Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život s koronavirusom

Znanstvenici imaju odličnu vijest za sve one koji nose naočale: 'Manje su šanse da se zarazite'

Positron emission tomography/CT screening at cancer centre in Ivanovo, Russia
VLADIMIR SMIRNOV/Newscom/PIXSELL
22.02.2021.
u 11:00

Pojedinci su navikli dodirivati ​​lice prosječno 23 puta u jednom satu, a oči prosječno triput na sat, rezultati su indijskog istraživanja.

Izgledi da će osobe koje nose dioptrijske naočale zaraziti koronavirusom triput su manji nego u onih koje ih ne nose iz jednostavnog razloga što rjeđe trljaju oči, pokazalo je manje indijsko istraživanje provedeno ne 304 osobe u dobi između 10 i 80 godina koje su prijavile simptome virusa.

Devetnaest posto ispitanika odgovorilo je da naočale nosi većinu vremena najmanje osam sati dnevno.

Studija je pokazala da je rizik od zaraze koronavirusom bio otprilike dva do tri puta manji među populacijom koja nosi naočale, u odnosu na one koji ih ne nose, prenio je Sunday Telegraph.

Pojedinci su navikli dodirivati ​​lice prosječno 23 puta u jednom satu, a oči prosječno triput na sat, rezultati su indijskog istraživanja. 

VIDEO: Što do sada znamo o brazilskom soju koronavirusa i zašto zabrinjava znanstvenike.

Znanstvenici koji su ga proveli kažu da dugotrajna navika nošenja naočala može spriječiti opetovano dodirivanje i trljanje očiju, a samim time i potencijalni prijenos virusa. 

Prošle su godine kineski stručnjaci ustanovili da je među pacijentima s COVID-19 u općoj populaciji bilo pet puta manje osoba s dioptrijskim naočalama.

Grupa znanstvenika iz bolnice Sveučilišta Nanchang pojasnila je kako vjeruje da je to zato što se ACE-2 receptori, na koje se virus ''zakači'' da bi ušao u organizam i zarazio ljudske stanice, nalaze u području očne jabučice. 

Autori studije oči smatraju važnim kanalom koji omogućuje prodor SARS-CoVa-2 u organizam. 

"Uočili smo da su pacijenti s COVID-19 koji su tijekom duljeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočale bili relativno rijetki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom", napisali su autori studije. 

Istaknuli su da bi naočale u osoba koje ih svakodnevno nose u raznim društvenih prigodama mogle postati zaštitni faktor koji će u njihovu slučaju smanjiti opasnost od prijenosa virusa putem očiju i u konačnici ih možda poštedjeti zaraze koronavirusom. 

Ključne riječi

Komentara 3

LA
lajh1985
15:26 22.02.2021.

a za suncane naocale :)

DL
dvanaest_legija
15:09 22.02.2021.

Odmah uvedite obavezne zaštitne naočale!

MA
Makava
15:04 22.02.2021.

A ja mislio da su ćoravi pa ne vide virus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije