Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTE LI IH?

Hoće li vas trgovina optužiti da kradete ako uzmete praznu kartonsku kutiju?

Otvorenje preuređene poslovnice Studenca u Omišu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
25.04.2023.
u 09:21

Jedan je kupac doživio neugodno iskustvo kada je pokušao kartonsku kutiju koristiti za prijenos namirnica, ali mu je prišao zaposlenik i oštro ga upozorio da "prazna kutija mora ostati na polici"

Na policama supermarketa radnicima ponekad promakne pokoja veća, kartonska kutija, kakva se kupcima učini kao savršena nosiljka za namirnice, ili ju pak požele uzeti sa sobom kako bi ju kod kuće iskoristili za selidbu ili samo pohranu stvari, no smijete li uopće iz bilo kojeg razloga koristiti kartonsku ambalažu koju pronađete u dućanu?

Odgovor na ovo pitanje, čini se, ovisi o trgovcu. U pojedinim supermarketima i diskontima poput Lidla i Kauflanda postoje brojni propisi, a kršenje istih može rezultirati i kaznenim progonom. Fenix magazin navodi kako se otvaranje ambalaže ili kušanje voća smatra krađom, jer roba pripada trgovcu sve dok ju kupac ne plati.

Kako se u te propise uklapaju kartonske kutije koje na policama ostanu nakon što se proda određena količina mlijeka, jogurta, keksa ili umaka, iz redakcije Fenixa pitali su upravu Lidla i još nekih njemačkih trgovaca.

- Želimo da naši kupci imaju ugodno i jednostavno iskustvo kupnje u našim poslovnicama. Stoga kupci prazne kutije mogu koristiti i kao pomoć pri transportu prilikom kupnje u poslovnicama. Nije potrebno dopuštenje za korištenje od strane djelatnika - izjavili su iz Lidla. 

Diskonter Netto također smatra da je u redu da kupci koriste kartonske kutije, no dodaju kako isto ne vrijedi za plastičnu ambalažu jer se ona koristi više puta. Ipak, jedan je kupac u njihovom dućanu doživio neugodno iskustvo kada je pokušao kartonsku kutiju koristiti za prijenos namirnica, ali mu je prišao zaposlenik i oštro ga upozorio da "prazna kutija mora ostati na polici".

Čini se kako se ne morate bojati opakih posljedica ako se odlučite poslužiti praznim kartonskim kutijama u trgovinama, no ako želite izbjeći neugodne situacije, možda je najbolje da za svaki slučaj provjerite sa zaposlenikom koja je politika konkretne poslovnice u kojoj obavljate kupovinu.

VIDEO Roditeljski teror: Prijete učiteljima, žale se zbog ocjena, ne prezaju ni od nasilja

Komentara 3

DU
Deleted user
10:29 25.04.2023.

Neki trg. centri imaju u dvorištu naprave za presanje kartona i očigledno dalje prodaju ambalažni karton za recikliranje, cijena je negdje ispod 10 centi/kg. No, uvijek postoji lijepa metoda da uzmete kartonsku kutiju i na blagajni pitate da li možete ili ne...

Avatar Bridge4
Bridge4
11:42 25.04.2023.

Pitaš ima li viška? Nikad nisu rekli nema i ne može.

MI
MiljenkoTravić
10:56 25.04.2023.

sad znamo kako to funkcionira u njemačkoj! čekaj, ali mi živimo u Hrvatskoj pa bi bilo zgodno kako su novinari Felixa istražili da isto učine i novinari Večernjeg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije