Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2015. u 10:58

Vlada navodno, po hitnom postupku, želi promjenom zakona o obrani razvlastiti predsjednicu RH na području obrane

Malo je slatkasto djelovao dirljivi oproštaj s Vladimirom Šeksom u Saboru. Doajen je ispraćen poput potkralja, što je, ustvari, i bio u nekim trenucima karijere, a posebno su bili srdačni Milanovićevi SDP-ovci. Možda ne bi da su shvatili kako Šeks na Pantovčak ne odlazi u penziju, nego da bi se “potukao” s njima i Milanovićem! I dok je Šeks, poput Djeda Božićnjaka, dobrohotno sudjelovao u izradi selfieja po sabornici, misli su mu već bile u predstojećem ustavnopravnom boju s Milanovićevim ljudima. Koji, ako su glasine točne, baš dovršavaju promjene Zakona o obrani kojima žele, po hitnom postupku, razvlastiti predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović na području obrane.

Priča o tome tko ima i kakve ovlasti oko spornog vojnog mimohoda u Zagrebu, te hoće li se i kada održati, ovdje ima ulogu detonatora mine kojom Milanović planira poraziti Kolindu i oduzeti joj vrhovno zapovjedništvo. Vijest da Milanović kani razvlastiti predsjednicu RH i nije novost, jer je to djelomično uspio napraviti i svom Ivi Josipoviću 2013. Josipović je smatrao da izmjenom Zakona o obrani i službi u OS, u Vladi žele ograničiti prava koja predsjednik RH ima nad oružanim snagama. Vlada, naime, vojsku plaća i ima obveze, ali tek dijeli nadležnost. Premijer je tada na Pantovčak poslao pouzdanog ministra obrane Antu Kotromanovića da uvjeri Josipovića da pristane na smanjivanje ovlasti. Vlada je, naime, smatrala da je u ingerenciji predsjednika RH previše mirnodopskih ovlasti nad vojskom, a to nije efikasno. Sukob je bio nejavan, ali mediji su ipak pisali da “Milanović ukida 20 ovlasti šefa države nad vojskom!”. Na kraju, napravljen je kompromis.

Drugu namjeru Milanović također nije realizirao, a to je da se predsjednika RH bira u Saboru, ne na izborima. No, pritom valja zapamtiti tezu, koja sada u Vladi doživljava uskrsnuće – da predsjednik RH, ustvari, ima ovlasti vrhovnog zapovjednika samo u ratu, dok u miru taj posao na sebe preuzima Ministarstvo obrane. Šeksov posao ovdje jest da puku i stručnoj javnosti objasni da Milanović puca iz prazne puške, jer ovlasti vrhovne zapovjednice vojske Kolinda crpi iz Ustava RH, dakle članka 100., te da se termin “vrhovni zapovjednik” spominje samo uz funkciju predsjednika RH, a nikada uz onu Vlade RH. Zakonskim ili podzakonskim aktima, pak, ne može se mijenjati duh Ustava. Niti napisati da, recimo, ministar obrane sam pokreće vojsku u slučaju vojnog mimohoda.

S maestrom Ustava Šeksom, koji joj čuva leđa, predsjednica stoga i može izjaviti da je ona jedina vrhovna zapovjednica i osoba koja može donijeti odluku o izlasku vojske. Može i Kotromanović, ali u slučaju poplava i potresa, i uz slaganje načelnika Glavnog stožera. A to je general Drago Lovrić, čiji postupci u srazu Vlade i predsjednice mogu biti odlučujući za ishod boja. Zvuči li nekome čudno da je riječ o izlasku vojske na ulicu, valja znati da će u mimohodu sudjelovati petina hrvatske profesionalne vojske. Naruči li Vlada mimohod bez dogovora s predsjednicom RH, kako misli pokrenuti vojsku iz vojarni? Učini li to bez njezina dopuštenja, kako se to zove? A ako se vojska pokrene bez (ili unatoč) naredbi vrhovne zapovjednice, kako se to zove? Ovih dana iz Vladinih krugova dolaze vijesti da je veliko okupljanje branitelja 30. svibnja pokušaj državnog udara. Meni se čini da bi uz neustavno razvlašćivanje zapovjednice i samostalno pokretanje vojske prije išao taj termin o “pokušaju” državnog i vojnog udara. U svakom slučaju, Milanović se igra s vatrom.

>> Zašto smo zaboravili: Prije 25 godina održani su prvi slobodni izbori u RH

>> Grbin napao Kolindu kao da je utajila porez. Što bi tek radio Robinu Hoodu?

Komentara 61

Avatar Mamlazac
Mamlazac
11:41 10.05.2015.

Vladimir Šeks je najbolji stručnjak za ustav , pravi stari lisac . Predsjednici treba dobra podrška iducih mjeseci . Neka dragi bog pomogne i njoj i nama sa ovakvim protivnikom .

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
12:33 10.05.2015.

Šeks je jedini političar koji nije ništa ukrao ,,,, ono locirati, uhititi ... to je zaključak sastanka Mesić-Sanader ,,,,,,,,,, Šeksu nemaju što prišiti pa lupetaju gluposti. Vlado jedina ti je greška što nisi stao uz doktura Pašalića.

KL
Klarahrv
15:10 10.05.2015.

Navalili Iblerovci. Neka, samo se pjenite. Parada ce biti kad odluci Hrvatska Predsjednica. I to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije