Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda stanara

Buna na Črnomercu je upalila, a sada žele dječje igralište

Zagreb: Stanovnicima ulice Črnomerec ipak uklonili mobilno reciklažno dvorište
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
03.10.2020.
u 15:19

Ovo je dobar primjer kako građani mogu svojim djelovanjem utjecati na politiku upravljanja gradom, kazao je na Črnomercu Darko Klasić, šef zagrebačkog HSLS-a.

Nećemo reciklažno dvorište u su sjedstvu – poručili su stanovnici  Ulice Črnomerec još 22. rujna na stranicama Večernjaka, a potom i na prosvjedu prošle subote na kojemu je oko150 ljudi tražilo njegovo hitno izmještanje. Razlog? Mobilno reciklažno dvorište  smjestili su u gusto naseljenom području, samo dvjestotinjak metara od osnovne škole i uz autobusnu stanicu na kojoj se svakodnevno iskrcavaju učenici. I buna je upalila jer je prekjučer stigla vijest da će se ipak preseliti.  

Obilaze alternativne lokacije

Čistoća je taj potez obrazložila odlukom sa sjednice Gradske  četvrti Črnomerec, kojom su vijećnici povukli suglasnost za lokaciju dvorišta i zatražili da se ono premjesti na neku od alternativnih parcela. A vijest je, dakako, izazvala oduševljenje stanovnika ulice, pogotovo onih koji žive u zgradama neposredno uz lokaciju.

 – Puno nas je došlo na prosvjed i izgleda da je imao odjeka. A  istovremeno sam, kao predstavnik stanara zgrade, slao dopise u  mjesni odbor, četvrt, razne gradske urede te apelirao da se nešto učini – zadovoljan je Hrvoje Frigan koji živi na kućnom broju 127. Od mjerodavnih je, ističe, tražio i rok u kojem će se dvorište iseliti, no još ga nije dobio. Pokušali smo i mi doznati u Čistoći, ali bez  uspjeha.  

– Priča se da će ga premjestiti  kroz dva tjedna, ali to nije službeno. Ne bismo voljeli da sve ostane mrtvo slovo na papiru -papiru, nego da se zaista nešto i promijeni – ističe Frigan.

Preseljenju se raduje i Mladen Salajstar, koji, kaže, već 70 godina gleda kako zemljište na kojemu je sada reciklažno dvorište stoji
neiskorišteno, a stanovnici su se nadali da će se ondje urediti park ili dječje igralište.

– U svakom slučaju, parcela je neprikladna za reciklažno dvorište jer blokira put autobusima i pješacima, budući da ondje praktički nema nogostupa – objašnjava Salajster.

A da dvorište odlazi, potvrđuje i Josip Jelić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec, ističući kako u ponedjeljak s predstavnicima Čistoće ide u obilazak alternativnih lokacija.

-Dvije su glavne, kod Francka i na prostoru tržnice u Ciglani, ali možda će i Čistoća imati neke svoje prijedloge – kaže Jelić pa
najavljuje da se na parceli koja će uskoro opet biti prazna namjerava urediti dječje igralište.

– Projektirat će ga Zrinjevac, vlasnik parcele, i sve ide u tom smjeru – govori Jelić. I ta je informacija razveselila stanovnike ulice, budući da igralište priželjkuju dugi niz godina.

– Stoga apsolutno podržavamo tu inicijativu – kaže Salajster.

Slavlje u kvartu

Ne očekujući da će se problem tako brzo riješiti, stanovnici Črnomerca organizirali su još jedan prosvjed ispred reciklažnog dvorišta. Održan je u subotu ujutro i više je nalikovao slavlju nego prosvjedu. Svirala je glazba, pijuckala se kava, a građani su se međusobno družili. Na licima im je bilo vidljivo zadovoljstvo zbog postignutog. 



 

"Kad se male ruke slože, disati se može", "Potrubi u znak podrške", pisalo je na transparentima izvješenima na zgradi i mostu potoka Črnomerec preko puta, stanari se nadaju uskoro bivšeg, reciklažnog dvorišta. Zadovoljne su i stanarke zgrade, Jasmina i Romana. Život nasuprot reciklažnog dvorišta bio im je, kažu, nepodnošljiv.

-Kamioni su nam pod prozorom pištali i bučili svaki dan, a čula sam da ovdje odlažu i medicinski otpad. Najviše smo bili zabrinuti zbog djece čija je sigurnost zbog prometa bila ugrožena - kaže nam Romana koja i sama ima školarca. Buka koju proizvode vozila smeta i psima njene susjede Jasmine. 

 


 

-Boje se tih zvukova, a ni me ni nije svejedno jer još uvijek imam PTSP od potresa. Nemam ništa protiv recikliranja, recikliram i sama, ali otpad nema što tražiti ovdje - dodala je Jasmina. 

Postignutim je zadovoljan i Darko Klasić, zastupnik u gradskoj skupštini i odnedavno šef zagrebačkog HSLS-a. 

-Drago mi je što je grad poslušao glas građana i mjesne samouprave. Nadam se da će biti dosljedni te izmjestiti reciklažno dvorište u roku 15 dana. Ovo je dobar primjer kako građani mogu svojim djelovanjem utjecati na politiku upravljanja gradom. Za takav će se model zalagati i HSLS. Cilj nam je lokalnoj samoupravi vratiti osobnost bez koje je ostala prije deset godina kada ju je Grad Zagreb izvlastio - rekao je Klasić. 

 

Komentara 3

Avatar Duran Duran
Duran Duran
10:35 04.10.2020.

Daaa...baš ste simpatični, ovak odlučni...otpad smrdi, jel.. Toliko o solidarnosti svakog kvarta da se barem pokuša nekako pobrinuti za svoj otpad. Ne mjeri se ekološka svijest pobunom protiv reciklažnog dvorišta. Najviše u Zagrebu trpi jedan jedini kvart jer vama ,gospodo,smrdi !

SP
spremni0
08:05 05.10.2020.

je hoćeju da im ga malo ......

ZA
zagi101
15:40 09.10.2020.

daš im prst oni bi cijelu ruku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije