Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani Slavonije

Centrom s širi miris čobanca koji kuha slavonska Nadalina

Na Trgu bana Jelačića održavaju se 7. Dani Slavonije u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
25.09.2020.
u 09:10

Manifestacija će trajati do utorka, a domaće slastice po tradicionalnoj recepturi moći će se kušati od 8 do 20 sati na Jelačićevu trgu.

Čobanac, grah s kobasicama i slaninom, ali i kiselim kupusom, čvarci, kulen, sir, rakije, med, kolači... Domaće poslastice spravljene po tradicionalnim obiteljskim receptima mogu se kušati od 8 do 20 sati na Jelačićevu trgu u sklopu manifestacije Dani Slavonije u Zagrebu otvorene jučer već sedmi put, a trajat će do utorka. Proizvode je izložilo 75 članova Udruge branitelja proizvođača Panonija, koja organizira manifestaciju.

– Izlagači nam dolaze iz cijele Hrvatske, no naglasak je na slavonskim i baranjskim proizvodima. Bilo bi i više štandova, no morali smo poštovati epidemiološke mjere, odnosno propisani razmak od metar i pol koji mora biti između njih – objašnjava tajnik udruge Nenad Kračun.

Posjetitelji na Trgu imaju priliku i naučiti kako se radi slavonski zlatovez, odnosno tehniku izrade ukrasa posebnim koncem.

– A za to je zadužen obrt Ruže Prelčec iz Valpova – kaže Kračun.

Čobanac pak, dodaje, priprema njihova, kako ga od milja zovu, slavonska Nadalina, odnosno kuhar, branitelj i pripadnik 5. gardijske brigade Antun Tićac, a za desert zaduženo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mađarica iz Nove Gradiške.

Miomirisom suhomesnatih proizvoda na svoje štandove mame, primjerice, braniteljska zadruga Donji Grad iz Osijeka te obrt Pave Baotića iz Bošnjaka, a OPG Delić iz Gornjih Tučepa izlaže kozmetiku i sapune od maslinova ulja. A kad smo već kod tekućeg zlata, uljara Sinković također je izložila bučinu verziju koja svake godine zainteresira posjetitelje. Branimir i Ksenija Knez iz Koprivnice nude, između ostalog, svoje poznate voćne rakije, a posebno su popularni likeri od aronije, oraha, rogača, smokve, višnje i lješnjaka.

S imanja u Šiškovcima pokraj Vinkovaca, gdje imaju na stotine košnica, obitelj Knežević donijela je cvjetni, šumski, bagremov i kestenov med, a pčelinje proizvode predstavlja i OPG Vrljić iz Slavonskog Broda. Uz razne vrste meda, u ponudi su i njihovi melemi i kreme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije