Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zločini u Oluji odgovornost su svih nas. Dosadašnja državnička retorika je licemjerna'

UpozorilI su da da ne postoji suosjećanje za sve žrtve, već da ono ovisi o etničkoj pripadnosti žrtava.
05. kolovoza 2019. u 18:09 16 komentara 944 prikaza
Svečanost na kninskoj tvrđavi
Foto: Hrvoje Jelavić

Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske u ponedjeljak su održali simboličan prosvjed kojim su željeli izraziti suosjećanje sa svim žrtvama vojno-redarstvene operacije "Oluja" te podsjetiti javnost da su zločini počinjeni u Oluji odgovornost svih nas. 

Željko Naglić priča o bratu Ivici koji je poginuo u VRO Oluja NESTAO U DVORU NA UNI Prevrnuli smo cijelu Hrvatsku, Srbiju i BiH, a kosti moga brata bile su na Mirogoju

"Želimo upozoriti da pobjeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, nego da je umrljana zločinom koji nikad nije kažnjen ni procesuiran. Time podsjećamo i pozivamo da se zločini procesuiraju, da se smanji ratna retorika, da je četvrt stoljeća nakon rata vrijeme za normalizaciju i govor mira", poručila je aktivistica Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. 

Podsjetila je da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, što zahtijevaju od vladajućih. Istaknula je da svake godine simbolički stoje na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi pokazali da je potrebno promijeniti diskurs koji vlada u hrvatskom društvu.

HOS, Ilustracija UZVIK NEKAŽNJEN Policija ne vidi ništa sporno: Nema prekršajne prijave za HOS-ovce i "Za dom spremni"

Dodala je da će budućnost zauvijek biti opterećena ovakvim zločinom ako se on ne procesuira te ocijenila da je nasljeđe zločina teško breme za mlade koji "divljaju, pjevaju nacionalističke pjesme i mašu fašističkim znakovljem". 

VIDEO Mimohod u Kninu

Koordinatorica Centra za zene zrtve rata-ROSA Nela Pamuković smatra da je potrebno razviti sustav koji će spriječiti nasilje i mržnju te poticati povratak stanovništva u njihove prijeratne domove, odnosno u demografski "opustošene" krajeve jer, dodala je, "u silnoj brizi za demografiju političke elite nikada ne spominju povratak". 

Upozorila je da ne postoji suosjećanje za sve žrtve, već da ono ovisi o etničkoj pripadnosti žrtava, te ocijenila da u Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlosti te da država nije razvila nužne mjere nakon rata. 

Miroslav Škoro na Sinjskoj alki MIROSLAV ŠKORO 'Žao mi je što se ovaj dan politizira i koristi za osobnu promociju'

"Poruka je da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemjerna i da ne vodi normalizaciji, poticanju dijaloga, razumijevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve. Tražimo da država ne ulaže ovakva sredstva u vojnu industriju i militarizam, već da ulaže sredstva za sigurnost svih svojih građana, u školu, zdravstvo i ostale mjere", zaključila je.

Osim Centra za žene žrtve rata - ROSA i Ženske mreže Hrvatske, u prosvjedu su sudjelovali  Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum, Žene u crnom iz Beograda i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva.

Okupljenim aktivistima neki su prolaznici dobacivali uvredljive i nacionalističke komentare, ali nije bilo većih izgreda. 

U Hrvatskoj 56 novooboljelih od koronavirusa, oporavilo se 37 osoba
krizni stožer:
U Hrvatskoj 49 novooboljelih, četvrta osoba preminula noćas u Puli
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
  • Ja i Ja:

    Eto. Čim mi nađete brata i šogoricu koji su zaklani i baceni u neki jarak kao životinje i jednostavno zatrpani, automatski počinjem sa žaljenjem. I samo usput, zaklali su ih susjedi kojima su godinama pomagali i bili na pomoći. Gadite ... prikaži još! mi se vi i svi oni koji podržavaju ovakvo izjednačavanje krivnje..

  • DarkLord:

    Ove aktivste zatvoriti i dobro pendreciti jer su izdajnici.

  • stric8:

    ...oduzeti državljanstvo , ispratiti do najbližeg graničnog prijelaza na istoku ., ispratiti uz mahanje...