Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog za Novu Branimirovu

Biciklistička staza od 800 metara smanjila bi gužve 20 posto

18.4.2017., Zagreb - Goran Husinec, sudski vjestak za promet.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.04.2017.
u 10:52

Prometni vještak Goran Husinec predlaže izgradnju biciklističke staze od Donjih Svetica do Heinzelove ulice zahvaljujući kojoj bi građani u centar dolazili za manje od deset minuta

Prometne gužve na Novoj Branimirovoj smanjile bi se 20 posto, a biciklistički promet u gradu dobio bi novi uzlet. Jedini “uvjet” za to je izgradnja biciklističke staze koja bi se protezala uz južni kolnik Nove Branimirove od Ulice Donje Svetice do Heinzelove ulice.

Jeftino i efikasno rješenje

Rješenje je to koje predlaže iskusni inženjer i vještak cestovnog prometa Goran Husinec, a kojim bi se istok Zagreba biciklističkom stazom povezao s centrom.

– Staza bi zahtijevala vrlo mala financijska sredstva, a prostirala bi se „praznim“ koridorom tako da se ne bi moralo rušiti ni jedno drvo. Staza bi bila ukupne dužine oko 800 metara i širine 2,2 metra s dva biciklistička traka u dva smjera. Uz novu modernu biciklističku stazu biciklisti bi dolazili do centra grada za manje od deset minuta – objašnjava Goran Husinec, i sam strastveni biciklist.

Dok je centar grada dobro pokriven biciklističkim stazama, kao i potez od Maksimira do Peščenice, problem nastaje na raskrižju ulica Nova Branimirova i Donje Svetice. Kako kaže sudski vještak, tu se sastaju biciklisti koji putuju na posao u centar grada iz Dubrave, Maksimira i Ravnica s biciklistima iz Peščenice. Do centra više nema staze, a jedina je mogućnost vožnja po nogostupu koja nije dopuštena te je prostor preuzak pa dolazi do svađe s pješacima.

Prođe i 3000 biciklista na dan

Taj bi se problem riješio spomenutom biciklističkom stazom koja bi bila barem metar udaljena od ceste, za slučaj da prilikom nezgode biciklist ne padne na samu prometnicu.

Za vrijeme lijepog vremena Novom Branimirovom prođe oko 3000 biciklista na dan, a Goran Husinec smatra da bi ih, da postoji kompletna staza za vožnju, bilo još i više. Građani bi tako manje koristili automobile i zagađivali zrak te se ujedno bavili fizičkom aktivnošću koja je dobra za njihovo zdravlje. Inženjer je projekt biciklističke staze osmislio poučen vlastitim iskustvom, a u posebnom je programu i nacrtao kako bi to konkretno trebalo izgledati.

– Odrastao sam na Peščenici. Nekad, sad već davno, s pokojnim ocem biciklom sam išao u centar grada. Nije bilo ni jedne biciklističke staze. Vozili smo se nogostupima jer je i onda bilo opasno voziti se biciklom po cesti,iako je to zabranjeno zakonom, ali i danas se tome „gleda kroz prste“ jer je i policija svjesna opasnosti vožnje biciklom po brzim prometnicama – prisjetio se vještak Husinec.

Komentara 5

VI
Vito
09:32 23.04.2017.

Dajte ne laprdajte o "gradonačelniku" _______- Od kad je ugradskoj upravi nije napravio ništa, baš ništa, za poboljšanje gradskog prometa __________ Ovo je još jedan predizborni pamflet kako bi pridobio naivce za svoje potrebe održavanja izvan zatvora.

SZ
slaven zadravec
09:15 22.04.2017.

Biciklistička staza je potrebna kroz Maksimirsku i Vlašku dok Novom Branimirovom nogostup funkcionira zadovoljavajuće jer su pješaci iznimno rijetki. Ono što je najvažnije je ukidanje propisa koji diskriminiraju, ali i dovode bicikliste u opasnost poput navedene zabrane na nogostupima, obavezne vožnje uz desni rub ili silaženja s bicikla na zebri.

VI
Vito
09:28 23.04.2017.

Poznato je da se po Sveticama vozio tramvaj kad je uređivana Maksimirska između Kvatrića i Svetica. ___________ Pogledajte na satelitskoj slici taj prostor pa će te vidjeti koliko ima mjesta ____________ Znači mogućnost postoji i ostvariva je, ali "gradonačelnik" to ne želi. __________ "birajte ga ponovo" pa će za slijedeće izbore obećati i biciklističku stazu i zlatne bicike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije