Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni telefoni

Zlonamjerni već mogu špijunirati vlasnike pametnih telefona

Špijunski GSM
Flickr CC
15.03.2010.
u 16:04

Stručnjaci iz New Jerseyja dokazali: pametni telefon rizik je za privatnost i što je pametniji telefon, to je ranjiviji. Prisluškivat će vas, snimati, pratiti GPS-om.

Dobro je što pametni telefoni imaju foto i videokameru, što se povezuju s internetom. Neće vam ga oduzeti ni ondje gdje na ulazu zapljenjuju fotoaparate ili diktafone, kao npr. na rock koncertima ili u sudnicama. O slabije nadziranim mjestima da se i ne govori. S boljim telefonima vlasnici mogu neopazice snimiti tehnički pristojan video kakav je nedostupan snimatelju koji se “razotkriva” s videokamerom na ramenu ili u ruci, pa i špijunski.

Ali žrtva špijunskog videa sada može postati i sam vlasnik! Znanstvenici Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju razvili su softver koji pod nevidljiv nadzor stavlja pametni telefon ciljane osobe: po volji mu uključuju mikrofon, GPS, fotografsku i videokameru... Zažele li, mogu mu i pakosno isprazniti bateriju. Skupina kompjuteraša koje vodi Vinod Ganapathy razvila je program tipa rootkit, poznat već u računalnom svijetu unixa. Njime se preuzimaju sve funkcije mobitela pa se njegova vlasnika može neopazice prisluškivati, pratiti mu kretanje u stvarnom vremenu, a u povoljnom trenutku aktivirati kameru koja snimi i pošalje fotografiju ili video.

Program je dokaz da su i moderni telefoni toliko sazreli, postali toliko kompleksni, da im je već vrlo teško sigurnosno uskladiti mnoge raznorodne funkcije. I oni su sada, kao i računala, vrlo ranjivi na zloporabu nepoznatih koji žele zadirati u intimu vlasnika.

Komentara 3

AM
antun matos
20:16 15.03.2010.

Opet topla voda - to je poznato već dvije godine: sada je samo \"kvaliteta\" snimke (audio ili video) puno, puno bolja...

Avatar jura-100
jura-100
11:11 16.03.2010.

Hahaha - opet \"novinar\" Kiš piše o \"najnovijim\" tehnologijama - o kojima i pučkoškolci već znaju sve...

DU
Deleted user
20:52 18.03.2010.

Koliko ja znam ako te žele prisluškivati to mogu činiti i sa ugašenim mobitelom izazovu indukciju na zvučniku mobitela i čuju svaki tvoj govor. To je bar glasina koju sam ja čuo ili se neko pravio pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije