Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Birokratskim jezikom ne možeš ljudima objasniti ono što će utjecati na njihov život

Na tribini o kompostani u Brezovici predstavnici Grada nisu mještanima rekli ništa što ih zanima
10. veljače 2018. u 12:05 7 komentara 448 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Školski primjer što NE treba učiniti kada se organizira tribina za informiranje građana i stišava panika, pokazao je Grad u Brezovici. Za mještane u četvrti na jugu Zagreba koji tjednima strepe zbog najave gradnje kompostane u Obreščici organizirao je tribinu kako bi im objasnio da opasnosti nema. A kako je to izgledalo u praksi?

Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici KAOS Tribina završila vrijeđanjem i psovkama. Brezovčani Bandiću: Ovdje ne žive budale

Za početak, tribina je organizirana u premaloj dvorani bez adekvatnog ozvučenja tako da većina prisutnih u dvoranu nije mogla ući ni čuti što im nadležni imaju za reći. A možda i bolje jer im nadležni nisu imali reći baš ništa smisleno i razumljivo.

– Prema stavku... zakona tog i tog... u pravilniku piše... prema odluci... u planu... – niz birokratskih besmislica s papira su doslovno čitali predstavnici gradskih ureda bez da su konkretno odgovorili i na jedno pitanje. Gledajući u pod mrmljali su u mikrofon te izveli javni nastup koji ne bi prolaznu ocjenu dobio niti u osnovnoj školi. Na tribini gdje je trebalo ljudima nešto objasniti, Grad je sam sebi zabio autogol te još više naljutio Brezovčane.

Zbog toga su se građani pobunili s pravom tražeći da im se prestane čitati ono što već piše na internetu. Kada se situacija nije poboljšala, građani su uzeli mikrofon te suočili govornike s konkretnim pitanjima. Pokazali su predstavnicima Grada da suvislo barataju činjenicama te ih vidno iznenadili. Moglo bi se reći da bi u ovom dvoboju Brezovčani uvjerljivo okrenuli situaciju na svoju stranu samo da dio njih svojim neciviliziranim ponašanjem nije potpuno potkopao trud svojih sumještana.

Dok su oni u prvim redovima očito bili dobro pripremljeni i informirani te su se argumentirano borili činjenicama, građani u pozadini su psovali, prijetili, zviždali, derali se i spominjali majke prisutnima. Prvi su ih redovi čak pokušali smiriti, no bezuspješno. Koliko god netko bio ogorčen, tako se u javnom prostoru ne razgovara. Ovako su svojim divljaštvom samo posramili borbu ostalih Brezovčana.

U naselju Odranski Strmec održan prosvjed protiv izgradnje kompostane BREZOVICA OPET NA NOGAMA Milane, nismo ti dali glasove za kompostanu Tomislav Stojak zastupnici protiv Umjesto uvođenja naplate parkiranja, uredite kvartove Milan Bandić sve 'po zakonu' Bandić o plaćanju najma stadiona Dinamu: Kad budu plaćali svi onda će i Dinamo
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • prarvat:

    ljudi žele konkretne dokaze. ok, kažete da kompostana ne volja. pokažite nam primjer. povedite naše predstavnike tamo. u austriju? zašto ne? zatim, koliko će kamiona dnevno dolaziti? kako će nam se građani odužiti? samo konkretno

  • direktorsvemira007:

    Sve oko kompostane se radi građanima i predstavnicima mjesnih vlasti iza leđa. Nije ni čudo šta se građani ljute kad se skrivaju neke stvari 5-6 godina i onda se odjednom pojavi u javnosti da se gradi komposana najveća u Hrvatskoj ... prikaži još!j koja će prikupljati 50.000 tona biootpada samo 200- 300 metara od prvih kuća. Po studiji iz 2014. godine Obrešćica (Kupinečki Kraljevec) je bila u III. zoni zaštite , a ove godine je naručena nova studija i i to područje ne spada u III: zonu sto omogučuje gradnju kompostane. Ovaj projekt je opasan zbog toga što ispod tog prostora gdje se planira graditi kompostana idu podzemne vode koje završavaju u Maloj Mlaki glavnom vodocrpilištu vode za grad Zagreb. A kompostana će prikupljati ulja koja su kancerogena također gdje će sa muljem iz filtra koje nemaju gdje zbrinuti Građane je još više naljutilo kad su ih pokušali "podmititi " infrastrukturom (plinafikacijom i cestama) koja je potrebna građanima ali rade se zbog kompostane jer će istim tim cestama dnevno dovoziti 150 tona biootpada. Nedavno je potpisan ugovor između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o tome da će Grad Zagreb zbrinjavati otpad iz ZG županije. Također kompostana se gradi na 5 hektara zemlje a na tom području grad ili država imaju ukupno oko 150 hekara zemlje što u budućnosti znači proširenje kompostane u "spalionicu" možda ili novi Jakuševec.

  • prarvat:

    dobro napisan članak. živim u brezovici i čujem da je baš tako bilo.