Naslovnica Vijesti Hrvatska

Požar kod Lokve Rogoznice je ugašen! 'Hvala svima koji su obuzdali vatrenu stihiju'

Smatra da ne bi trebalo biti više problema  jedino ga brine tramontana koja okreće na buru, ali vjeruje da će zajedničkim snaga spriječiti rasplamsavanje vatre
12. kolovoza 2018. u 16:18 2 komentara 929 prikaza
Požar kod Lokve Rogoznice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

I službeno je ugašen veliki požar koji je izbio na području Lokve Rogoznice kod Omiša. Vatrogasci su još jednom pokazali svoju snagu i dokazali da su heroji. Njih 180 s pojačanjem zračnih i oružanih snaga borilo se s velikim požarom i naposljetku uspjeli savladati požar.

VIDEO Požar kod Omiša: Pogledajte što je ostalo od vatrogasnih vozila

Oglasio se i zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić te zahvalio kolegama: Požar kod Lokve Rogoznice je ugašen! Veliko hvala svim vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga, koji su obuzdali vatrenu stihiju i spasili kuće.

[video: 26288 / ]

Smatra da ne bi trebalo biti više problema  jedino ga brine tramontana koja okreće na buru, ali vjeruje da će zajedničkim snaga spriječiti rasplamsavanje vatre.

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) od jutra su se u nedjelju, 12. kolovoza 2018. nalazili na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su natapali područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.

Tijekom jučerašnjeg dana na ovom požarištu bilo je angažirano sedam protupožarnih aviona (pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802), a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske  iz sastava PP NOS OS RH. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem  je zabilježen  i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Požar kod Lokve Rogoznice
1 / 15
Vatrogasci probdjeli noć na požarištu kod Lokve Rogoznice

 

Tako su zračne snage na požarištu ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1800 tona vode.

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na Canadairu CL-415 bojnik Darko Kučej zadnji je sinoć od zračnih snaga napustio požarište. "Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno s vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća“, iznio je bojnik Kučej.

[video: 26297 / ]

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 26 požara (14 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i četiri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Pet protupožarnih aviona pokušavaju ugasiti požar kod Omiša

Požar kod Lokve Rogoznice
1 / 16

 

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    jedna vodena bomba 5 tona, kubika, vode... za informaciju. po meni, čisto bacanje novca, goriva, tehnike. za te novce sagraditi kvalitetnu protupožarnu mrežu i puteve, uspostaviti promatračku mrežu, što već i ima djelomično, i održavati sustav. procijeniti što se treba ... prikaži još! i može braniti ,a što prepustiti stihiji, jer ljudi ne obrađuju polja, pa su uvjeti za širenje vatre idealni. i da, jesu vam rekli da je vatrogastvo u obvezi lokalnih vlasti?

  • filosofos:

    Senzacionalno, samo u VL... promjena mjerne jedinice: 1800 tona vode!