Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapovjednik DVD-a Omiš

Požar kod Lokve Rogoznice je ugašen! 'Hvala svima koji su obuzdali vatrenu stihiju'

Požar kod Lokve Rogoznice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
12.08.2018.
u 16:18

Smatra da ne bi trebalo biti više problema  jedino ga brine tramontana koja okreće na buru, ali vjeruje da će zajedničkim snaga spriječiti rasplamsavanje vatre

I službeno je ugašen veliki požar koji je izbio na području Lokve Rogoznice kod Omiša. Vatrogasci su još jednom pokazali svoju snagu i dokazali da su heroji. Njih 180 s pojačanjem zračnih i oružanih snaga borilo se s velikim požarom i naposljetku uspjeli savladati požar.

Oglasio se i zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić te zahvalio kolegama: Požar kod Lokve Rogoznice je ugašen! Veliko hvala svim vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga, koji su obuzdali vatrenu stihiju i spasili kuće.

Smatra da ne bi trebalo biti više problema  jedino ga brine tramontana koja okreće na buru, ali vjeruje da će zajedničkim snaga spriječiti rasplamsavanje vatre.

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) od jutra su se u nedjelju, 12. kolovoza 2018. nalazili na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su natapali područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.

Tijekom jučerašnjeg dana na ovom požarištu bilo je angažirano sedam protupožarnih aviona (pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802), a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske  iz sastava PP NOS OS RH. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem  je zabilježen  i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Požar kod Lokve Rogoznice
1/15

 

Tako su zračne snage na požarištu ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1800 tona vode.

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na Canadairu CL-415 bojnik Darko Kučej zadnji je sinoć od zračnih snaga napustio požarište. "Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno s vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća“, iznio je bojnik Kučej.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 26 požara (14 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i četiri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Pet protupožarnih aviona pokušavaju ugasiti požar kod Omiša

Požar kod Lokve Rogoznice
1/16

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:24 12.08.2018.

Senzacionalno, samo u VL... promjena mjerne jedinice: 1800 tona vode!

Avatar nekakav
nekakav
10:54 13.08.2018.

jedna vodena bomba 5 tona, kubika, vode... za informaciju. po meni, čisto bacanje novca, goriva, tehnike. za te novce sagraditi kvalitetnu protupožarnu mrežu i puteve, uspostaviti promatračku mrežu, što već i ima djelomično, i održavati sustav. procijeniti što se treba i može braniti ,a što prepustiti stihiji, jer ljudi ne obrađuju polja, pa su uvjeti za širenje vatre idealni. i da, jesu vam rekli da je vatrogastvo u obvezi lokalnih vlasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije