Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISIVAT ĆE I PETICIJU

Aplikacija za kvalitetu zraka na noge digla stanovnike Dugava

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
30.08.2018.
u 11:40

Stanovnici se guše kad se širi smrad s obližnjeg Jakuševca

Kašljanje, kihanje, gušenje... Takve je poteškoće s disanjem svoje kćeri nedavno doživjela jedna stanovnica Kamenarke, ulice u Dugavama. Gušenje se smirilo tek po ulasku u stan, a tek tada majci je sinulo da je im se slično već bilo dogodilo. Odmah je otvorila aplikaciju za mjerenje kakvoće zraka – Breezometer te ubrzo shvatila o čemu je riječ.

Kada je utipkala svoju adresu, na ekranu se pojavila brojka “54”, uz upozorenje da je kvaliteta zraka nezdrava za osjetljive skupine. Stanje se nije ništa promijenilo ni sljedećih nekoliko dana. Kontaktirala je Mjesni odbor da bi upozorila na ovaj problem, a onda je doznala da nije jedina koja se na to žali.

Pogledajte u videu što kaže stanovnica Dugava

Pogađa kronične bolesnike

Isti problem imaju i stanovnici Travnog, Hrelića, Utrine, Zapruđa, pa čak i u Borovju i Savici. Otkrila joj je to vijećnica Mjesnog odbora Dugave Miljenka Ćurković, koja je odlučila pokrenuti inicijativu na razini mjesnog odbora da se organizira zbor građana na kojem bi se ljude upoznalo sa situacijom.

– Stanovnici se guše kad je vrijeme takvo da se širi smrad s Jakuševca. Mi smo drugi red do epicentra zagađenja, a ljudi ni ne znaju da je stvar u lošem zraku. Oni koji su kronični bolesnici, a njih kihanje i kašljanje najčešće pogađa, to najčešće pripisuju svojoj bolesti. Glavni zagađivač trenutačno je ozon, jak nadražujući plin – kaže Miljenka Ćurković dodajući da kvalitetu zraka mjeri i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu te da su njihova mjerenja istovjetna onima do kojih su oni došli.

Stanovnici Dugava voljni su, kaže Miljenka Ćurković, prikupljati potpise za peticiju u dogovoru s predstavnicima stanara da bi se problem riješio.

– Ne mora se nužno premjestiti Jakuševac da bi se kvaliteta zraka u našim kvartovima poboljšala. Moguće je na neki način sanirati drobilicu za krupni i građevinski otpad ili natkriti kompostanu. Može se čak koristiti nešto slično probioticima, tj. tvar koja se stavlja tamo gdje postoji truljenje da bi se eliminiralo sve negativno što izlazi – kaže Miljenka Ćurković.

Najviše se osjeti kad zapuše

Pojavila se i ideja među stanovnicima da se traži naknada za umanjenu kakvoću življenja, kakvu primaju Jakuševčani, no to nije rješenje, smatra Ćurković.

– Ako se, ne daj Bože, netko razboli, novac od naknade neće vratiti zdravlje – kaže vijećnica i dodaje da će tražiti da se postavi uređaj za mjerenje kakvoće zraka. U Dugavama su se pak već navikli na smrad koji dopire s Jakuševca.

– Najviše se osjeti kad zapuše. To nam je postalo normalno – kaže stanovnik Marin Mihaljević.

>> Pogledajte i video: Bivši beskućnik Mile Mrvalj vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
11:49 30.08.2018.

Gradsko smetlište je preblizu gradu. I to ne nekom gradiću nego metropli - glavnom gradu Hrvatske! Kao u zemljama trećeg svijeta. Građani trebaju odustati od peticija i napraviti prosvjed! Pa ima ih preko 50 tisuća u tim kvartovima!! Ali svi su lijeni da se ustanu iz fotelje čak i radi zdravlja!!!

AL
alf
11:50 30.08.2018.

Kada grad postane metropola, bez metroa ali ima dosta novi fontana i smetliste kilometar dalje, sto se moze ocekivati.

TH
than
12:26 30.08.2018.

Za to joj nije niti trebala aplikacija. Preko ljeta se taj smrad osjeti čak i do Središća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije