Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

50 tisuća pereca za dva kotla

Fratri iz pučke kuhinje peku i prodaju peciva da bi osigurali bogatiji ručak za beskućnike.
13. ožujka 2019. u 09:09 0 komentara 1879 prikaza
Fratri
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Po zanimanju je medicinska sestra. No u slobodno vrijeme pasionirana kuharica. Vrijeme provedeno za štednjakom za nju nikada nije bilo tlaka, a njena je djeca još uvijek, i u odrasloj dobi, nazovu kako bi tražila savjet o pripremi bilo kojeg jela koje se godinama spremalo u njihovoj kući u Vinkovcima. Mama Smilja tada “iz rukava” sipa na stotine informacija, objašnjavajući recepte pohranjene u svojoj glavi.

Alojzije Stepinac Darko Pavičić Kako je kardinal Kuharić odbio živjeti na Stepinčevu trgu br. 1

U svakoj vrećici – 13 komada

Jedan od njih, koji se znao naći na obiteljskom stolu u vrijeme korizme, posni su pereci koji se pak ovih dana peku “ko ludi” u Pučkoj kuhinji Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog. Razlog je još jedna akcija fratara koji vode kuhinju za podjelu obroka potrebitima, a gospođa Smilja zapravo je majka voditelja pučke kuhinje – fra Vladimira Vidovića.

kolači | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

– Prije nego što smo počeli s prodajom korizmenih perečića, mama je tjedan dana provela s kuharicama – Željkom Čališ i Marijom Lukinić kako bi im pokazala tehniku pripreme te objasnila sve u najsitnije detalje. Recept je preuzela od svoje mame koja ga je pak dobila od svoje... Uglavnom, tradicija je u našoj obitelji – govori fra Vlado, dok fra Vilček Novački dodaje da akciju vode njihove kuharice, no pomaže im i pedesetak volontera, koliko ih “radi” u pučkoj kuhinji.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac Amnesty International: 'Europske vlade sudjeluju u nasilju nad migrantima na hrvatskoj granici'

Ovaj svećenički red sa Svetog Duha javnosti je postao poznat kad su u studenom prošle godine podijelili čitav šleper doniranih pizza koje su premašivale njihove potrebe. Točnije, radilo se o 9,6 tona, odnosno 24.798 smrznutih komada koje su podijelili u roku od tri sata. Potom su odlučili specijalitete samostanske kuhinje i jela pučke kuhinje koje redovito pripremaju već 28 godina ponuditi u kućici na Adventu na Zrinjevcu. Sav prihod išao je za potrebe kuhinje, čija je osobitost u tome što ne provjerava identitet korisnika, nego pomaže svakome tko dođe. Sada su im pak potrebna dva velika kotla kako bi im se olakšala priprema obroka koje spremaju. Bude ih tristo u jednom danu, a svaki kotao košta 37.000 kuna...

kolači | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

– Trenutačno kuhamo na jednom kotlu i peći. Naši korisnici ne primjećuju nedostatak jer smo im promijenili jelovnik. Stoga smo osmislili prodajnu akciju korizmenih perečića, koje pakiramo u vrećice, a u svakoj se nalazi 13 komada. To je broj sv. Antuna Padovanskog jer je 13. lipnja i preminuo – govori fra Vladimir Vidović. Jedan paket košta dvadeset kuna. Drugim riječima, da bi kupili dva kotla od 74.000 kuna, moraju prodati gotovo 50.000 pereca. Prvu akcijsku prodaju imali su prve korizmene nedjelje kada su perečiće prodavali ispred crkve nakon mise, a to će činiti i svake iduće nedjelje.

iseljavanje Goran Gerovac Mladi vjeruju vojsci, crkvi i policiji jer znaju da od svećenika, policajca i oficira najlakše mogu dobiti 'metak'

– Bila je prilično velika potražnja, prodali smo petsto paketa ovaj vikend, no pereci se mogu kupiti i za radnog vremena pučke kuhinje – kaže fra Vlado dodajući da ga mnogi traže i žiro-račun pučke kuhinje kako bi donacije uplatili bez da kupuju perece. Novac se tako može uplatiti na IBAN HR6323600001101567611 (Zagrebačka banka). Uz pakete dijele i poticajne poruke iz Biblije, izreke svetaca, ali i pisaca, filozofa...

Gotovi za pet minuta

– Primjerice, tu je i ona “budite promjena koju želite vidjeti u svijetu” Mahatme Gandhija, rečenica Dostojevskog “ako pri svakoj usluzi očekuješ zahvalnost, onda nisi darovao, nego prodao” ili poznata Isusova “blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” – govori fra Vidović. A kako bi pereci bili friški za svaku prodaju, tijesto se počinje mijesiti i dizati već rano ujutro prije nego se nađu na štandu ispred crkve. Da bi si olakšale posao, kuharice Željka i Marija čak su nabavile i posebne modlice koje izrezuju oblik pereca. Od kilograma brašna tako ispeku tristo komada, a konvektomati s kojima rade omogućuju im da svaki protvan izvade već pet minuta nakon što perece stave peći.

Procvjetala je magnolija na Trgu kralja Tomislava

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.