Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA

Danju poduzetnički centar, a navečer i kulturni programi

Drago Prahin
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
13.03.2015.
u 10:30

U budućem centru od 55 milijuna kuna bit će i geografsko-informatički sustav, digitalne karte poslovnih zona.

Sveta Nedelja postat će središte poduzetništva u Zagrebačkoj županiji, s ciljem da postane središte i za cijelu Hrvatsku. Grad, uz podršku i partnerstvo Zagrebačke županije, pokrenuo je osnivanje i izgradnju Centra za poduzetništvo i kompetencije, središnje mjesto u kojem će poduzetnici i investitori moći dobiti informaciju gdje je najbolja lokacija za realizaciju njihova projekta, u kojoj je razvojnoj fazi pojedina lokacija, koje korake moraju proći, savjete o mogućnostima poticaja i ostalo potrebno za pokretanje projekta. U Centru će biti geografsko-informatički sustav, odnosno digitalne karte poslovnih zona o kojima bi se mogle doznati sve detaljne informacije.

– Raspolagat ćemo informacijama koja je zona pogodna za koju poduzetničku aktivnost, kakva je infrastruktura, koliko je razrađena dokumentacija za neku površinu... Edukaciju poduzetnika radili bismo u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom, a plan je organizirati radionice i s djecom od vrtića nadalje, da im se odmah usadi poduzetničko razmišljanje. Centar će služiti i za smišljanje start upova, ali samo na razini ideje i savjeta, nećemo ih u Centru razvijati – objasnio je gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. Ideja je da se Centar u kasnim popodnevnim i večernjim satima preobrazi i u kulturni centar za stanovnike grada i okolice.

– Mi smo zapravo imali potrebu za kulturnim centrom, no to se više ne financira iz europskih fondova. Nekako istovremeno državna revizija dala je primjedbu da se ne zna što se u kojoj poslovnoj zoni događa. I tako smo, u suradnji s konzultantima, našli rješenje za oba problema – kaže Prahin.

U tijeku je izrada lokacijske dozvole, a očekuju da će Ministarstvo regionalnog razvoja najesen raspisati natječaj na koji će se prijaviti. Projekt Centra vrijedan je 55 milijuna kuna, a uz Centar je predviđen i hotel sa 70 mjesta za kojega će naći privatnog investitora. Prema podacima državne revizije za 2013., u Zagrebačkoj županiji je 96 poduzetničkih zona. U 59 zona nije bilo ulaganja. Zone su planirane i osnivane većinom na zemljištu u privatnom vlasništvu, na 3429,62 hektara ili 77,4 posto ukupne površine. U poduzetničkim zonama poslovala su 224 poduzetnika koji su imali 8500 zaposlenika, a 78 poduzetnika nije poslovalo.

Komentara 4

DU
Deleted user
11:44 13.03.2015.

kakva perverzija, kao da je potrebno napraviti zgradurinu da bi se poduzetnicima dala informacija "koja je najbolja lokacija za njihov projekt". i pogotovo, šta će tu hotel, opet mantra državnog komunizma gdje će valjda općina voditi hotel?! to je doistasta suluda i izvan svih tokova europe i tržišne ekonomije. ako se hoće pomoći poduzetnicima, te novce treba uložiti u uređenje industrijske zone i gradnju komunulnih instalacija, a hotel treba ostaviti privatnicima da grade, svojim novcima - treba samo označiti lokaciju za hotel kako privatnik ne bi godinama čeka na dozvole. ovo doista postaje sjeverna koreja...

Avatar rajetin
rajetin
13:59 13.03.2015.

"Centar će služiti i za smišljanje start upova"! Tko je tebi u školi dao prolaznu ocjenu iz hrvatskoga?

DU
Deleted user
07:15 14.03.2015.

Nevjerojatno da svakakve loše ideje mogu uopće i doći u razmatranje. Ovima u Sv. Nedelji trebalo bi otvoriti nekakav centar za liječenje megalomanije i priglooposty.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije