Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR UZ VEČERNJI

Znate li zašto slavimo blagdan Tijelova?

Molitvenik Tijelovo
Shutterstock
23.05.2024.
u 12:48

U utorak, 27.05., ne propustite Molitvenik Tijelovo u kojemu možete pročitati zašto slavimo svetkovinu presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Blagdan Tijelova dan je na koji Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista i slavi se deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo i taj naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovim Tijelom.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Pripremite se za ovaj veliki kršćanski blagdan uz Molitvenik Tijelovo i riječi pape Franje: „Samo u klanjanju, samo pred Gospodinom mogu se povratiti ukus i strast za evangelizacijom.“

Pronađite odgovore na pitanja vjere s pomoću tekstova o euharistijskim čudima poput čuda iz Lanciana, prve procesije, ludbreškog čuda, krvi svetog Januarija i mnogih drugih. Otkrijte zašto slavimo Tijelovo te zašto je euharistija najbožanskija gesta uz Viđenje svete Julijane, Povlasticu za vjernike, Četiri oltara, Preporuke svetaca i brojne druge.

U utorak, 27.05., ne propustite dar uz Večernji Molitvenik Tijelovo te pronađite molitve, meditacije i euharistijska čuda kao i odgovor znanosti na taj fenomen.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije