Naslovnica Zagreb ZG Život

Cijela škola stane u jedan razred

To što su među najmanjim obrazovnim ustanovama na zagrebačkome području, ističu, ima puno prednosti. Pa i kuharice znaju koje je najdraže jelo svakoga djeteta
06. rujna 2018. u 08:52 1 komentara 1696 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

PŠ Demerje ima 20 đaka kojima je, napominju, ona kao drugi dom, a jednako je veselo i u Planini Donjoj, gdje nastavu pohađa 16 učenika.

sezona otvaranja Kozari putevi dobili novo igralište, a OŠ Izidora Kršnjavoga dvoranu

Osmijeh od uha do uha razvukao se Paulinim licem nakon što joj je učiteljica rekla da je u svojoj bilježnici izvrsno nacrtala loptu i jaje.

– Vidiš, lopta je veća od jajeta – pokazala je ponosno svoj rad kolegici iz klupe Karli koja je jedina koja s njom pohađa prvi razred Područne škole Demerje, dio OŠ Brezovica. One dijele učionicu s još jednom Karlom i Paulom te četiri dječaka, koji idu u treći razred.

– Ja sam njihova Snjeguljica s osam patuljaka – kroza smijeh rekla je njihova učiteljica Linda Padovan, ističući da je toliko zavoljela rad u ovoj maloj školi da “ni za kakav novac ne bi iz nje otišla”.

Elena Diskriminacija svuda oko nas Rekli joj da ispiše sina iz vrtića jer boluje od dijabetesa!

Nema zvona, ima palačinki

Cijela škola stane u jedan razred i ima samo 20 đaka. Školskog zvona nema, a sat traje onoliko koliko djeci treba da usvoje gradivo. Nastava je kombinirana, što znači da učitelji predaju dvama razredima u istoj učionici.

– Volim ovdje ići u školu jer je učiteljica strpljiva i draga i puno nam pomaže – šapnula nam je prvašica Karla. Atmosfera je, kažu učitelji, obiteljska i opuštena, a u životu škole sudjeluju i roditelji doniranjem opreme te organiziranjem priredbi na koje svi rado dolaze i nakon kojih je obično slavlje.

– Djeca dolaze u školu i odlaze iz nje s osmijehom na licu. To im je drugi dom – rekao je učitelj Josip Pinko koji predaje drugom i četvrtom razredu. Nastava je jednako vesela i u područnoj školi Planina Donja, u koju ide samo 16 učenika.

Ana Vujnović Elenina majka: 'Rekla sam im: 'Ja ću ako treba sjediti u zatvoru zbog ovoga, ali onda ćete i vi''

– Naša škola je kao velika obitelj. Kuharica već zna koju hranu koje dijete najviše voli i nije se jednom dogodilo da su za ručak imali palačinke umjesto obroka jer, eto, djeci su se jele palačinke – priznao je Vladimir Vuger, ravnatelj OŠ Vugrovec-Kašina, pod koju spada PŠ Planina Donja.

Bolje usvajaju gradivo

Učitelji i ravnatelji složni su da zbog manjeg broja djece u razredu svi bolje uče, imaju veći uspjeh i općenito manje problema s djecom.

– Mi radimo kao privatna škola. Možemo posvetiti više pažnje pojedinom djetetu, a i učenici viših razreda pomažu svojim mlađim kolegama. Tako svi bolje usvajaju gradivo, a i bolje se slažu – rekla je učiteljica Padovan.

>> Pogledajte i video - Sajam u Sesvetama (zovu ga drugim Hrelićem)

[video: 26275 / ]
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Stegosaur:

    To je svakako Hrvatska tragedija! Kako mlade uvjeriti da saviju gnijezdo tu u RH? To je bitnij pitanje od svih Vojska, boraca, aviona, Plenkovića, Kolinde, Todorića, Bandića! To je pitanje "svih pitanja"! Što činiti u mladoj RH, gdje je rt, ... prikaži još! krađa, mešetarenje sve više u centru negative ove Zemlje? Kroz 1500 godina koliko smo ovdje, bili smo do samo prije 28 godina morali plačti svima samo ne sebi! Sada kad napokon imamo Zemlju, ponašamo se kao da nije naša, varamo poreze, ovršujemo sami sebe, nema posla, stanova za mlade?! Velika odgovornost bilo koje Vlade nadalje, bitiće "demografska slika Hrvatske" prije svega, jer sve može čekati no mladi ne smiju čekati! Dakako, Crkva u Hrvata ima možda najeću odgovornost ikada za ostanak mladih u Zemlji!? Svi mi stariji imamo tu obvezu, stvoriti uvjete da mladi ne moraju otiči trbuhom za kruhom, mnogo puta za uvijek!