Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hvalevrijedan potez

Crveni križ Zagreb sa sedam milijuna kuna pomaže najranjivijima u društvu

Akcijom 'Postavljanje crvenih križeva na Ilici' autor poziva na svjesnost i solidarnost građana
Marin Tironi/PIXSELL
21.12.2021.
u 13:00

Projekti obuhvaćaju programe za djecu i odrasle osobe s invaliditetom, mlade beskućnike te osobe starije životne dobi

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb osiguralo je gotovo sedam milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za tri projekta povećanja socijalne uključenosti najranjivijih skupina društva, koji će obuhvatiti više od 800 korisnika i njihovih obitelji.   Iz Crvenog križa su priopćili da je riječ o tri sveobuhvatna projekta usmjerena povećanju kvalitete socijalnih usluga i uključenosti ranjivih skupina društva u sportske, kreativne i obrazovne aktivnosti koje provodi oni, kao najveća i jedna od najstarijih organizacija CK-a u Hrvatskoj, u suradnji s partnerima. 

Projekti obuhvaćaju programe za djecu i odrasle osobe s invaliditetom, mlade beskućnike te osobe starije životne dobi, a svrha im je osnažiti ranjive društvene skupine, reintegrirati ih u zajednicu i osposobiti za samostalan život te povezati relevantne ustanove s nevladinim organizacijama u području pružanja usluga u zajednici. Ravnatelj tog društva Petar Penava upozorio je da su negativni demografski trendovi i sve veći jaz u standardu i kvaliteti života, kao i manjak smještajnih kapaciteta institucija za socijalnu skrb, doveli do toga da je svake godine velik broj ranjivih skupina izložen mogućnosti društvene marginalizacije.

Istaknuo je da te skupine na taj način postaju žrtva urbanog siromaštva - ne samo kroz gubitak izvora prihoda i stambenog prostora, nego i isključenjem iz zajednice kojoj su do tada pripadali. Naglasio je da sveobuhvatnim programima - uz pomoć osiguranih EU sredstava, vrijednih volontera i partnera - žele maksimalno prolongirati taj period i osposobiti svakog pojedinca za što samostalniji život te mu nizom aktivnosti omogućiti ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici. 

Kroz projekt namijenjen osobama s invaliditetom "Aktivni i vidljivi u zajednici", vrijedan gotovo tri milijuna kuna, u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži "Mali dom - Zagreb" pokreću niz rekreativnih i sportskih aktivnosti. Korisnici će imati priliku sudjelovati i u sportskim natjecanjima (za djecu i za odrasle) uz redoviti rad s kineziolozima. Planirano je i ulaganje od gotovo 400.000 kuna na unaprjeđenju prostora za odrasle osobe s invaliditetom u kojem će im se pružati usluga poludnevnog boravka te stručna psihosocijalna podrška. Projektom je osigurana i izgradnja jedne stambene zajednice na području Zagreba za mlade beskućnike, uz sustavnu psihosocijalnu pomoć i mentorstvo u postupku ponovnog uključivanja u život zajednice.

Projekt "U vlastitom dnevnom boravku", vrijedan skoro dva milijuna kuna, provodi se u partnerstvu s Gradom Zagrebom, a usmjeren je razvoju usluga koje podržavaju proces deinstitucionalizacije radi smanjenja marginalizacije osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Projektne aktivnosti usmjerene su unaprjeđenju usluga psihosocijalne podrške za korisnike i uspostavljanju usluga organiziranog stanovanja. Za starije sugrađane organizirana je sustavna pomoć u obliku usluge u kući za dostojan život u zajednici budući da im prijeti rizik od socijalne isključenosti.

Projekt AKUS (Aktivni, kreativni, uključeni, sretni) vrijedan skoro dva milijuna kuna provodi se u partnerstvu s Domom za starije osobe Sveta Ana Zagreb, a doprinijet će poboljšanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičkog zdravstvenog stanja umirovljenika te njihovoj aktivaciji i većoj uključenosti u zajednicu. Projekt traje već godinu dana, a obuhvatit će 500 umirovljenika kroz 1140 termina u programima za sport i rekreaciju, za engleski i njemački jezik, edukacije o zdravom življenju i druženje kroz maketarske radionice. Provest će se i istraživanje o kvaliteti života umirovljenika u Zagrebu u suradnji sa znanstvenicima s Instituta za društvene znanosti dr. Ivo Pilar, a u 2022. planirane su i tri konferencije na temu izazova koje nosi treća životna dob.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije