Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVENSTICIJA U Varaždinu otvorena nova tvornica Vindija Vivis

Vindija: Godišnje još 70 milijuna litara mlijeka i sokova

16.01.2009.
u 11:22

Poslovni sustav Vindija širi se i u ovim kriznim i stresnim danima. U Varaždinu je otvorena nova tvornica za proizvodnju mlijeka i sokova Vindija Vivis, vrijedna 150 milijuna kuna, a otvorio ju je premijer Ivo Sanader. Novi pogon od 14.600 metara četvornih, smješten na samom ulasku u Varaždin iz smjera Zagreba, sastoji se od dvije goleme zgrade. U prvoj se nalazi skladište sirovine i repromaterijala, dok je druga zgrada za proizvodnju.

Sto radnih mjesta
– Riječ je o prvoj etapi složenog industrijskog kompleksa. Postrojenja čine zaokruženu proizvodnu cjelinu, od skladišta, preko energetskog bloka i proizvodnog objekta s procesnom opremom za punjenje mlijeka i sokova do skladišta gotovih proizvoda – poručuju iz Vindije. U sve su se mogli uvjeriti i novinari, koje je domaćin proveo kroz automatizirane moderne pogone.

– Kad gledamo ovo postrojenje, vrijedno 150 milijuna kuna, od čega je 90 milijuna uloženo u tehnologiju, vidimo da je ona visokosofisticirana te se može nositi s europskim i svjetskim proizvođačima. Posebno se radujem što će u ovoj fazi biti zaposleno 50 ljudi, a kad se dovrši investicija, još 50 ljudi – rekao je premijer Sanader prilikom puštanja pogona u rad.

Proboj na tržište EU
Pritisnuo je tipku, a pogon je sam počeo izvlačiti PET kalupe, iz kojih je stroj oblikovao boce za mlijeko i sokove. Kroz tunel smješten ispod stropa boce su, njih 5 u sekundi (!), pojurile u sljedeće etape, prema punionici, pasterizaciji u aseptičnim uvjetima... Godišnje će se proizvesti 70 milijuna litara mlijeka i sokova.

Vindija Vivis ima ISO standard i izvozni broj, što joj omogućuje izvoz prehrambenih proizvoda na zahtjevno tržište Europske unije. Izvoz Vindije prelazi 12 posto ukupne prodaje, a 2008. godinu zaključili su s prihodom većim od tri milijarde kuna.

– No, nema vremena za slavlje. Rastu otkupne cijene mlijeka, kamate. Bit ću zadovoljan ponovimo li prošlogodišnju proizvodnju. Svakako će trebati optimizirati troškove – najavljuje Dragutin Drk, generalni direktor Vindije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?