Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovci bruse planove

Cijelo ljeto Zagreb će biti bez otvorenih šoping-centara nedjeljom?

Zagreb: Avenue Mall u potpunosti otvoren nakon popuštanja mjera
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
16.05.2023.
u 08:30

Izgledno je da će se zagrebački brojni šoping-centri zatvoriti tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada je metropola prazna, a sav fokus na jadranskoj obali, no pitanje je kako će sve funkcionirati od sljedeće godine.

Vlada je odlučila, od 1. srpnja trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini. Do primjene te odluke ostalo je još nešto više od mjesec i pol dana jer uredba na snagu stupa 1. srpnja. Trgovci će se, dakle, morati odlučiti koje će to nedjelje biti, s tim da će ove godine imati lakšu situaciju jer će 16 radnih nedjelja morati rasporediti na 27 preostalih tjedana u godini, dok će već od 2024. imati zahtjevniji posao.

No, kako doznaje Lider, konkretnih planova za radne nedjelje uglavnom još nema. Trgovački lanci još bruse detalje ove uredbe.

– Odluka o radnim nedjeljama donosit će se na temelju potreba turističke sezone, blagdana, mikrolokacijskih događanja i drugih relevantnih čimbenika – poručili su za Lider iz Konzuma.

Slični su odgovori stigli i iz nekoliko drugih velikih maloprodajnih lanaca.

– Plan za radne nedjelje još je u izradi te se trudimo pronaći najbolje moguće rješenje za naše zaposlenike i kupce – poručuju iz Kauflanda, uz napomenu da će neovisno o tome u Kauflandu, koji je po tome među rijetkim trgovačkim lancima, i dalje prakticirati petodnevni radni tjedan za sve zaposlenike.

No, puno teži posao očekuje trgovačke centre budući da treba usuglasiti želje i potrebe mnoštva različitih njihovih zakupaca prostora. Zagrebački Arena Centar dosad je sa svojim zakupcima uspio tek usuglasiti da će dopuštenih 16 radnih nedjelja u ovoj godini fokusirati na razdoblje povećanog interesa kupaca krajem godine.

Neslužbeno Lider doznaje da neki razmatraju i i varijantu da šoping centri budu otvoreni svake nedjelje do kraja godine, ali da unutar njih svake nedjelje bude otvoren samo dio trgovina, što bi u ovoj godini u praksi značilo da bi otprilike svaka druga trgovina nedjeljom bila zatvorena, no ni takvu odluku još nitko nije donio. 

Jedna od rijetkih kompanija koja je dosad uspjela napraviti detaljan raspored radnih i neradnih nedjelja do kraja ove godine jest Supernova, koja u Hrvatskoj upravlja sa šesnaest trgovačkih centara u deset gradova. 

– S obzirom na to da Supernova ima svoje centre po cijeloj Hrvatskoj, u organizaciji rada vodili smo brigu o njihovoj lokaciji, uvažavajući pritom i sezonalnost i općenito dinamiku njihove posjećenosti kroz godinu, naročito u ljetnim mjesecima. Tako će centri u primorskoj Hrvatskoj, gdje se očekuje i veći broj posjetitelja, imati više radnih nedjelja tijekom toga ljetnog perioda, dok će fokus Supernova trgovačkih centara na kontinentu biti u jesenskom i zimskom periodu. Svi centri pritom će imati radne nedjelje u mjesecima važnih blagdana te uoči početka školske godine – obrazlažu u Supernovi.

Primjerice, Supernova Garden Mall u Zagrebu bit će zatvoren tijekom cijelog ljeta, s iznimkom posljednje nedjelje u kolovozu. Tijekom listopada i rujna bit će otvoren po tri nedjelje, a u studenom i prosincu radit će sve nedjelje. Supernova u Zadru će, naprotiv, biti otvorena sve nedjelje u srpnju i kolovozu, dvije nedjelje u rujnu, tijekom listopada će sve nedjelje biti zatvorene, u studenom će raditi samo jedne nedjelje kako bi ''uštedjela'' za četiri otvorene nedjelje tijekom prosinca. Nedjeljama kad određeni Supernova centar neće raditi, unutar njega neće biti otvorena nijedna trgovina.  

Izgledno je da će se zagrebački brojni "šoping" centri zatvoriti tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada je metropola prazna, a sav fokus na jadranskoj obali, no pitanje je kako će sve funkcionirati od sljedeće godine.

Slažete li se s inicijativom da se zabrani rad nedjeljom?

 

Komentara 37

OB
objektivno!
09:25 16.05.2023.

suluda rješenja vlade za rad nedjeljom! umjesto da zaštite radnike da ne rade više od određenog broja nedjelja godišnje (npr. 18) oni zabranjuju rad većinu nedjelja u godini!?? kojim pravom se trgovinama brani raditi?!? ponavljam, štititi treba radnike da ne rade više od tih 18 nedjelja godišnje kroz inspekcije i kazne zbog kršenja, a ne zabranjivati rad trgovinama! suludo što je HDZ izglasao!

Avatar Bell940
Bell940
10:52 16.05.2023.

Ko hoće raditi nek radi

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
10:52 16.05.2023.

zabranama se ništa ne rješava. kao što je već netko napisao, treba zaštiti radnike da ne rade više od određen broj nedjelja u godini, a ne braniti obavljanje djelatnosti kao što je napravio ovaj nakaradan zakon. svi ovi što su protiv rada radnika u trgovini, nisu protiv rada radnika na benzinskim crpkama niti u ugostiteljstvu! mirne savjesti oni će nedjeljom na ručak u restoran ili na pizzu u pizzeriju! ili će se bučkati u hotelskom bazenu! zar tamo ne rade radnici koji imaju pravo na neradnu nedjelju??? ili je neradna nedjelja pravo samo za radnike u trgovini???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije