Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pravobraniteljica se osvrnula na Bandićevu izjavu da bi bio najbolja žena

Pravobraniteljica smatra da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće komentiranje žena temeljem spola
30. kolovoza 2018. u 15:00 12 komentara 750 prikaza
Foto: Patrik Macek i Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u četvrtak je komentirala izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da bi "bio najbolje žensko jer svima daje", poručivši da seksualna aluzija kojom se koristio nije primjerena funkciji gradonačelnika "koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih".

Rujanfest - Miroslav škoro Od 21. do 30.9. Rujanfest se vraća 'doma', evo koliko će koštati karte!

"Pravobraniteljica smatra da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće komentiranje žena temeljem spola. Koristeći se seksualnom aluzijom da je najbolja žena ona koja "daje svima“, nije primjerena funkciji gradonačelnika koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih", poručila je Ljubičić u priopćenju.

"Je l' vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam….", izjavio je zagrebački gradonačelnik u srijedu prilikom dijeljenja udžbenika po školama.

Pripremno ročište za aferu Štandovi AFERA ŠTANDOVI Suđenje kreće 6. rujna: Bandić nakon ročišta nije želio davati izjave

Osobe na javnim funkcijama dužne su i ponašanjem i izjavama biti primjer drugima

Ljubičić je naglasila i da osobe koje obnašaju bilo koju javnu funkciju snose veću odgovornost jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužne su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima.

"Ne smijemo dopustiti da se borba protiv seksizma i spolnih stereotipa odvija samo u okviru odredbi dokumenata koje potpisujemo, a da se osobe na mjestima odlučivanja i druge jave osobe i dalje koriste seksizmom i spolnim stereotipima u svojim izjavama, ne vodeći računa o tome da su i seksizam i spolni stereotipi prepoznati i kao oblik diskriminacije i kao prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca", naglašava pravobraniteljica.

Crobarometar kolovoz Crobarometar Tko su najpopularniji političari u Hrvatskoj?

Ljubičić ističe da je dobro što je većina medija reagirala tako da je jasno osudila ovakav seksizam, što je, napomenula je, bila rijetkost prije nekoliko godina, a što ukazuje da seksizam više nije neprepoznat ili odobravan od većine, te što se prepoznaje i kroz pritužbe građana i građanki upućenih pravobraniteljici vezano za seksizam u javnom prostoru.

Ministri mlako ili bez komentara o Bandićevoj izjavi

Izjavu zagrebačkog gradonačelnika kratko su komentirali i neki ministri nakon sjednice Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prvo je rekao da ne zna u kojem je kontekstu to rečeno i da ne komentira ono što ne zna, a na upit je li ta izjava seksistička, uputio je novinare da o Bandićevoj izjavi pitaju samog gradonačelnika.

Kolinda Grabar Kitarović Milan Ivkošić U nacionalnom je interesu da se Kolinda Grabar-Kitarović 
ne kandidira na izborima. Treba se vratiti u HDZ

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac kratko je odgovorila: "Ne znam što bih rekla. Nije primjereno", dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla da ne razumije na što je mislio i o čemu je govorio, dodavši da su "bilo kakve izjave koje impliciraju takve konotacije za nju neprihvatljive".

>> Pogledajte i video: Razgovor s Bojanom Glavaševićem

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
  • Aedes2017:

    Zna on što govori.Pa pogledajte kako hoda.

  • 2Xgeneral:

    matan miki bu najbolja ženska u remetincu. bute vidli, svakom bu dal!

  • Franjo Pintar:

    Smrdoglavu pazi što blebećeš ti kad progovoriš bolje da se sam ne čuješ fuj “idemo delati”😂😂😂😂!