Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Biciklistička staza od 800 metara smanjila bi gužve 20 posto

Prometni vještak Goran Husinec predlaže izgradnju biciklističke staze od Donjih Svetica do Heinzelove ulice zahvaljujući kojoj bi građani u centar dolazili za manje od deset minuta
21. travnja 2017. u 10:52 5 komentara 1236 prikaza
18.4.2017., Zagreb - Goran Husinec, sudski vjestak za promet.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prometne gužve na Novoj Branimirovoj smanjile bi se 20 posto, a biciklistički promet u gradu dobio bi novi uzlet. Jedini “uvjet” za to je izgradnja biciklističke staze koja bi se protezala uz južni kolnik Nove Branimirove od Ulice Donje Svetice do Heinzelove ulice.

Jeftino i efikasno rješenje

Rješenje je to koje predlaže iskusni inženjer i vještak cestovnog prometa Goran Husinec, a kojim bi se istok Zagreba biciklističkom stazom povezao s centrom.

– Staza bi zahtijevala vrlo mala financijska sredstva, a prostirala bi se „praznim“ koridorom tako da se ne bi moralo rušiti ni jedno drvo. Staza bi bila ukupne dužine oko 800 metara i širine 2,2 metra s dva biciklistička traka u dva smjera. Uz novu modernu biciklističku stazu biciklisti bi dolazili do centra grada za manje od deset minuta – objašnjava Goran Husinec, i sam strastveni biciklist.

bajk grafika | Autor :

Dok je centar grada dobro pokriven biciklističkim stazama, kao i potez od Maksimira do Peščenice, problem nastaje na raskrižju ulica Nova Branimirova i Donje Svetice. Kako kaže sudski vještak, tu se sastaju biciklisti koji putuju na posao u centar grada iz Dubrave, Maksimira i Ravnica s biciklistima iz Peščenice. Do centra više nema staze, a jedina je mogućnost vožnja po nogostupu koja nije dopuštena te je prostor preuzak pa dolazi do svađe s pješacima.

Prođe i 3000 biciklista na dan

Taj bi se problem riješio spomenutom biciklističkom stazom koja bi bila barem metar udaljena od ceste, za slučaj da prilikom nezgode biciklist ne padne na samu prometnicu.

Za vrijeme lijepog vremena Novom Branimirovom prođe oko 3000 biciklista na dan, a Goran Husinec smatra da bi ih, da postoji kompletna staza za vožnju, bilo još i više. Građani bi tako manje koristili automobile i zagađivali zrak te se ujedno bavili fizičkom aktivnošću koja je dobra za njihovo zdravlje. Inženjer je projekt biciklističke staze osmislio poučen vlastitim iskustvom, a u posebnom je programu i nacrtao kako bi to konkretno trebalo izgledati.

– Odrastao sam na Peščenici. Nekad, sad već davno, s pokojnim ocem biciklom sam išao u centar grada. Nije bilo ni jedne biciklističke staze. Vozili smo se nogostupima jer je i onda bilo opasno voziti se biciklom po cesti,iako je to zabranjeno zakonom, ali i danas se tome „gleda kroz prste“ jer je i policija svjesna opasnosti vožnje biciklom po brzim prometnicama – prisjetio se vještak Husinec.

Elipso

  • Vito:

    Ulicom Donje Svetice mogu se voziti i tramvaji, ne samo bicikli. _________ No, "gradonačelnik" nije proširio tu promenicu nego je dopustio privatnicima napraviti na javnoj površini parkiralište pa sad u "prometnoj špici" između Avenije Vukovar i Kneza Zvonimira pješke dođete ... prikaži još! prije nego osobnim vozilom, dok se s parkirališta jedva i izađe na tu prometnicu. ____________ Proširenje ulice Donje svetice skratilo bi putovanje "od do i do od" Dubrava- Slavonska za oko četiri kilometra (4km), a to je jednaka, ako ne i kraća udaljenost od 800m.

  • Vito:

    Dajte ne laprdajte o "gradonačelniku" _______- Od kad je ugradskoj upravi nije napravio ništa, baš ništa, za poboljšanje gradskog prometa __________ Ovo je još jedan predizborni pamflet kako bi pridobio naivce za svoje potrebe održavanja izvan zatvora.

  • Vito:

    Poznato je da se po Sveticama vozio tramvaj kad je uređivana Maksimirska između Kvatrića i Svetica. ___________ Pogledajte na satelitskoj slici taj prostor pa će te vidjeti koliko ima mjesta ____________ Znači mogućnost postoji i ostvariva je, ali "gradonačelnik" to ... prikaži još! ne želi. __________ "birajte ga ponovo" pa će za slijedeće izbore obećati i biciklističku stazu i zlatne bicike