Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed Lomničana

Crveni kartoni protiv izgradnje asfaltne baze

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
14.10.2017.
u 08:12

Problem je, ističu iz Grada, počeo 2005. godine kada je austrijska građevinska tvrtka Strabag otkupila privatna zemljišta za gradnju

Crvene kartone digli su u zrak i tako još jednom pokazali što misle o izgradnji asfaltne baze i betonare u njihovu kraju.

Tridesetak stanovnika Donje Lomnice pokraj Velike Gorice prekjučer su prosvjedom ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta još jednom upozorili na problem koji je za njih počeo ranije ove godine kada se počela graditi tvornica austrijske građevinske tvrtke Strabag. Okupili su se točno u podne, sat vremena prije nego što je tamo počela sjednica Gradskog vijeća.

– Borimo se za naše zdravlje, za čisti zrak, za zdravu vodu... I to ne samo u našem selu nego u cijelom Turopolju. Mi smo razgovarali s ekolozima i oni tvrde da bi takva tvornica trebala biti udaljena najmanje pet kilometara od kuća, a ovdje nam je doslovno u susjedstvu – rekao je Michael Stepanić iz inicijative “Stop asfaltnoj bazi”. Iako je napravljena studija utjecaja na okoliš u kojoj stoji da nema nikakvih ugroza, prosvjednici joj ne vjeruju.

Pada im vrijednost kuća

– Možda mi pušemo na hladno, ali treba se zapitati koliko je to buke? Koliko prašine? – rekao je Stepanić, a podržali su ga i drugi stanovnici Donje Lomnice. Ukupno ih ima više od 1500, a više od 800 ih je potpisalo peticiju.

– Moja kuća je prva do nove tvornice i jako se bojim. Troje unučadi mi tamo živi i njihovo mi je zdravlje na prvom mjestu – govori pak Štefanija Smolković, dok se njezin susjed Predrag Deložićek brine oko pada cijena nekretnina u koje su mnogo uložili. Stanovnici kažu da je gradnja već poprilično uznapredovala, a zamjeraju gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću što ništa ne čini kako bi ih zaštitio. Kako kažu, angažirao se tek za vrijeme izbora, a čim je opet izabran, zaboravio je građane.

To su interesne skupine

Gradonačelnik Barišić sve optužbe odbacuje, a iz njegova ureda objasnili su nam kako je srž problema u tome što je Strabag 2005. godine kupio privatna zemljišta od jednog dijela stanovnika Donje Lomnice.

– Bilo bi dobro kad bi mogli riješiti problem na istoj relaciji na kojoj je započeo. Budući da situacija nije takva, a u želji zaštite stanovnika Donje Lomnice, kao Grad smo poduzeli sve što je bilo u našoj mogućnosti. Zatraženo je tumačenje Ministarstva zaštite okoliša o obnavljanju Studije utjecaja na okoliš, na što smo dobili odgovor da nema zakonske mogućnosti za to. Još čekamo i odgovor Ministarstva graditeljstva pa nismo u mogućnosti komentirati postupak koji nije okončan – poručili su iz Ureda gradonačelnika te dodali kako će oni i dalje komunicirati s mjesnim odborom. Što se tiče prosvjeda, komentirali su da “za interesno političku skupinu koja iznosi lažne informacije i potiče na nasilje, imat ćemo nultu stopu tolerancije.”

Komentara 2

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:42 13.10.2017.

mozete vi prosvjedovat dokle hocete. Barisic je vec uzeo proviziju.

DU
Deleted user
20:31 13.10.2017.

Sve prastare kuće blizu Centru, kao recimo dio Martinovke (trebali su ih rušiti iza poplave 67. g.) i takve stare kvartove s desetak kuća, treba srušiti, pošteno nadoknaditi vlasnicima štetu i "apsolutno te kvadratne metre, pretvoriti u zelene površine"! Ova divlja gradnja, gdje se novi crni neboder naslanja na staru dvokatnu kuću, to je Urbanistička sramota Velegrada! U Zagrebu trebamo što više zelenila, travnjaka, šetališta, staza za bicikle! Najmanje nam treba "beton"! Zašto se Bandić ne drži Urbanističkog plana, koji je napravljen davnih godina, pa bi i danas bio čisto primjenjiv u gradu? Ovo što se radi zadnjih godina je "bezvlašće" i mitologija kojekakvih naših i stranih ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije