Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na preporuke MMF-a

Znanja imamo, političke volje ne

MMF
Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
29.10.2017.
u 21:08

Uvođenje eura pada ili prolazi na realizaciji onoga što je MMF preporučio, većina toga financijski ima golemu težinu

Morat će nam biti još gore da bismo bili spremni na promjene. Nije riječ samo o ovoj ili onoj vladi, nego cijelom društvu, prokomentirao je poduzetnik Petar Lovrić (HUP) ovotjedne preporuke MMF-a Hrvatskoj.

Agrokor ruši euro

– Ako kroz neku zemlju prođe milijun izbjeglica i nijedan ne poželi ostati, onda je jasno u kakvom rajskom vrtu živimo – kaže Lovrić. Čak i bez uobičajenoga diplomatskog okolišanja MMF je ustvrdio da je Vlada zastala s reformama na koje se sama obvezala, što će za rezultat imati dodatno zaostajanje zemlje. S preporukama MMF-a slaže se i ekonomist Željko Lovrinčević koji podsjeća da su povoljne vanjske okolnosti smanjile pritisak na javne financije, proračun se dobro puni, no Hrvatska nema amortizera ako i kada se ekonomski ciklus preokrene te nastupe negativni šokovi.

– Agrokor će za deset i više godina ostati trajna nepoznanica u smislu potencijalnih obveza za proračun te će vjerojatno utjecati i na krajnju odluku o euru – komentira Lovrinčević. MMF je podsjetio Vladu na obećane reforme javne uprave, zdravstvenog i mirovinskog sustava, probleme sudstva, tržišta rada, upravljanja državnom imovinom, prevelik javni dug. Sugerirali su da se uvede porez na nekretnine, poskupi dopunsko zdravstveno osiguranje, smanji zaposlenost u javnom sektoru i racionaliziraju socijalna davanja, što ni sindikate nije ostavilo ravnodušnima.

– Izjava misije MMF-a kontroverzna je jer u njoj ima jako dobrih uvida, zaključaka i preporuka, ali i poprilično pogrešnih – komentirao je sindikalac Vilim Ribić. Dobrima označava preporuke koje se tiču poboljšanja efikasnosti u jednom sasvim nesređenom i neefikasnom društvu, primjerice, učinkovitosti javnog sektora, poboljšanja korporativnog upravljanja, poreznog tereta na imovini, a manje na radu i potrošnji, neracionalnosti socijalnih davanja...

– U razgovoru sa sindikatima MMF je pokazao visok stupanj razumijevanja za niz društvenih nepravdi, privilegija te potrebu rasta plaća, ali sve to se ne vidi u izjavi – kaže Ribić. Zamjera što o “najtežim nacionalnim problemima kao što su iseljavanje, demografska depresija, niska zaposlenost, potkapacitiranost hrvatskih institucija te teško raslojavanje društva” nema ni riječi.

Neće Filipinci u barake

– Većina preporuka domaćoj je javnosti poznata otprije, mnoge se ponavljaju godinama. Njihovo provođenje stvar je političke odluke. Hrvatska ima logistiku i ljude za spomenute reforme, ali ne postoji politička odluka da se u njih krene – kaže Željko Lovrinčević i upozorava da će namjera da uvedemo euro biti na klimavim nogama ako se ne provedu spomenute reforme koje su u financijskom smislu kapitalne. Posebno se to odnosi na mirovinski i zdravstveni sustav te porez na nekretnine. – Svima su puna usta promjena, ali nitko nije spreman nešto mijenjati. Rezultat je iseljavanje mladih koji ne mogu živjeti s ovom razinom dohotka. Netko kaže da će uvesti Filipince što je notorna glupost. U Dugoj Resi su prije stotinu godina prvo sagradili stanove za ljude, a tek onda tvornice. Neće Filipinci živjeti u barakama – upozorava poduzetnik Lovrić i predlaže da se za početak odredi minimalna neto satnica od pet eura ispod koje nitko ne bi smio zapošljavati.     

Komentara 8

DU
Deleted user
21:21 29.10.2017.

krvotok hrvatskog gospodarstva tj. financijski sektor je u rukama stranih mocnika i to je glavna kocnica razvoja hrvatske npr.cesi ili slovenci reprogramiraju svoje dugove po kamatnoj stopi od 1,5 % a mi po stopi od 4% i vise i kakoako cemo se razvijati tesko ili nikako dirigiraju s nama kao s djecom u vrticu to nam je sudbina to je iseljavanje hrvata

VI
VisAVis2
22:30 29.10.2017.

Ukradeni kapital - spašeni novac! Hvala, skidam kapu svakom onom koji je napunio svoj, a ne državni džep! Porez na nekretnine, samo da se sirotinja prisili da didovinu proda strancima! Smanjenje administracije je jedina prava mjera! Van sa uhljebima, rasformirat administracihe gradova, županija i ministarstava! Rasformirat naslijeđeni "administrativni socijalizam", onemogućit da cvjećari direktuju poduzećima koja se mogu baviti i svemirskim letovima, podsticat školovanu mladost, a ne probisvjete i pučkoškolce (ovi potonji će jedini ostat u državi, jer vani takve nitko ne treba ...!)!

LU
Lujo123
21:33 29.10.2017.

Nabijem sve te "stručnjake"na onu stvar. O svemu laprdaju, samo ne o pokradenih najmanje 10 državnih proračuna poslije osamostaljenja. Šute i o 100 posto korumpiranom sudstvu. Talambasaju o svemu samo ne o suštini problema. Pa ni Kinezi nebi mogli proizvesti toliko koliko naši lopine u ortakluki sa korumpiranim sucima mogu pokrasti! Bože pomozi! '

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije