Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko kupi stan iz POS-a više ga neće smjeti preprodavati ni iznajmljivati

Zabrane se neće odnositi na one koji su stan već kupili u sklopu POS-a, ali ticat će se novih ugovora.
05. veljače 2019. u 06:42 47 komentara 18290 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva u proceduru će vrlo brzo uputiti zakonske izmjene koje bi trebale stati na kraj preprodaji povoljnih stanova iz programa POS-a, odnosno bogaćenju pojedinaca uz pomoć državnih subvencija.

Milan Bandić Bandić o otpisu dugova: 'Greške su napravili u Holdingu i upravi grada, oprostit ću im'

U prvom “draftu” tog zakona, koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi, a kroz dva saborska čitanja trebao bi biti donesen do lipnja, stoji odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.

Važni socijalni kriteriji

Ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina (APN), koja će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam. Na taj način destimuliralo bi se one koji bi se odlučili na prodaju stanova kalkulirajući s eventualno nižim vrijednostima nekretnina u trenutku prodaje.

Zagreb: Požar u Dugavama Vatra krenula iz podruma Požar buknuo u kući u zagrebačkim Dugavama

Kada stan bude otplaćen, vlasnik će njime moći raspolagati po volji, budući da je od tada riječ o punom privatnom vlasništvu, koje štiti Ustav. Ustavna zaštita vlasništva priječi i da se nove zakonske odredbe primijene na ugovore koji su već sklopljeni, tako da se zabrane neće odnositi na one koji su stan već kupili u sklopu tog programa.

Oni, dakle, s POS-ovim stanovima i dalje mogu činiti što žele, no u Ministarstvu najavljuju da će svi novi ugovori, bez obzira na to što planirani zakon još nije donesen, sadržavati klauzule po kojima se takvi stanovi neće smjeti prodavati niti davati u najam.

Program POS-a u startu je osmišljen kao poticanje gradnje i prodaje stanova na tržištu, pogotovu u slučaju tržišnih poremećaja.

Dakle, ideja je bila poticanje tržišta, no pri sastavljanju lista prioriteta itekako su se koristili socijalni kriteriji pa je POS u praksi provođen kao program rješavanja stambenog pitanja građana koji teško mogu do stana, što je bilo od velike pomoći posebno u turističkim središtima, gdje su cijene nekretnina mnogima nedostižne.

novac Porast Prosječna zagrebačka neto plaća za listopad 7.260 kuna

Kraj dvostrukim cijenama

Država zbog toga s pravom očekuje da se subvencije dane na teret poreznih obveznika ne koriste za bogaćenje preprodajom tih stanova i po dvostrukoj cijeni. Kako bi se to dodatno naglasilo, u zakonskim izmjenama potpuno se mijenja i svrha programa. Pa će POS, umjesto na tržište, i zakonski biti usmjeren prema građanima, a u zakonu će stajati da POS “pomaže u rješavanju stambenih pitanja građana gradnjom i prodajom stanova na tržištu”.

Podatke o tome koliko je od ukupno 8000 stanova koji su kupljeni u sklopu programa POS preprodano ili iznajmljeno, u Ministarstvu graditeljstva nemaju, no vjeruju da je takvih slučajeva znatno manje nego što bi se moglo činiti po broju novinskih tekstova o toj temi.

Sava narasla za 5 metara i izlila se iz korita

Štromar: POS onima kojima je zaista potreban

Izmjene Zakona o POS-u dolaze nakon negativnih reakcija javnosti na još jedan pokušaj preprodaje POS-ova stana po dvostruko većoj cijeni, o čemu je izvijestio Novi list. Ministar Predrag Štromar reagirao je na Facebooku. “Ovo je mjera na koju smo jako ponosni jer je omogućila da 8000 obitelji pronađe svoj dom. Svjesni smo zloupotreba koje se događaju i već smo pokrenuli izmjene Zakona koje će omogućiti zabranu davanja u najam i prodaju neotplaćenih stanova. Slobodno raspolaganje privatnom imovinom zaštićeno je Ustavom, ali želimo da ovu mjeru koriste oni kojima je doista potrebna, a ne špekulanti koji se (ipak) uspijevaju provući kroz rupe u sustavu”, napisao je ministar na svom profilu.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • mikrogrizzly:

  Najveće POS naselje je duž ZG avenije, od Konzum-a na uglu Petrovaradinske do hotela Antunović. Tamo je bila kasarna JNA i to su prenamijenili i nastalo ogromno naselje, a kupljeno upola tržišne cijene. I što bi? Kako se koja zgrada ... prikaži još! finiširala i useljavala, ispod prozora osvanuo impresivan vozni park stanara odnosno iz aviona je razvidno da su to socijalni slojevi kojima država ne treba ništa pomagati u rješavanju stambenog pitanja, nikakva sirotinja. U konačnici, nastala velika socijalna nepravda da via POS netko riješi stambeni problem upola cijene, a drugi, koji nisu uspjeli se ugurati na takve liste, moraju platiti ama baš svaki porez na građ. materijal, na zemljište, dizati bankovne kredite i kupovati po punoj tržišnoj cijeni plus bankovna kamata i stalan strah da neće moći vratiti kredit itd. Znači, država jednima bukvalno guli kožu previsokim porezima i parafiskalnim nametima, tu nema govora da bi smanjili i nikome se ništa ne isplati - gledajte gomile poslovnih prostora koje zjape prazne po gradovima - a drugima široke ruke se daje za njihov privatluk, a kojeg kasnije mogu i preprodati. I još se ministri hvale s time!

 • Avatar comandante
  comandante:

  ovo je stvarno slučajna država...pa kako je uopće moguće da ta zabrana nije postojala do sada? Ima li itko normalan u ovoj banana državi?

 • nisamguzonjinsin:

  Pa to se radi već 20 godina, jeftino kupi i po duplo većoj cijeni prodaj ! A tko sve dobije takve stanove to je za ne povjerovati. U mom gradu čak obitelj koja posjeduje mali obiteljski hotel za turističku djelatnost !?