Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prije Bundeka Novi Zagreb je imao velik broj parkova koji su sada zaboravljeni

Bundek je ponos grada, ali i ostali parkovi u tom dijelu grada zaslužuju jednak tretman
05. siječnja 2018. u 08:45 5 komentara 3012 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Zelenilo, zelenilo i za kraj još malo zelenila. Na pitanje koja je glavna prednost života u Novom Zagrebu većina će njegovih stanovnika baš to navesti kao glavnu vrlinu njihova kvarta.

STAR 59 GODINA Počinje obnova Mosta slobode: Evo koliko će trajati i koliko će koštati

Ima tu naravno još puno “plusova”, no činjenica da se na svakom koraku može naći neka livada ili park uistinu je posebna. No sve to zelenilo na koje su Novozagrepčani ponosni, često im zadaje i glavobolje jer sa sobom nosi dva velika problema. Prvi je noviji i aktualni, a drugi je toliko dugovječan da se zapravo može reći da postoji toliko dugo koliko i sam Novi Zagreb.

Ono što u zadnje vrijeme muči građane jest činjenica da je sve više javnih zelenih površina ugroženo izgradnjom. Protiv betonizacije su se bunili (a ponegdje buna još uvijek traje) u Sigetu, Središću, na Kajzerici… Tema je to o kojoj se izrazito puno polemiziralo u javnosti zbog čega je u drugom planu ostao onaj “stari” problem, odnosno pitanje uređenja parkova u Novom Zagrebu. Iako se tamošnji stanovnici uistinu mogu pohvaliti zavidnim brojem zelenih površina, ne može se isto reći i za njihovo uređenje. Većina je tek pusta ledina, dio je već i obrastao, a oni koji su nekada i bili uređeni danas izgledaju zapušteno i oronulo. Svaka čast Bundeku koji je ponos gradskih vlasti, zbog čega ga se pazi i mazi, no Novi Zagreb ima još cijeli niz parkova koji zaslužuju isti tretman.

Za njihovu revitalizaciju već se godinama zalaže i Zagrepčanin Saša Šimpraga, koji je za novozagrebački zeleni pojas osmislio naziv Plava potkova te je pokrenuo inicijativu za njezino uređenje. U svojoj knjizi „Zagreb, javni prostor“ iznio je tezu kako je urbanistički još 1970-ih zamišljeno da se s južne strane Save reinterpretira poznatija Zelena potkova u donjem gradu. Ona je prekrasno uređena i predstavlja pravu zelenu oazu u centru, no njezina novozagrebačka verzija nikada nije potpuno realizirana te je prepuštena devastaciji. Može se zbog toga sada plakati, a možemo se i konačno pokrenuti jer da bi Plava potkova zasjala jednako kao i zelena, a potrebno je samo malo entuzijazma i volje.

Pogledajte video: Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

[video: 22549 / Novi Rotor u Zagrebu] 1970. trebalo očistiti prometni centar Od Draškovićeve do Ilice pod zemljom u tramvaju Dino Brumec Zašto se san star pola stoljeća o metrou u Zagrebu još nije ostvario podzemni kontejneri Kante su tu, a čime ih isprazniti
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Teško je bilo guglati, no za info novinarki, Bundek je bio kupalište i odmorište za purgere puno prije naselja koja su podignuta na području koje se danas zove Novi Zagreb. Kao što su zapuštena naselja , tj. fasade zgrada, ulice ... prikaži još! i pločnici, tako su zajedno s kavrtovima propali i njihovi parkovi.

 • brodludjaka:

  Bundek danas, u odnosu na nekadašnju oazu ptica, mira i tišine, ne mogu se usporediti. Ovo danas nije tako lijepo.

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Nekad sam i ja bio mlad ?