Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi urbanistički plan

Dankovečkom će voziti tramvaji, a pokraj placa u Dubravi niknut će trg

Zarko Basic/PIXSELL
17.01.2021.
u 14:07

Najnovija verzija Urbanističkog plana uređenja središta četvrti na istoku grada predviđa i gradnju škole, vrtića... Stanovnici se raduju što će dobiti centralni prostor za okupljanja koji čekaju desetljećima, ali mnogi negoduju što se odustalo od parka

Tržnica bi se natkrila, a nedaleko od nje, uz Međuričku ulicu, smjestio bi se centralni kvartovski trg. Nekoliko stotina metara istočno niknula bi osnovna ili srednja škola, a iza nje, uz Novoselsku cestu i vatrogasni dom, izgradila bi se društvena ustanova. Odnosno, ambulanta, društveni dom ili možda sportska dvorana. Dankovečka ulica, žila kucavica prostora, proširila bi se kako bi mogla “progutati” svakodnevni gusti promet, a sredinom prometnice uspostavila bi se nova tramvajska linija.

Osnovna ili srednja

Tako bi, barem prema najnovijoj verziji Urbanističkog plana uređenja centra Dubrave, trebalo izgledati samo srce četvrti, područje omeđeno Avenijom Dubrava na jugu, Koledinečkom i Ulicom Križnog puta na sjeveru, Novoselskom cestom na istoku i rubom građevina uz Klekovačku na zapadu. Dokument je to koji je za Gradski ured za strategijsko planiranje grada još 2013. izradio stručni tim iz Centra za prostorno uređenje i arhitekturu, a od tada je prošao nekoliko izmjena i dopuna, od kojih je posljednja u postupku javne rasprave bila do početka lanjskoga prosinca. Tim bi planom centar Dubrave postao urbana sredina puna malih “džepova” zelenila i dječjih igrališta, a u njega je ucrtan i prostor o kojem stanovnici četvrti u koji živi gotovo sto tisuća ljudi sanjaju već desetljećima. Jer prava je sramota, govore, da nemaju svoj trg.

– Njegov prostor treba imati naglašenu hortikulturnu komponentu, koja se manifestira upotrebom kvalitetnog zelenila primjerenog podneblju u oblikovanju i korištenju trga. Najmanje 30 posto njegove površine treba biti pod zelenilom – detaljiziraju “dizajneri” plana, koji nedaleko od trga, na čestici uz Ulicu Milovana Gavazzija, predviđaju i dječje igralište. Na velikoj ledini omeđenoj Koledinečkom i Ulicom I. Laz, pak, niknuti bi trebala i barem jedna osnovna ili srednja škola za najviše 20 razreda u jednoj smjeni, a iza kuća u Klekovačkoj ulici podigao bi se vrtić za 120 djece.

– Osnovna škola Mate Lovraka ima 813 učenika u 38 razrednih odjela te organizirani rad u dvije smjene. Radi njezina rasterećenja i prelaska u jednu smjenu potrebno je izgraditi novu školu – objašnjavaju arhitekti argument za osnovnu, no ne isključuju ni mogućnost gradnje srednje škole. Budući da se, ističu, preko puta nalazi zgrada u kojoj nastavu dijele čak četiri srednje škole, Poljoprivredna, Prehrambeno-tehnološka, Veterinarska i XII. gimnazija.

Što se tiče zelenila, na nekoliko mjesta previđaju se mali parkovi, a cijeli prostor uredio bi se i prometno, što znači da bi uz sve ceste trebalo urediti nogostupe, pješačke prijelaze i otoke. Uredile bi se i biciklističke staze, a tramvajska linija u Dankovečkoj, ističu, predviđena je GUP-om.

– Zadržavaju se postojeća tramvajska i autobusna stajališta u Aveniji Dubrava na sadašnjim lokacijama, a u Dankovečkoj se ulici nakon rekonstrukcije planiraju nova – navode.

A zelenilo uz Gavazzijevu?

I dok novi urbanistički plan uređenja na papiru izgleda kao da bi Dubrava trebala postati primjer modernog, zelenog naselja, u njemu ipak postoje stvari koje su podigle obrve. Među njima je činjenica da se u najnovijim izmjenama i dopunama odustalo od ideje planiranja zelene površine uz Gavazzijevu ulicu.

– Na čestici na kojoj je planiran javni park izgrađena je zgrada te je otvoren još jedan restoran brze prehrane, usprkos odredbama postojećeg plana. Kako je moguće da je ta zgrada dobila dozvolu za gradnju ako je na ovom području planiran javni park? – pita arhitekt Nikša Božić. Naglašava i da su zelene površine planirane na “ostacima” prostora, kao i da je cijeli dokument izrađen bez jasnog cilja koji bi štitio javni interes.

Na svojim je stranicama stranka Zagreb je naš! usto prigovorila i zbog smanjenja površine planiranog trga u odnosu na prethodnu verziju dokumenta, kao i njegovo smještanje u neadekvatan prostor, između skladišta, tržnice, parkirališta, dva fast food restorana i trgovine autodijelovima. Smeta im, istaknuli su, i to što nisu dani detaljni uvjeti uređenja tržnice, osim dopuštenja privatnom vlasniku da natkrije otkriveni dio. •

Ključne riječi

Komentara 10

GE
geler203
14:39 17.01.2021.

Idu izbori stižu nova obećanja, posipavanje pepelom, priznanja, moljenje oprosta, neću više samo mi vašu lovu ostavite u rukama kako bih je dijelio ortacima, rodjacima, uhljebima i stranački podobnima.

Avatar SMECHAR
SMECHAR
14:26 18.01.2021.

A onaj Kulturni dom je nedovršen 20 godina u Dubravi, koje ruglo i sramota a sada se opet pričaju bajke. Prođem tim istočnim dijelom grada par puta godišnje i uvijek je isto.

DA
darko246
18:34 18.01.2021.

Izbori su blizu, nije valjda da vjerujete u prazna obećanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije