Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDONEZIJA - KNJIGE KOJE OBARAJU REKORDE

'Zločinačka trilogija' o napadačima na Bali sjajno se prodaje

17.03.2009.
u 13:24

Pola godina nakon što su indonezijske vlasti pogubile trojicu islamskih militanata koji su odgovorni za napad na Bali u kojem su 2002. godine poginule 202 osobe, mrtva teroristička trojka ponovno “stvara“ probleme indonezijskim političarima.

Naime, “mučenička” trilogija koja se nudi “ispod pulta” uistinu se dobro prodaje. S druge strane Inonezija, najveća muslimanska država na svijetu, svim silama pokušava ostaviti dojama umjerene države koja ne tone u vjerski ekstremizam.

Stručnjaci za terorizam strahuju da bi se ova izdanja mogla tumačiti kao nosioci radikalne ideologije koja odbrava ubijanje nedužnih, kao što je bio slučaj na Baliju.

Međutim, velik dio Indonežana ne slaže sa zabranjivanjem knjiga jer uvidom u živote Imama Samudre (38) te braće Amrozija Nurhasyima (47) i Alija Ghufrona (48), zloglasnog trojca krivog za napade, može se vidjeti da način života koji su odabrali nije blizak Bogu, poručili su potencijalni čitatelji knjige.

Međunarodna zajednica više je puta kritizirala Indoneziju da ne čini dovoljno kako bi spriječila radikalizaciju društva, a zabrana “zločinačke trilogije” trebala bi pokazati njihovu volju da podignu glas protiv ekstremne ideologije koja se ne temlji na Bogu, nego na mržnji i ubijanju.

(mKm)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije