Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražili azil

Zogajevi napustili Austriju – pravna država spašena

Arigona Zogaj
24uhr.at
16.07.2010.
u 14:39

Austrijski ustavni sud odbio je žalbu na odluku saveznog ministarstva unutarnjih poslova koje je odbilo dati azil obitelji s Kosova.

BEČ – Žao nam je što nije pronađeno ljudsko rješenje i što je najbolje integrirana obitelj morala napustiti našu zemlju, rekao je predsjednik austrijske humanitarne organizacije "Volkshilfe“, komentirajući dobrovoljni odlazak obitelji Zogaj, 18-godišnje Arigone, njene majke i dvoje maloljetne braće iz Austrije na Kosovo.

Obitelj Zogaj, Albanci s Kosova koji su proteklih godina svojim upornim traženjem azila u Austriji podijelili austrijsku javnost, napustila je u četvrtak navečer ovu alpsku zemlju i otputovala u Prištinu zrakoplovom iz Salzburga preko Beča, nakon što im je austrijski ustavni sud odbio žalbu na odluku saveznog ministarstva unutarnjih poslova koje im je odbilo dati azil.

Time je nakon gotovo devet godina ilegalnog boravka u Austriji, uz stalno podnošenje novih zahtjeva za dobivanje azila i žalbe na negativna rješenja boravak  Zogajevih završen, a i pravna država Austrija je spašena, izvještavaju austrijski mediji.

U slučaju da nisu dobrovoljno napustili zemlju austrijski MUP morao bi ih prisilno protjerati iz Austrije, u koju ne bi smjeli ući idućih 18 mjeseci.

Priča obitelji Zogaj započela je 2001. godine kada je otac obitelji ilegalno došao u Austriju i podnio zahtjev za azil. Iako mu je zahtjev odbijen, godinu dana kasnije u Austriju je ilegalno ušla njegova supruga s petero djece te su i oni također zatražili azil, ali ga nisu dobili.

Godine 2007. policija je došla na vrata obitelji Zogaj kako bi ih protjerala iz zemlje, a tada je 15-godišnja Arigona, koja je u međuvremenu postala simbol borbe za prava tražitelja azila, pobjegla od kuće. Dok je bježala, s nepoznatog je mjesta poslala videoporuku u kojoj je zaprijetila da će se ubiti ako ih protjeraju na Kosovo.

Vlasti su majci dopustile da ostane u Austriji i traži svoju kćer, a otac i ostalo četvero djece vraćeni su na Kosovo.

Zogajevi se nadaju da će se u jesen uspjeti legalnim putem vratiti u Austriju koja je po pitanju "slučaja Zogaj“ podijeljena. Neki smatraju da je obitelj u potpunosti integrirana u austrijsko društvo i da ih nije trebalo protjerivati, već im dati dati humanitarnu vizu, a političari su smatrali da, ako funkcionira pravna država, nemoguće je praviti izuzetke.

 

Komentara 17

OB
-obrisani-
16:27 16.07.2010.

koje je vjere Arigona Zogaj to nigdje ne piše a to u ovome slučaju i nije bitno. Mogla se zvati Marija ili Stojanka. ovdje je pitanje principa i poštivanja zakona o useljavanju

AC
^acide;
16:11 16.07.2010.

Auuuu velika šteta, ma cela Austrija neće moći da spava danima zbog toga , sad će lepo na svoju dedovinu u Svinjare, Gnjilane, Podujevo, Vućitrn, pa da je udaju za skendera da dobije dukati , tači da joj bude kum,kum, aaaaaaaaaaa paša zotin ......!

LC
Le comte de Monte Cristo
12:52 17.07.2010.

Ozujsko: Tocno! Sad imaju vec dvije drzave, a niti od jedne neznaju nista napravit. Neka se Albanci vrate u svoju domovinu i naprave nesto od nje. Mislim nisu se ni Austrijanci iselili nakon 2. svijetskog rata iz svoje zemlje, negogo su ostali doma i napravili nesto od nje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije