Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj merzel

'Županica tražila da se autosalon procijeni na 10 milijuna kuna'

Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
08.04.2014.
u 09:19

“Progovorili” su i neki savjetnici, koji su potvrdili da su izvještaji o radu županičinih savjeta bili frizirani za potrebe revizije

Istraga USKOK-a vezana uz županicu Marinu Lovrić Merzel nastavlja se, a usmjerena je prema njezinoj i imovini njezine uže i šire obitelji. USKOK je proteklih dana i tjedana obišao neke financijske institucije provjeravajući određene bankovne račune i transakcije.

Nećak USKOK-u neuvjerljiv

Na ispitivanju je bio i županičin nećak Dalibor Rožanković, vlasnik četverosobnog stana u zadarskom Diklu, koji je kupljen vrlo brzo nakon što je županija kupila autosalon tvrtke “Lava auto Popec” za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.

USKOK smatra da je salon preplaćen za 4,2 milijuna kuna, a sumnja se da je dio novca završio i na računima osoba bliskih županici. Službena verzija D. Rožankovića o tome da mu je trećinu novca za stan od 85 kvadrata dala baka, trećinu mama, a trećina je ušteđevina, istražitelje USKOK-a nije uvjerila, a ni provjera tih navoda nije pokazala da je ta izjava, dana Poreznoj, točna.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A upravo je pročelnik Porezne uprave u Sisku Marijan Pešun u istrazi najviše teretio županicu. Izjavio je kako je županica kontaktirala s njim u vezi s kupnjom prostora za Zavod za hitnu medicinu, rekla mu da ima ponudu na 9,8 milijuna kuna za prostor autosalona i da treba tržišnu procjenu vrijednosti nekretnine koja bi trebala biti oko 10 milijuna kuna. Pešun je, dodaje, kontaktirao sa sudskim vještakom Jurjem Cvetnićem, koji je napravio procjenu na 10,4 milijuna kuna, a Porezna je nekretninu procijenila na 10 milijuna kuna. U konačnici je kupljena za 9,8 milijuna kuna, a USKOK-ov vještak smatra da je to 4,2 milijuna kuna više od prave tržišne vrijednosti. Sudski vještak Juraj Cvetnić bio je uključen u brojne projekte s nekretninama koje je provodila županija, ali i Grad Sisak, a koje su podizale buru u javnosti pa je očekivati da bi se u budućnosti mogli otvoriti neki novi slučajevi.

Uz Marijana Pešuna, koji je bio županičin čovjek od povjerenja, “progovorili” su i neki savjetnici, koji su potvrdili USKOK-u sumnje da su izvještaji o radu županičinih savjeta bili frizirani za potrebe revizije, tj. da radnih sastanaka nije ni bilo.

Naknade za savjetnike

Jedan od savjetnika koji je primao od lipnja 2009. mjesečnu naknadu od 5000 kuna neto jest i Milivoj Tičarić, čelnik Demokratske stranke umirovljenika, koja je koalicijski partner SDP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji. A upravo se, među računima za koje USKOK tvrdi da su se županijskim novcem plaćali troškovi privatnih i stranačkih proslava, nalaze i dva koji se tiču te stranke. USKOK županicu tereti da je naložila da se iz županijskog proračuna plati trošak domjenka za koalicijskog partnera Demokratsku stranku umirovljenika u ožujku 2010. od oko 5000 kuna, kao i trošak privatnog ručka u rujnu 2012. godine za stranačkog kolegu Milivoja Tičarića od 900 kuna. On u ponedjeljak na to nije imao komentara.

>>Imovina županice Lovrić Merzel vrijedna 560.000 eura

>>Novi udarac Milanoviću i SDP-u: Merzel mora dati ostavku

Komentara 48

AB
abendblatt
09:31 08.04.2014.

Tu ce jos svasta isplivati u javnost, pogotovo kad se ispita prodaja Ceste Sisak i "zaboravljena" sljuncara vrijedna 100miliona kuna, ali "zaboravnost" kod SDP-ovca je normalna stvar, neki "zaborave" obracunati 700kvadrata Rijeckih Trznica, eto dogodi se ,jel tako Milanovicu.

OS
osica
09:32 08.04.2014.

sve male hobotnice jedna do druge - tako funkcionira naša država u svim segmentima.

BA
balic
09:41 08.04.2014.

Da da necaku je trecinu dala baka ,trecinu mama ostalo je ustedjevina a on bio bez posla,nezaposlen kako smo citali ranije.. samo dok teta nije sjela na mjesto zupanice nit je baka imala nit mama a onda je i njima kupila stanove..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije