Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Milane, nismo ti dali glasove za kompostanu

Građani su se digli na noge jer Brezovicom i okolnim mjestima kruži bauk da će kompostana biti zagađivač voda i njihova plodnog tla
09. veljače 2018. u 10:30 7 komentara 1736 prikaza
U naselju Odranski Strmec održan prosvjed protiv izgradnje kompostane
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Saga “Kompostana Obreščica” dobila je novi nastavak, a kako govore stanovnici ove zagrebačke gradske četvrti, njihova borba protiv ovog projekta, za koji tvrde da nije lokalni nego širi gradski problem, tek je počela.

Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici KAOS Tribina završila vrijeđanjem i psovkama. Brezovčani Bandiću: Ovdje ne žive budale

‘Voda, zrak i šume su kod nas’

Stanovnicima Odranskog Strmca najavljeno je da će se kompostana graditi na lokaciji koju oni smatraju nepogodnom te preblizu kućama. Zbog toga su jučer organizirali prosvjed, pritom iznoseći razloge zbog kojih smatraju da njihov kraj nije pogodan za lokaciju kompostane.

Građani kažu da ih se nije informiralo na vrijeme o njezinoj gradnji, te da zbog toga Grad nije postupio u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. Osim toga, stanovnici ovog kraja posebno napominju da se u dosadašnjoj dokumentaciji spominjao samo biorazgradiv otpad, a da se sada govori o jestivim uljima i mastima iz uslužnih djelatnosti, s čijim se odlaganjem u kompostani naročito ne slažu. Isto tako, stanovnici se boje da će i najstariji odloženi mulj koji stoji na deponijama pročistača otpadnih voda završiti upravo kod njih.

– Pola Zagreba pije vodu koja izvire tu kod nas, zašto nikoga nije briga za čisti okoliš – pita se mještanin Drago Kostenjak koji dodaje da je došao na prosvjed, ne zbog sebe, već zato što se bori za dobrobit svoje unučadi.

Stanovnicima se pridružio i Mjesni odbor, čija je predsjednica Renata Celićek rekla da se u svemu slaže s građanima

– Mi se nemamo namjeru nikamo seliti, zato smo raspisali peticiju o protivljenju ovom projektu koju su potpisali svi stanovnici Odranskog Strmca. Ovdje su voda, zrak i šume, ne treba nam kompostana, a u Zagrebačkoj županiji ima dovoljno prostora za njezinu gradnju – rekla je Celićek, poručivši da se u svemu slaže sa stanovnicima te da su s prosvjedima tek počeli.

Na pitanje koji su im daljnji koraci, aktivisti ovog kraja govore da će 13. veljače doći u Staru gradsku vjećnicu u Zagreb na javnu raspravu o nacrtu plana za gospodarenje otpadom gdje će još jednom ponoviti sve što ih muči.

– Zajedno smo jači – poručuju stanovnici Odranskog Strmca koji su pozvali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se “udostoji javiti u Brezovicu” i da kompostana na izborima sigurno ne bi prošla.

Bandić smiruje situaciju

Upravo se gradonačelnik Bandić jučer i oglasio o ovom pitanju, pokušavajući smiriti situaciju.

– Onih koji žele zakuriti problem, uvijek će naći način da ga zakure. Na posljednjim izborima 74 posto Brezovice je glasovalo za mene, mislim da to dovoljno govori – rekao je Bandić, koji je na upit o tome zašto tamošnji stanovnici na vrijeme nisu obaviješteni o izgradnji kompostane, poručio da je to što je rekao “pametnom dosta”.  

Pogledajte i galeriju: Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici

U naselju Odranski Strmec održan prosvjed protiv izgradnje kompostane
1 / 11
Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici
Milan Bandić sve 'po zakonu' Bandić o plaćanju najma stadiona Dinamu: Kad budu plaćali svi onda će i Dinamo Nova ograda kod vrtića u Dugavama Ljutiti roditelji u Dugavama: Za ogradu oko vrtića dali su 100.000 kuna, a nema svrhe smeće skupština izglasala Donesena odluka o otpadu. Evo što će značiti za Zagrepčane!
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Vucibatina
  Vucibatina:

  Kompostanu u Kozari putove ili Dubravu tamo su ti glasaći ?

 • kažemja:

  Nije mi vas uopće žao. Dao Bog svakom kvartu koji je glasao za Mikija po jednu kompostanu .Sve dok je ovaca neće falit vune.

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  samo vi glasajte za Ban Ditića