Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak do kloniranja

Znanstvenici izvukli zdrave matične stanice iz embrija!

embrij, kloniranje (1)
Foto: Sveučilište u Oregonu
1/4
16.05.2013.
u 10:38

Najnovije otkriće moglo bi utjecati na liječenje niza teških bolesti poput multiple skleroze i Alzheimera, što je i istaknuo tim liječnika koji je obavio zahvat

Znanstvenici sa sveučilišta u Oregonu uspjeli su izvući zdrave matične stanice iz ljudskog embrija "uzgojenog" u laboratoriju. Revolucionarni je to korak prema procesu kloniranja ljudi, piše Washington Post.

Znanstvenici su objasnili da su u procesu koristili tehniku izvlačenja matičnih stanica sličnu onoj koja je korištena tijekom kloniranja ovce Dolly.

Dr. Shoukhrat Mitalipov opisao je da je iz doniranih jajašca zdrave mlade žene izvukao DNK. Potom je u prazna jajašca stavio stanice kože te ih uz pomoć struje potaknuo na razvoj u embrije. Nakon pet do šest dana dr. Mitalipov iz embrija je uspješno prikupio matične stanice.

Najnovije otkriće moglo bi utjecati na liječenje niza teških bolesti poput multiple skleroze i Alzheimera, što je i istaknuo tim liječnika koji je obavio zahvat. Oni se nadaju da će im izvlačenje matičnih stanica pomoći u otkrivanju lijekova za neizlječive bolesti kao i da će im zdrave matične stanice poslužiti u liječenju oboljelih i oštećenih dijelova tijela. Kritičari se pak pribojavaju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do pokušaja kloniranja djece.

>>Oživjet će izumrle životinje: Pticu dodo i još 23 vrste

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije