Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić predložio otpis dugova blokiranim građanima koji su dužni Gradu

Bandić je prijedlog te Odluke uputio na dnevni red 16. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati nakon ljetne stanke, 13. rujna
31. kolovoza 2018. u 15:07 12 komentara 1805 prikaza
Milan Bandić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je Gradskoj skupštini da donese Odluku o otpisu dugova blokiranim Zagrepčanima, kojom bi bio otpisao dospjeli dug po osnovama plaćanja Gradu Zagrebu najviše do 10.000 kuna ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška, osim duga za novčane kazne izrečene u prekršajnim postupcima.    

Radovi - Preradovićeva A hvale se... Jednu ulicu završili prije roka, a u deset njih kasne

Bandić je prijedlog te Odluke uputio na dnevni red 16. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati nakon ljetne stanke, 13. rujna

Ako gradonačelnikov prijedlog Odluke gradski zastupnici prihvate, ona će stupiti na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba. 

U prijedlogu se navodi da se "dužniku - fizičkoj osobi koja ne obavlja registriranu djelatnost i dužniku - fizičkoj osobi koja je registriranu djelatnost obavljala najduže do 31. prosinca 2017., a nad kojom se na dan 31. prosinca 2017. provodila ovrha na novčanim sredstvima po računu radi naplate dospjelog duga i koja se na dan stupanja na snagu ove odluke još uvijek provodi - otpisuje dospjeli dug po osnovama za plaćanje Grada Zagreba najviše do 10.000 kuna ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška, a koji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate, osim duga koji se odnosi na novčane kazne izrečene u prekršajnim postupcima".

neprimjeren komentar Pravobraniteljica se osvrnula na Bandićevu izjavu da bi bio najbolja žena

Navodi se kako će dužniku Grad Zagreb otpisati dug samostalno s danom stupanja na snagu Odluke, bez potrebe podnošenja zahtjeva od strane dužnika.

Ako dužnik ima dug po osnovama za plaćanje čiji ukupan iznos prema Gradu Zagrebu prelazi iznos iz Odluke, otpisat će se dug iz osnove za plaćanje koja je ranije upisana u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kod Financijske agencije (FINA-e) sve do iznosa iz Odluke.

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Ilici OBILAZNI RPAVCI U Zagrebu se radi punom parom: Raskopana je i Ilica

"Grad Zagreb će za dug otpisan temeljem ove Odluke poduzeti odgovarajuće radnje, koje dovode do prestanka ovrhe na novčanim sredstvima po računu radi naplate otpisanog duga. O izvršenom otpisu dospjelog duga Grad Zagreb će obavijestiti dužnike u roku od 60 dana od otpisa. Grad Zagreb i Financijska agencija sklopit će ugovor kojim će urediti međusobne odnose radi provedbe ove Odluke", navodi se prijedlogu za kojeg će gradonačelnik Bandić 13. rujna tražiti "zeleno svijetlo" gradskih zastupnika.

Od blokiranih  63.225 Zagrepčana, njih 17.594 ima dug prema Gradu Zagrebu 

U obrazloženju se navodi kako je pravni temelj za donošenje Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama te Statut Grada Zagreba.

Milan Bandić Hrvoje Horvat Nije istina da Bandić "daje", on nas "hebe"

 U Gradu Zagrebu je, po podacima FINA-e, blokirano 63.225 građana čiji je dug s danom 31. prosinca 2017. iznosio 12.2 milijardi kuna.  Od navedenog broja blokiranih građana, njih 17.594 ima dug prema Gradu Zagrebu, ističe se u obrazloženju.

"Prijedlogom odluke o otpisu dugova fizičkim osobama nastoji se, kao jednokratnom mjerom, pomoći i olakšati položaj većeg broja dužnika-fizičkih osoba, državljana Republike Hrvatske, nad kojima se provodila i još uvijek se provodi ovrha na novčanim sredstvima po računu radi naplate dospjelog duga po osnovama za plaćanje Grada Zagreba.

POTPISIVAT ĆE I PETICIJU Aplikacija za kvalitetu zraka na noge digla stanovnike Dugava

Tako se otvara mogućnost za deblokadu njihovih računa kao i lakše zadovoljavanje osnovnih životnih potreba dužnika i članova njegovog kućanstva", ističe se u obrazloženju tog Bandićevog prijedloga Odluke.

Dodaje se kako za provođenje te odluke nije potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Zagreba za 2018.

VIDEO Radovi na cestama po Zagrebu 

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Čini se da sam Bandić polako ali sigurno odlazi u otpis.

 • 2Xgeneral:

  tak je matane miki, nek purgeri plaćaju boravak tvojim bosanskim ercegovcima kojima si podijelio i gradske stanove a sada još i ne plaćaju!!!

 • Hrabraja:

  stara Komunisticka, pomozi neradnicima . umjesto da potiču uspješne . kod nas stanove dobiva socijala, a doktore saljemo njemcima