Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Za diskriminaciju publike Prljavaca u kolicima nije bilo nikakva opravdanja

Arena za invalide ima sve, osramotili se organizatori

20.01.2009.
u 00:23

Večernji list jučer je objavio priču o studentici Ivi Radeljević, stopostotnom tjelesnom invalidu, koja na subotnji koncert Prljavog kazališta u Areni satima nije mogla ući jer su joj zaštitari najprije zabranili da se popne rampom za invalide, a potom i dizalom jer da se njime mogu “služiti samo vrlo važne osobe”.

Zgroženi čitatelji
Podsjetimo, problem je nastao iz potpunog neznanja organizatora koncerta i zaštitara tvrtke Bilić-Erić kako postupati s osobama u kolicima. Ivin problem riješen je pukom slučajnošću. Ivina sestra slučajno je ispred lifta srela gradonačelnika Milana Bandića koji je stvar riješio u dva poteza. Prvo ih je dopratio do loža za osobe s teškoćama u kretanju, a potom je nazvao odgovorne i rekao im što ih ide.

Priču su prenijeli mnogi mediji, a mnoge naše čitatelje događaj je ogorčio. Da Arena nije sasvim prilagođena osobama s teškoćama u kretanju, bila bi sramota. Ispala je još veća jer je s dvoranom sve, barem što se invalida tiče, u redu. Večernjakovi reporteri obišli su jučer Arenu s Dankom Debanom, glasnogovornikom Ingre, tvrtke koja je sagradila dvoranu. Prvo smo obišli rampu pokraj stubišta koje vodi prema glavnom ulazu u dvoranu. S rampom je sve u redu.

Zatim smo došli na južnu stranu dvorane i šetali velikom rampom koja je namijenjena dostavnim vozilima, ali koju slobodno mogu koristiti i naši sugrađani u kolicima jer vodi na plato s kojeg se može ući na bilo koji ulaz u Arenu. Bili smo i u garaži ispod dvorane. Sve štima. Desetina od 926 mjesta rezervirana je za invalide. Njihova mjesta jasno su označena žutom bojom i odgovarajućim znakom. Svih 14 dizala koja iz garaže sve posjetitelje, pa tako i one u kolicima, vode u dvoranu rade!

Nakon što smo ušli u dvoranu, prošetali smo svim hodnicima iz kojih smo ulazili u zahode za invalide, kojih je dovoljno. Bili smo i u ložama na drugom katu gledališta koje su namijenjene isključivo osobama s teškoćema u kretanju. Sve je bilo u redu.

Pa gdje je onda problem? Matija Jozić, direktor tvrtke Bilić-Erić kojoj je povjeren posao osiguranja Arene, priznaje da je bilo manjih problema, ali da nisu samo oni krivi nego i organizatori i policija.

Strpljenja, molim!
– Policija nam je rekla da nikoga ne smijemo pustiti u garažu osim VIP osoba. Ni organizatori koncerta nisu nam dali točne upute. Znate, tko radi, taj i griješi. Stoga molim građane za malo strpljenja – rekao je Jozić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije