje počine.

Prema posljednjim dostupnim podacima iz 2012. godine, gubitak za tvrtku u godini dana bio je oko 7 milijuna kuna. Tada je vrijednost ukradenog papira bila 2,5 milijuna, što je neostvarena dobit, dok je šteta na kontejnerima iznosila 3,5 milijuna kuna, a troškovi čišćenja i nepotrebnog rada (dolazak po kontejnere i čišćenje nereda) iznosili su milijun kuna. Doznajemo i da su kradljivci oprezni pa vrijednost otuđenog kontejnera ne prelazi 1000 kuna, što je šteta ispod koje policija ne kreće u proces kažnjavanja. Naime, vrijednost kontejnera punog papira je od 300 do 600 kuna.

Umirovljenici zadovoljni

Mogućnost dodatne zarade shvatio je i dio Zagrepčana pa stari papir ne odlaže u kontejnere, već ga prodaju u otkupnim stanicama.

– Nemam puno, ispalo je osam kuna, no bolje i to nego da papir bacim. Drago mi je da nam je ovo omogućeno – kazao je umirovljenik iz Zapruđa koji je papir prodao u otkupnoj stanici Tiska pokraj Konzuma u Zapruđu. Riječ je o jednoj od sedam lokacija na kojoj Tisak za 60 lipa po kilogramu otkupljuje stari papir od građana.

– Otkupljujemo dnevne novine, letke, časopise, kataloge i uredski bijeli papir koje potom recikliramo u suradnji s poduzećem Regeneracija iz Zaboka – kazala je Sanja Buterin iz Tiska. Dodala je da se nakon predaje otpada građanima izdaje potvrda s navedenim iznosom otkupa i da se novac može podići na bilo kojem kiosku Tiska u roku od 72 sata. Zaradu u ovom poslu imaju i tvrtke Green point te Reoma grupa.

– Kilogram kartona, udžbenika i starih knjiga otkupljujemo za 30 lipa, novine, letke i časopise za 60 lipa, a bijeli uredski papir za 70 lipa. Papir mora biti složen i čist – kazali su iz Reoma grupe. Iz Green pointa su objasnili da se cijene mijenjaju ovisno o potražnji pa da i građani kalkuliraju kada će predati prikupljeni papir i karton.

– Od građana i pravnih osoba otkupljujemo stari papir, a najmanja količina za otkup je 50 kilograma. Papir i folija moraju biti sortirani i suhi, a ako se utvrdi vlažnost materijala, utvrđenu vlagu razmjerno odbijamo od predane kilaže – kazali su iz tvrtke. Kod njih je cijena kartona 60 lipa, bijelog papira 80 lipa, a letaka, novina, magazina 65 lipa, dok se papir starih knjiga otkupljuje po 30 lipa za kilogram. I dok privatne tvrtke uspješno posluju od prikupljanja i otkupa starog papira, Čistoća na papiru svakodnevno – gubi.

Komentara 18

Avatar davcro
davcro
15:40 21.08.2015.

Ciganluk, lakše obrtati kontejnere i okolo haračiti nego nekim za društvo korisnim radom kruh zaraditi

ZV
zdravko.vugrinec
15:51 21.08.2015.

a di je policija??

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:26 21.08.2015.

Spremnici su u vlasništvu Čistoće i oni su se dužni skrbiti o njima. Pa neće im valjda Policija i komunalno redarstvo čuvati iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije