Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Petrović

Zbog Ice Matekovića suspendiran šef krim policije PU zagrebačke

Zvonimir Petrović
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
03.01.2018.
u 17:25

Iz MUP-a je potvrđeno de je Zvonimir Petrović privremeno udaljen s dužnosti 22. prosinca zbog povrede službene dužnosti

Zvonimir Petrović, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke 22. prosinca 2017. privremeno je udaljen iz službe, potvrđeno je u MUP-u. Razlog privremene Petrovićeve suspenzije je, kako kažu u MUP-u je “sumnja da je počinio povrede službene dužnosti navedene u članku 96. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o policiji.”

Zaustavio privođenje

Prema Zakonu o policiji riječ je o članku koji definira nesavjestan rad u službi. Kako piše 24 sata, Petrović je sredinom prosinca 2017. zaustavio i spriječio svoje kolege da osobu iz kriminalnog miljea koja je koristila automobil čiji su papiri bili krivotvoreni, predaju pritvorskom nadzorniku. Njegove su kolege tu osobu, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Ivanu Ici Matekoviću, morali pustiti da se brani sa slobode, iako je, kako se doznaje bilo više osnova za zadržavanje.

Mateković je bio suđen i osuđen zbog sudjelovanja u otmici tada maloljetnog sina Vladimira Zagorca, a na stranicama novinskih crnih kronika zadnji put se pojavio u lipnju lani. Tada ga se sumnjičilo da je 1. lipnja preko Vibera poslao dvije prijeteće poruke osobi koja je 1. lipnja trebala doći na policiju kako bi prepoznala osobe protiv kojih je policija provodila kriminalističko istraživanje zbog prevara i krivotvorenja isprava. Bio je osumnjičen za sprječavanje dokazivanja i sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda tada mu je odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Zbog sudjelovanja u otmici Zagorčevog sina bio osuđen na sedam godina zatvora, a iz zatvora je 2012. pušten na uvjetni otpust. Iz zatvora je 11 mjeseci prije isteka kazne zašao zbog dobrog vladanja.

Skrivao se u Beogradu

Zbog otmice mu se sudilo dva puta, prvi put u odsutnosti. Kada je prvo suđenje počelo, bio je nedostupan jer se navodno skrivao u Beogradu. Uhićen je 2005. na Bundeku, nakon čega je zatražio obnovu postupka te je osuđen na sedam godina zatvora. Od izlaska iz zatvora 2012. sve do lipnja lani za Matekovića se u javnosti nije previše čulo. Zašto je Petrović spriječio da ga se u prosincu pritvori, možda će se razriješiti u stegovnom postupku koji je protiv Petrovića pokrenut. Nije nemoguće da cijela priča završi i kaznenim progonom. Petrović je na mjestu voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke naslijedio Željka Dolačkog, također suspendiranog. Dolački je završio i na optuženičkoj klupi pod optužbom da je inscenirao provalu u sef u svom uredu, iz kojeg su nestali zlato i novac. 

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Zvonimir Petrović
1/59

Komentara 27

ZE
zecazg
17:29 03.01.2018.

Svaka cast deckima sta su ga prijavili bice nesto od ove nas policije

Avatar adminjepeder
adminjepeder
16:52 03.01.2018.

"Suspendiran voditelj zagrebačke službe organiziranog kriminala", ajde neka se i to dogodilo.

Avatar Upitnik30
Upitnik30
17:15 03.01.2018.

Teže povrede dužnosti? Pustio na slobodu lika da odleprša ako mu se želi... nije u pritvoru zbog toga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije