Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski izbori

Znate li zašto polovica birača nije glasala? Pročitajte zašto!

Istraživanje Nova TV izbori (1)
Foto: NOVA TV
1/4
19.04.2013.
u 20:18

Od onih koji su izašli na nedjeljne izbore 29 posto je kao razlog navelo da su htjeli da se čuje njihov glas, 26,5 posto kazalo je da uvijek glasuje, a 11,9 posto zato što im je to građanska dužnost.

Na prvim izborima za Europski parlament prošle nedjelje je na birališta je izašlo samo 20,84 posto birača, a čini se kako je za takav mali odaziv glavni razlog nezadovoljstvo građana političarima.

U istraživanju koje je za Dnevnik Nove TV na 800 ispitanika provela agencija IPSOS PULS, 51,6 posto ispitanika na pitanje "zašto su odustali" od biranja, kazalo da je razlog nezadovoljstvo političarima. Njih 37,1 posto nije zanimala tema izbora, 34,7 posto ostalo je kod kuće jer nisu osjećali "predizbornu atmosferu" ili su bili neinformirani, a 22,2 posto navelo je privatne razloge.

Oni koji su izašli željeli su da se čuje njihov glas

Na dan izbora od biranja je odustalo 33,2 posto ispitanika, u posljednjih sedam dana prije izbora njih 27,9 posto, a tijekom kampanje njih 10,2 posto.

Čak 58,9 posto ispitanika kazalo je da uopće nije planiralo ili su odustali od glasovanja na izborima, 19,4 posto kazalo je da su planirali neizlazak ili su odustali u kampanji, a 21,7 posto kazalo je da su glasovali.

Od onih koji su izašli na nedjeljne izbore, 29 posto njih kao razlog je navelo da su htjeli da se čuje njihov glas, 26,5 posto kazalo je da uvijek glasuje, 15,6 posto izašlo je na birališta zbog EU (jer će u njoj biti bolje), a 11,9 posto zato što im je to građanska dužnost.

Sve o Europskim izborima pročitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije