Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Do groba na Mirogoju može se doći i autom

Krematorijem, odnosno Gajem urni od 8 do 16 sati vozi i kombi za građane kojem je polazište plato pokraj autobusne stanice ZET-a
28. listopada 2018. u 00:12 4 komentara 2226 prikaza
mirogoj
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ulaziti na groblje automobilima najstrože je zabranjeno. No, kao i u svemu, i ovom slučaju postoje iznimke pa, uočite li da se netko dovezao direktno do grobnog mjesta i bukom “zagadio” okoliš, nemojte odmah dizati paniku. Svi koje uočite da se automobilom probijaju kroz masu ljudi koji će u idućim danima pohoditi zagrebačka groblja u povodu blagdana Svih svetih, čine to – uz dozvolu. Gradska groblja izdaju ih osobama koje imaju minimalno 80 posto tjelesnog oštećenja te onima kod kojih je utvrđeno 60 posto tjelesnog oštećenja nogu.

Mirogoj Ruše se gospodarske zgrade S Mirogoja potjerali klesare, majstori će groblje održavati iz Zagrepčanke

Zabranjeno za pse

Dozvole dobivaju na razdoblje od pet godina, no ako se žele voziti grobljem, to mogu učiniti u ovo doba godine isključivo od 15 do 16.30, a vikendom i blagdanom od 7.30 do 9.30 sati. Iznimno, 31. listopada i 1. studenog, aute s dozvolom na grobljima ćete moći zateći i od 6 do 8 sati. A kako bi se lakše kretanje omogućilo svim građanima, po velikim gradskim grobljima, točnije Mirogoju i Miroševcu, voze električni automobili.

Na besplatnu vožnju može se svaki dan od 7.30 do 14.30, s pauzom od 11 do 11.30. Krematorijem, odnosno Gajem urni od 8 do 16 sati vozi pak kombi, kojem je polazište plato pored stanice autobusa ZET-a. I gradska groblja, njih ukupno 28, imaju radno vrijeme, koje se na Sve svete i dan iza blagdana produljuje pa se najmiliji mogu obići od 6 sati ujutro pa sve do ponoći. Zatekne li se netko na groblju kad je ono zatvoreno, riskira kaznu od 900 do 1500 kuna.

Pokojnici na čekanju Urne čuvaju do izgradnje polja

Kažnjeni će, prema Odluci o pravilima ponašanja na groblju, biti i oni koji ulaze motorima, biciklima i drugim, kako navode iz Gradskih groblja, “napravama na kotače”. Ne smiju se dovoditi ni psi i druge životinje, izvoditi radove bez prethodnog odobrenja uprave groblja, gaziti po grobovima, fotografirati i snimati bez dozvole, zabranjeno je vikanje, pjevanje, sviranje... Kazne se dobivaju i za neodržavanje mjesta, dok su Gradska groblja zadužena za zajednički prostor.

Točna lokacija

Oni koji požele potražiti svoje daljnje pretke, a nisu sigurni gdje su pokopani, mogu se poslužiti “tražilicom pokojnika”, dostupnom na internetskoj stranici Gradskih groblja te na uređaju postavljenom na ulaz u Mirogoj. Pretraživati se može po prezimenu, groblju, godini smrti, a kad se pokojnik pronađe, prikaže se i karta s nacrtom groblja te točnom lokacijom groba.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Do groba na Mirogoju najlakše je doći članskom iskaznicom Hadezea

 • doktorica:

  pa nismo svi invalidi,ali je teško nositi i hodati koji kilometar do groblja starijim osobama.Sad se već pretjeruje sa zatvaranjem ceste za Mirogoj nekoliko dana prije dana mrtvih,zna se kad je blagdan,kada treba zatvarati.Ovo je obično maltretiranje a zna se ... prikaži još! tko je za to odgovoran,naravno Bandić .

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  vec sam se poveselio da kad umrem necu morati pjesice do mirogojceka ....