Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za 122 državna stana još nema plana: 'Kaj da vam kažem, zgrade će morat sravniti sa zemljom'

Razgovarat ćemo. Ili ne? Ministarstvo obrazovanja obećalo se dogovoriti s Ministarstvom državne imovine oko preuzimanja stanova, a sad kažu da ipak moraju prvo riješiti ilegalce
04. veljače 2019. u 09:10 5 komentara 3562 prikaza
ZGRADA NA SAVICI
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Evo, sad će oni to, odmah i samo što nisu. Porazgovarat će s Ministarstvom državne imovine kako bi najbolje vidjeli što i kako sa 122 stana namijenjena znanstvenim novacima, koji trenutačno prazni propadaju na Borovju. Obećali su to u Ministarstvu obrazovanja prije četiri mjeseca, kad je Večernji list pisao o državnoj imovini koja legalne stanare nema već osam godina.

NASELJE NA KRKU Prije tri mjeseca preuzeo POS-ov stan, sada ga skupo prodaje

Radimo na tome

Obećali pa na to zaboravili jer situacija sa stanovima ista je kao i početkom lanjskog listopada. Nikakvi pregovori između ministarstava Gorana Marića i Blaženke Divjak pokrenuti nisu, a ne nazire se ni skoro raspisivanje novih natječaja za smještaj mladih znanstvenika. Ministarstvo državne imovine opralo je ruke jer, kako kažu, kolege iz Ministarstva obrazovanja nisu im se obratili.

– Do danas vezano uz stanove na Borovju nismo zaprimili nikakav zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja, niti su nam iskazali bilo kakav interes da više ne upravljaju njima – kažu suradnici ministra Marića, dok oni iz tabora ministrice Divjak sad pojašnjavaju kako taj razgovor ipak nije tako jednostavno obaviti. Kako kažu, “preduvjet za daljnje korake, bez obzira na to radilo se o daljnjem upravljanju navedenih stanova od strane Ministarstva obrazovanja ili Ministarstva državne imovine, jest rješavanje problematike ilegalnih stanara u istima”.

GUŽVA NA SASTANKU Savica opet na nogama: Što će biti s gradnjom crkve?

– Aktivno i kontinuirano, u suradnji s nadležnim tijelima (policija, DORH, sudstvo), radimo na iseljavanju ilegalnih stanara. Ministarstvo, nažalost, ne može utjecati na dinamiku ovog procesa budući da su u tijeku sudski postupci – kažu nam u Ministarstvu obrazovanja, ali ne pojašnjavaju zašto su nam dva tjedna nakon objave prvotnog teksta u listopadu rekli kako će “aktualizirati pitanje vezano uz zgrade na Borovju s Ministarstvom državne imovine te ovisno o ishodu razgovora učiniti daljnje korake i po potrebi raspisati natječaj”. Namjeravaju li uskoro raspisati natječaj za davanje stanova u najam ili na prodaju i ako namjeravaju, kada, a ako ne, zašto, nisu nam odgovorili. Kao što nisu pojasnili ni zašto je točno nekoliko ilegalnih stanara u zgradama Ulice grada Chicaga 19, 21 i 23 prepreka da se u najam daju ostali stanovi koji trenutačno stoje prazni i propadaju.

Dizalo DOSTUPNOST DO STANA Dizalo u zgradi s tri kata košta 340.000, a stanari bi dali 51.000 kn

– A kaj da vam govorim, vidite i sami na kaj to liči. Šteta je stanova, pa da ih se ne bi moglo dati u javni najam ili prodati. Još nekoliko godina i sa zgradama se neće moći ništa nego sravniti ih sa zemljom – u prolazu nam dobacuje gospođa koju smo sreli pored zgrada na Borovju pa odlazi dalje u šetnju sa psom. Odlazimo i mi, ali u crvenu zgradu, čisto da usporedimo njezino trenutačno stanje s onim otprije četiri mjeseca. Promijenilo se nije ništa. I dalje se odmah na ulazu primijeti papir na kojem stoji pravopisno pogrešna poruka da je “kljuć od podruma kod zaštitara”, većina brojila za struju je i dalje razbijena, baš kao i poštanski sandučići, a svaki je kat ujedno i skladište starog namještaja i smeća. Nije u zgrade, zapravo, ni potrebno ulaziti jer izvana se već može vidjeti kako vlaga nagriza fasadu, golubovi stanuju na balkonima na kojima su, osim njih, i osušene biljke nekadašnjih stanara, a s prozora većine stanova vise potrgane zavjese.

Srušila se zgrada u Marseilleu Ima ozlijeđenih Urušile se zgrade u Marseilleu: Traga se za nestalima

Hitno tražimo stan

– Nije to tako od jučer. Još 2015. je dolazila policija kako bi utvrdila žive li u pojedinim stanovima ilegalni stanari, a njih se još uvijek nije izbacilo – govore nam na Borovju, dok na Općinskom sudu doznajemo kako se postupci nakon pokrenute tužbe za iseljenje okončavaju za otprilike tri godine. Kako onda sudski postupci, po navodima Ministarstva obrazovanja, još uvijek traju, nisu nam znali reći. Zgrade u međuvremenu još uvijek svakodnevno čuvaju i obilaze zaštitari AKD-a koji su za to, prema državnoj reviziji, plaćeni oko 400 tisuća kuna godišnje, a jedino što smo ovog puta primijetili da je drukčije u odnosu na prije četiri mjeseca jest poruka ostavljena na ulaznim vratima zelene zgrade. “Hitno tražimo stan u vašoj zgradi za prodaju ili najam”, piše na papiriću koji je zalijepila jedna agencija za nekretnine. Sudeći po brzini Ministarstva obrazovanja, još će se načekati.

>>Pogledajte video: Savica prosvjed

 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Podijeliti rodbini nek dođu u Zagreb. Šta će dole na tom kamenjaru u Hercegovini.

 • Avatar grom76
  grom76:

  Stanovi prazni a saborskim zastupnicima se plaća mjesečno za najam stana.Ma bravo tako se to radi.

 • adia:

  Zgrade znanstvenih novaka u Borovju (3 zgrade,122 stana) se može vrlo jednostavno prenamjeniti u studentske stanove,jer su to sve mali stanovi upravo idealni za studente.Ovo što se desilo sa ovim zgradama je sramotno i za svaku osudu ponajprije za ministarstvo ... prikaži još!o znanosti.Netko je dobro plaćen da vodi brigu o društvenoj imovini a da nije građana i medija danas se još nebi niti pričalo o ovom slučaju.A krpe i dalje vise sa balkona,potrgane zavjese ,,fasada se ljušti (očito je rođačka firma gradila zgradu )...... sram vas bilo...