Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za zidine

Zakon oduzima zidine Društvu prijatelja dubrovačke baštine

dubrovačke zidine
grgo jelavic/pixsell
02.05.2013.
u 23:22

Ministarstvo kulture na javnu je raspravu uputilo zakon po kojem Društvo prijatelja dubrovačke starine mora predati upravljanje dubrovačkim zidinama Zavodu za obnovu Dubrovnika. Zavodu moraju dati i neutrošen novac za obnovu

Hoće li Društvo prijatelja dubrovačke starine doista ostati bez prava upravljanja dubrovačkim zidinama koje godišnje posjeti gotovo 800.000 ljudi? Prema prijedlogu zakona koji je Ministarstvo kulture stavilo na internetsku javnu raspravu – hoće. Ministarstvo predlaže da društvo, koje postoji još od 1952. godine, zidine preda na upravljanje i gospodarenje Zavodu za obnovu Dubrovnika i to s dokumentacijom. Društvo zavodu treba prenijeti i sredstva koja nisu utrošena na obnovu zidina. – Ovakav je prijedlog zakona protuustavan – kratko kaže Denis Orlić, odvjetnik i predsjednik dubrovačkog društva koje je od bivših ministara kulture kao što su Božo Biškupi i Jasen Mesić dobivalo komplimente zbog dugogodišnjeg rada na obnovi baštine Dubrovačke Republike.

– Ne može se zakonom raskidati konkretan ugovor, nego vrsta ugovora. Prijedlogom zakona potpuno nam se odriče i sudska zaštita u obrani naših prava, a povređuje se i pravo vlasništva – kaže Orlić. Orlić misli i da bi se po prijedlogu ministarstva o dubrovačkim zidinama ubuduće odlučivalo iz Zagreba jer je predviđeno da Zavod za obnovu Dubrovnika bude u vlasništvu grada, ali i države i županije.

– Istina je da se mi od osnivanja bavimo i baštinom cijele Dubrovačke Republike, a ne samo zidinama, ali mislimo da je ta baština nedjeljiva. Pa mi smo obnovili stonske zidine i mnoge druge objekte – ističe Orlić koji tvrdi da društvo s Gradom Dubrovnikom, koji je vlasnik zidina, ima ugovor koji traje do 2019. godine.

– Imamo pravo na naknadu štete, dakle na polovicu prihoda od zidina u idućih sedam godina – kaže Orlić. Ako se zna da se od ulaznica godišnje od zidina namakne pedesetak milijuna kuna, riječ je o povećoj svoti od oko 155 milijuna kuna koja bi mogla pasti na teret državnog proračuna. Društvo prijatelja dubrovačke starine prije dva tjedna svečano je otvorilo i konavoski Sokol grad čija je obnova trajala godinama. Lani je impozantnu građevinu posjetio i predsjednik Republike Ivo Josipović i ona bi mogla postati nova dubrovačka atrakcija, baš poput stonskih zidina koje je isto obnovilo društvo i koje godišnje posjeti oko 30.000 ljudi. No na otvaranje Sokol grada nije došao nitko iz Ministarstva kulture!?

Iako se u ministarstvu često ističe da ne može država iz proračuna skrbiti za cjelokupnu hrvatsku baštinu, kada u praksi postoji primjer kakav je Društvo prijatelja dubrovačke baštine koje bez državnog novca već desetljećima skrbi za dubrovačku baštinu, onda se rad tog društva pokušava ugasiti izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Valja istaknuti da je u Dubrovniku još koji dan na vlasti gradonačelnik Andro Vlahušić, stranački kolega ministrice Andree Zlatar Violić koju smo zamolili za komentar zakona upućenog na raspravu. No ona je danas u Kraljevici, gdje je posjetila zbirku maketa brodova tamošnjeg brodogradilišta koje je odlukom države završilo u stečaju. Samo da se stečaj ne dogodi i dubrovačkim zidinama kada ih preuzme država!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije