Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskrsni stol

Baš valja obići plac: kad nađete jeftinije, ostane vam i za grincajg

22.03.2016., Zagreb - Uskrsnja ponuda na trznici Dolac.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL
23.03.2016.
u 12:30

Rotkvice, mladi luk, jaja, šunka, riba, janjetina... Zagrepčani su ipak složni - najvažnije je da se okupi obitelj

Očiju uprtih u štandove šetali su se jučer kupci po Dolcu. Misija za ovaj tjedan jasna je – kupnja je uskrsna, a s tim u skladu trebaju biti odabrane namirnice. Jaja, rotkvice, mladi luk, riba, šunka, janjetina, hren. Eventualno i zelena salata, možda orasi za orahnjaču, grincajg za juhu, sir uz šunku. Izbor je to Zagrepčana za najveći kršćanski blagdan, za koji ipak planiraju potrošiti, čulo se, minimalno.

Purica po 40 kuna

– Nema smisla razbacivati se, nismo u vremenima da je moguće ne gledati cijene, pa ja sve pomno proučim prije nego što odaberem. Naravno, gledam i kvalitetu, ali mislim, uštedim li kunu ovdje, kunu ondje, mogu kupiti još jednu vrstu namirnica – objasnila je profesorica Maja Jagić te dodala kako se i na samom Dolcu mogu vidjeti razlike u cijeni od štanda do štanda. Svežanj rotkvica ili mladog luka tako stoji od četiri do šest kuna, dok se jaja mogu naći i po cijeni od kune do kune i pol po komadu. Slično je, provjerili smo, i na trešnjevačkom placu te na tržnici Utrine.

– Prije Uskrsa dajemo i popuste pa, ako inače deset jaja košta 15 kuna, stavimo ih na 12 i tako. Znamo da će ih bojiti pa ih se iskoristi više, neka bude ljudima – objasnile su prodavačice na Dolcu te dodale da u ovo vrijeme redovito prodaju sva jaja koja i ponude. A na tržnici se mogu kupiti i već gotove pisanice.

– Vidjeli smo ih, ali ipak ćemo ih sami obojiti – rekli su Vito i Andrea Miletić, koji su došli po ribu za Veliki petak. Odlučili su se za šarana od 35 kuna za kilogram. – Bakalar je preskup – objasnio je bračni par te dodao da će za uskrsni obrok kupiti puricu koja stoji 40 kuna.

Bit će bogat doručak

Skromnije košarice ove godine naša su realnost, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Od 590 do 1600 kuna potrošit će prosječna četveročlana obitelj za Uskrs, dok se prije tri godine trošilo i do sto kuna više. Za one koji slave, kako kažu, najmanje je važan sadržaj blagdanske košarice dok god se oko stola okupljaju njima važni ljudi.

– Za Uskrs ću ručati kod svoje djece i nisam planirao što ću i kako kupiti. Kći će pripremiti janjetinu jer se to tako kod nas u Dalmaciji radi, a ja ću uživati kao i svake godine – priznao je umirovljenik Branko Cvitanović. Tradicije se drži i umirovljenica Jasna Vlašić, koja je jučer kupila jaja i šunku.

– Doći će mi prijateljice na doručak pa sam uzela pola kilograma dimljene šunke za 35 kuna – rekla je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije