Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABORSKO ZASJEDANJE

'Znate li vi tko će za desetak godina biti većinsko stanovništvo u Slavoniji?'

Sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
20.09.2017.
u 10:43

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku ustvrdio je da je Agrokor trenutno najveći sigurnosni problem u Hrvatsko

Saborsko zasjedanje i jutros je započelo zahtjevima za stanke koje su zastupnici iskoristili da bi progovorili o najrazličitijim temama - Agrokoru, iseljavanju liječnika, ali i ljetnim požarima.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku tako je ustvrdio da je Agrokor trenutno najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj.

- Proučavao sam nadležnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i vidio da su dužni raditi analize o prijetnjama, a nije napravljena provjera onoga što se dešava u Agrokoru. Možda SOA nema ni ljude za to, a ako su imali, možda su smatrali da to nije toliki problem Hrvatsku – komentirao je Lovrinović te zatim iznio svoju teoriju masovnog iseljavanja stanovništva iz Slavonije koju je povezao s proizvodnim tvrtkama iz sustava koncerna Agrokor na tom području.

- Znate li vi tko će za desetak godina biti većinsko stanovništvo u Slavoniji? Tamo su Agrokorove firme, naivan je onaj tko misli da se Slavonci iseljavaju slučajno, oni koji preuzmu koncesiju od Agrokora trebat će radnu snagu, i to jeftiniju, a ona će doći iz drugih zemalja. Pitamo se imaju li Rusi ili Amerikanci veće geostrateške interese u Hrvatskoj, ali najveće koristi imat će neka treća susjedna zemlja. Sve što gledamo je igrokaz za javnost, a građani trebaju znati da se iza brda nešto veliko valja – ustvrdio je Lovrinović.

Pozvao je premijera ili potpredsjednicu vlade koja, kako tvrdi, zna najviše o tome da kažu koliko je stranaca podijelilo tužbe protiv Hrvatske u slučaju Agrokor.

Mostova Ines Strenja Linić progovorila je o, kako je rekla, gorućem problemu u hrvatskoj javnosti - ugroženoj opstojnosti hrvatskog zdravstvenog sustava jer je više od 1300 liječnika skupilo dokumentaciju da ode iz Hrvatske, a 560 ih je već otišlo. 15 posto liječnika specijalista će kroz 4 godine otići u mirovinu, a 3,5 milijuna prekovremenih sati je rani napravljeno da bi sustav opstao, kaže ona.

- U cijelom tom svjetlu spremaju se pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za stolom za kojim neće sjediti liječnici. Zašto? Zbog zakona o reprezentativnosti donesenog 2014., jer nema dovoljno liječnika koji bi bili članovi sindikata. Zato pozivam ministre Milana Kujundžića i Marka Pavića da s liječnicima hitno dogovore izmjene tog zakona prije donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti unutar kojeg treba biti riješen položaj liječnika, a to treba biti uvod za donošenje strukovnog kolektivnog ugovora – rekla je Strenja Linić te dodala da Sabor treba predložiti taj zakon, ako to ne naprave spomenuti ministri.

Goran Dodig iz HDS-a progovorio je o požarima u Dalmaciji zaključivši kako Hrvatskoj treba jasno razrađena strategija gospodarenja zemljištima i biljnim potencijalima kakvu već imaju brojne druge zemlje svijeta.

- Zemljišni resursi su kod nas izvan bilo kojeg sustava gospodarenja. Vlada potpuna neorganizirana stihija, dok druge zemlje puno ulažu u preventivnu zaštitu od požara. U Americi je stvorena nova kategorija poljsko-šumsko gospodarenje zemljištem, pa se postavlja pitanje što mi možemo učiniti. Mi funkcioniramo po tipu improvizacije, i ovo ljeto smo dobro improvizirali, ali mislim da Hrvatska mora donijeti Strategiju gospodarenja svojim zemljišnim i biljnim potencijalima, pa predlažem da Ministarstvo poljoprivrede osnuje povjerenstvo koje će je napisati – predložio je Dodig.


 

Komentara 2

DU
Deleted user
13:17 20.09.2017.

Kod ovakvih politicara ne trebaju nam neprijatelji.

Avatar anlaser
anlaser
22:25 23.09.2017.

Slavonci iseljavaju a srbi useljavaju .To je agrarna reforma ove vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije