Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dankovečkom će voziti tramvaji, a pokraj placa u Dubravi niknut će trg

Najnovija verzija Urbanističkog plana uređenja središta četvrti na istoku grada predviđa i gradnju škole, vrtića... Stanovnici se raduju što će dobiti centralni prostor za okupljanja koji čekaju desetljećima, ali mnogi negoduju što se odustalo od parka
17. siječnja 2021. u 14:07 9 komentara 3605 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Tržnica bi se natkrila, a nedaleko od nje, uz Međuričku ulicu, smjestio bi se centralni kvartovski trg. Nekoliko stotina metara istočno niknula bi osnovna ili srednja škola, a iza nje, uz Novoselsku cestu i vatrogasni dom, izgradila bi se društvena ustanova. Odnosno, ambulanta, društveni dom ili možda sportska dvorana. Dankovečka ulica, žila kucavica prostora, proširila bi se kako bi mogla “progutati” svakodnevni gusti promet, a sredinom prometnice uspostavila bi se nova tramvajska linija.

Osnovna ili srednja

Tako bi, barem prema najnovijoj verziji Urbanističkog plana uređenja centra Dubrave, trebalo izgledati samo srce četvrti, područje omeđeno Avenijom Dubrava na jugu, Koledinečkom i Ulicom Križnog puta na sjeveru, Novoselskom cestom na istoku i rubom građevina uz Klekovačku na zapadu. Dokument je to koji je za Gradski ured za strategijsko planiranje grada još 2013. izradio stručni tim iz Centra za prostorno uređenje i arhitekturu, a od tada je prošao nekoliko izmjena i dopuna, od kojih je posljednja u postupku javne rasprave bila do početka lanjskoga prosinca. Tim bi planom centar Dubrave postao urbana sredina puna malih “džepova” zelenila i dječjih igrališta, a u njega je ucrtan i prostor o kojem stanovnici četvrti u koji živi gotovo sto tisuća ljudi sanjaju već desetljećima. Jer prava je sramota, govore, da nemaju svoj trg.

englezi sve atraktivnija Priroda, povoljne nekretnine, blizina grada... Stranci hrle živjeti u ovu općinu

– Njegov prostor treba imati naglašenu hortikulturnu komponentu, koja se manifestira upotrebom kvalitetnog zelenila primjerenog podneblju u oblikovanju i korištenju trga. Najmanje 30 posto njegove površine treba biti pod zelenilom – detaljiziraju “dizajneri” plana, koji nedaleko od trga, na čestici uz Ulicu Milovana Gavazzija, predviđaju i dječje igralište. Na velikoj ledini omeđenoj Koledinečkom i Ulicom I. Laz, pak, niknuti bi trebala i barem jedna osnovna ili srednja škola za najviše 20 razreda u jednoj smjeni, a iza kuća u Klekovačkoj ulici podigao bi se vrtić za 120 djece.

– Osnovna škola Mate Lovraka ima 813 učenika u 38 razrednih odjela te organizirani rad u dvije smjene. Radi njezina rasterećenja i prelaska u jednu smjenu potrebno je izgraditi novu školu – objašnjavaju arhitekti argument za osnovnu, no ne isključuju ni mogućnost gradnje srednje škole. Budući da se, ističu, preko puta nalazi zgrada u kojoj nastavu dijele čak četiri srednje škole, Poljoprivredna, Prehrambeno-tehnološka, Veterinarska i XII. gimnazija.

Niču posvuda Svi bi nove uspornike: Nema šanse da ih zaobiđete, a neće skršiti auto

Što se tiče zelenila, na nekoliko mjesta previđaju se mali parkovi, a cijeli prostor uredio bi se i prometno, što znači da bi uz sve ceste trebalo urediti nogostupe, pješačke prijelaze i otoke. Uredile bi se i biciklističke staze, a tramvajska linija u Dankovečkoj, ističu, predviđena je GUP-om.

– Zadržavaju se postojeća tramvajska i autobusna stajališta u Aveniji Dubrava na sadašnjim lokacijama, a u Dankovečkoj se ulici nakon rekonstrukcije planiraju nova – navode.

A zelenilo uz Gavazzijevu?

I dok novi urbanistički plan uređenja na papiru izgleda kao da bi Dubrava trebala postati primjer modernog, zelenog naselja, u njemu ipak postoje stvari koje su podigle obrve. Među njima je činjenica da se u najnovijim izmjenama i dopunama odustalo od ideje planiranja zelene površine uz Gavazzijevu ulicu.

Zagreb: Kad se tržnica Dolac isprazni Ivo Dubravac ostaje i izrađuje pletačke proizvode Košaraš s Dolca: "Stari zanati nadžive sve korone. Ja sam tome živi dokaz"

– Na čestici na kojoj je planiran javni park izgrađena je zgrada te je otvoren još jedan restoran brze prehrane, usprkos odredbama postojećeg plana. Kako je moguće da je ta zgrada dobila dozvolu za gradnju ako je na ovom području planiran javni park? – pita arhitekt Nikša Božić. Naglašava i da su zelene površine planirane na “ostacima” prostora, kao i da je cijeli dokument izrađen bez jasnog cilja koji bi štitio javni interes.

Na svojim je stranicama stranka Zagreb je naš! usto prigovorila i zbog smanjenja površine planiranog trga u odnosu na prethodnu verziju dokumenta, kao i njegovo smještanje u neadekvatan prostor, između skladišta, tržnice, parkirališta, dva fast food restorana i trgovine autodijelovima. Smeta im, istaknuli su, i to što nisu dani detaljni uvjeti uređenja tržnice, osim dopuštenja privatnom vlasniku da natkrije otkriveni dio. •

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • geler203:

  Idu izbori stižu nova obećanja, posipavanje pepelom, priznanja, moljenje oprosta, neću više samo mi vašu lovu ostavite u rukama kako bih je dijelio ortacima, rodjacima, uhljebima i stranački podobnima.

 • darko246:

  Izbori su blizu, nije valjda da vjerujete u prazna obećanja!

 • Avatar SMECHAR
  SMECHAR:

  A onaj Kulturni dom je nedovršen 20 godina u Dubravi, koje ruglo i sramota a sada se opet pričaju bajke. Prođem tim istočnim dijelom grada par puta godišnje i uvijek je isto.