Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandićeva nagrada

Budimiru Lončaru medalja grada Zagreba zbog doprinosa suradnji Hrvatske i ostatka EU

Budimir Lončar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2019.
u 08:18

Sudjelovao je u radu 35 redovitih i većine specijalnih zasjedanja Godišnje skupštine UN-a te u osnivanju i aktivnostima pokreta nesvrstanih zemalja

Političar i diplomat Budimir Lončar dobit će Medalju grada Zagreba. Odlučio je tako gradonačelnik Milan Bandić, koji će mu nagradu i dodijeliti, i to za, kako stoji u obrazloženju, “izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”.

– Budimir Lončar od 2000. obavljao je poslove savjetnika predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, nakon čega je imenovan za predsjednika savjeta predsjednika Republike Ive Josipovića za vanjsku politiku i međunarodne odnose. Predsjednik je diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Obavljao je i još uvijek obavlja razne međunarodne dužnosti. Sudjelovao je u radu 35 redovitih i većine specijalnih zasjedanja Godišnje skupštine UN-a te u osnivanju i aktivnostima pokreta nesvrstanih zemalja. Jedan je od osnivača Kvadrilatere – Austrija, Italija, Mađarska, bivša Jugoslavija, potom Pentagonale koju danas znamo kao Srednjoeuropsku inicijativu, SEI – pojašnjavaju u Gradu zašto će se medalja dodijeliti upravo Lončaru.

Taj je 94-godišnji političar i diplomat, podsjetimo, bio posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije te veleposlanik bivše države u Indoneziji, Njemačkoj i SAD-u, ujedno i prijatelj te suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana, ali oko jednog se njegovog postupka i danas vode rasprave. Lončara se smatralo djelomice odgovornim za to što je Vijeće sigurnosti UN-a 1991. donijelo odluku o embargu na uvoz oružja u Jugoslaviju, čime je Hrvatska praktički ostala bez mogućnosti obrane. On je godinama kasnije objasnio kako su na embargu inzistirali Amerikanci, i to zato jer su imali informaciju da je Jugoslavija oružje naručila od SSSR-a, a Hrvatska ga tada legalno nije mogla ni uvoziti jer još nije bila suverena.

>> Zagreb: Milan Bandić započeo radove na sljemenskoj žičari

Komentara 25

BA
baegnian1
08:36 31.01.2019.

Taj je odgovoran što je Hrvatskoj uveden embargo 90-ih. Taj je jedino zaslužio robiju.

OK
okolo
10:10 31.01.2019.

rat je buktio..na cijeloj stranici večernjeg..velik uspjeh diplomacije, UN izglasao embargo na uvoz uružja za područje ex juge.... ..nikad narod zaboravit neće ni junake, ni izdajice

UB
UBS
09:52 31.01.2019.

smeće koje je zaslužno za enbargo na oružje kada nismo imali tri puške... uz mesića najveći mrzitelj Hrvata..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije